Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is Astaxanthine en hoe herken je het beste supplement?

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 16 mrt. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Astaxanthine is een kleurstof die we onder andere aantreffen in algen, gist, zalm, kreeft en in de fleurige veren van flamingo’s. In de wereld der supplementen is het vooral in de schijnwerpers komen te staan vanwege haar reputatie als krachtige antioxidant. De bijdrage aan het uiterlijk en de natuurlijke verjonging van de huid zijn hier uitwerkingen van. 

Wat is dit voor stof – en misschien wel belangrijker – waar moet een goed Astaxanthine supplement aan voldoen?

Lees verder onder de afbeelding

Wat is Astaxanthine en hoe herken je het beste supplement?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is astaxanthine?
 • Een bijzondere carotenoïde
 • Ons duurzame productieproces
 • De groene & rode fase
 • Natuurlijke totstandkoming
 • Duurzaam omgaan met water
 • Tot slot

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine behoort tot de zogenoemde carotenoïden, oftewel de natuurlijke kleurstoffen die we aantreffen in groenten en fruit. Maar deze stoffen zijn niet alleen aan groente en fruit toebedeeld. Carotenoïden zijn namelijk ook aanwezig in het schild, de beschermlaag of veren van sommige dieren.1              

De volgende keer wanneer je een kleurrijke flamingo op één poot van de zon ziet genieten, weet je nu waar deze vogel zijn kleur aan te danken heeft. Door het eten van kreeft en algen krijgt de flamingo namelijk astaxanthine binnen wat vervolgens wordt opgenomen in de veren.

Een bijzondere carotenoïde

Wat astaxanthine bijzonder maakt is dat de stof zowel aan de binnen- als buitenkant van een lichaamscel aanwezig is. Door deze structuur draagt het bij aan natuurlijke huidverjonging en helpt het zowel elasticiteit als zachtheid van de huid te behouden. Dit is een van de redenen die van astaxanthine een bijzondere antioxidatieve carotenoïde maakt.2

Ook vogels voeden zich met deze stof. Zo is een hoge concentratie aanwezig in de ogen van vogels wat ze in staat stelt om hun prooi van grote hoogte te spotten. De hoogste natuurlijke concentratie astaxanthine treffen we echter aan in de microalg Haematococcus pluvialis.3

Deze alg staat door zijn dieprode kleur ook wel bekend als de bloedregenalg. Aangezien algen plantaardig zijn verloopt de astaxanthine vorming alleen iets anders dan bij de eerder genoemde flamingo.

Algen maken namelijk zelf astaxanthine aan om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals droogte of zonlicht (Uv-straling). Door deze aanmaak beschermen ze hun DNA en creëren ze de meest ideale groeiomstandigheden.4

Ons duurzame productieproces

Hierboven las je wat astaxanthine een bijzondere stof maakt en dat de hoogste concentratie aanwezig is in algen. In onze zoektocht naar het beste astaxanthine supplement was de bloedregenalg als natuurlijke en hoog geconcentreerde bron dus een vereiste. Daarnaast proberen we in ons productieproces de impact op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren.

Het resultaat is een Astaxanthine supplement in de meest pure en duurzame vorm: AstaPure®. Hoe we erin slaagde om een 100% natuurlijk Astaxanthine supplement te ontwikkelen lees je hieronder.

Voordelen product
 • Anti-aging (anti-veroudering)
 • Gepatenteerd AstaPure® garandeert zuiverheid van > 95%
 • Komt volledig natuurlijk tot stand in de Arava woestijn (Israël)
Astaxanthine
Astaxanthine 60  softgels

De groene & rode fase

Het productieproces van onze astaxanthine verloopt in een kweeksysteem waarin we door gebruik te maken van middelen die deze omgeving rijk is (zoals de zon) natuurlijke groeiomstandigheden nabootsten. Dit productieproces bestaat uit twee verschillende fases, de zogenoemde groene en rode fase (zie figuur 1).

Figuur 1: de buizen van het kweeksysteem gaan van de groene fase op natuurlijke wijze over in de rode fase.

Aan de linkerkant bevinden de algen zich in de groene fase waar de algen onder natuurlijke omstandigheden maximaal kunnen groeien. In de rode fase stellen we de algen bloot aan zware omstandigheden, zoals een hoge lichtintensiteit. Dit zet het verdedigingsmechanisme van de algen in werking waardoor ze astaxanthine beginnen te produceren.

Door in het productieproces rekening te houden met de impact op het milieu realiseren we bovendien een duurzaam productieproces (zie figuur 2).

Figuur 2: het 100% duurzame productieproces van onze Astaxanthine.

Natuurlijke totstandkoming

Het kweeksysteem bevindt zich in de Arava woestijn in Israël. Hierdoor maken we gebruik van een groot aantal krachtige zonuren en hoeven er geen andere milieubelastende warmteregelaars aan te pas te komen. De locatie van het kweeksysteem is bovendien een GMP-gecertificeerde productielocatie wat betekent dat de zorgvuldigheid en kwaliteit van het proces gewaarborgd is.

Deze afgelegen locatie in de woestijn kenmerkt zich door een stabiel klimaat waar de zon het hele jaar door schijnt. Daarnaast is hier sprake van een schone lucht.

Duurzaam omgaan met water

Op deze afgelegen locatie kunnen we daarnaast gebruik maken van ondergronds zeewater waardoor er geen drinkwater nodig is voor de productie. Het gebruikte water recyclen we voor
80% waardoor we een milieuvriendelijke totstandkoming van de astaxanthine realiseren. Hierdoor staan we garant voor een zuiverheid van 95% van het totale aantal uit de algen vervaardigde carotenoïden.5

Veilig en puur

De productie van onze astaxanthine vindt plaats met behulp van CO2-extractietechnologie, wat betekent dat er geen oplosmiddelen nodig zijn. Bovendien is het vrij van plastics, milieuverontreinigende stoffen, synthetische conserveringsmiddelen en zware metalen. Om deze reden heeft onze Astaxanthine de duurzaamheidscertificaten NAXA® (Natural Algae Astaxanthin Association) en USDA® (klimaat- en milieubescherming).

Tot slot

De krachtige antioxidant astaxanthine is door zijn bijzondere celstructuur in te zetten om de zichtbare tekenen van het ouder worden te verminderen (anti-aging). Een duurzaam Astaxanthine supplement garandeert een zuiverheid van minimaal 95% waarbij de impact op natuurlijke hulpbronnen nihil is. Toch nog vragen over hoe je een bijdrage levert aan natuurlijke huidverjonging? We beantwoorden graag alle vragen.

Advies nodig over astaxanthine?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Carotenoids. Linus Pauling Institute. Oregon State University. Geraadpleegd op 14-3-2023.
 2. O’Connor I et al. (1998). […] beta-carotene, lutein and astaxanthin […]. Journal of Dermatological Science, 16, 226-230.
 3. Mota GCP, Moraes LBS, Oliveira CYB, Oliveira DWS, Abreu JL, Dantas DMM, Gálvez AO. (2022). Astaxanthin from Haematococcus pluvialis: processes, applications, and marketPreparative Biochemistry & Biotechnology, 52(5), 598-609.
 4. Ito, N., Seki, S., & Ueda, F. (2018). […] Astaxanthin […]. Nutrients, 10(7), 817. 
 5. AstaPure®: Natural Astaxanthin. Geraadpleegd op 14-3-2023.