Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine E olie, crème of capsules? Zo maak je de beste keuze

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 13 apr. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Wist je dat vitamine E een stof is die we niet zelf aanmaken en bestaat uit maar liefst 8 verschillende vormen? Deze belangrijke antioxidant werkt als schild voor onze cellen en weefsels, waar de aanblik van onze huid vervolgens de vruchten van plukt!* 

Maar kies je voor vitamine E olie, crème of capsules? We leggen uit. 

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine E olie, crème of capsules? Zo maak je de beste keuze

Onderwerpen in dit artikel

 • Vitamine E als antioxidant en vrije radicale vanger*
 • De werking van vetoplosbare vitamine E
 • Vitamine E olie of crème?
 • Wanneer en welk vitamine E supplement?
 • Tot slot

Vitamine E als antioxidant en vrije radicale vanger*

Vitamine E staat alom bekend om zijn antioxidatieve eigenschappen waarmee het nutriënt bescherming biedt tegen zogenoemde vrije radicalen.* Deze vrije radicalen kun je zien als onstabiele, kleine stofdeeltjes die zich in ons lichaam vormen als gevolg van natuurlijke processen. Denk hierbij aan de stofwisseling en blootstelling aan externe bronnen zoals luchtvervuiling, tabaksrook en Uv-straling uit zonlicht.1*

Kort samengevat: stofdeeltjes die we dus liever kwijt dan rijk zijn en waar we ons tegen moeten wapenen. Hoe gaat dit precies in z’n werk? 

De werking van vetoplosbaar vitamine E

Vitamine E behoort tot de zogenoemde vetoplosbare vitamines. Zoals je misschien wel weet zijn dit die vitamines die zich binden aan, en oplossen in zowel vetten als oliën. Wanneer we deze vitamines innemen, worden ze opgenomen in de darmen om vervolgens via de lymfe en het bloed naar de lever en andere weefsels af te reizen. De lever slaat een voorraadje op totdat ons lichaam de vitamines nodig heeft.2  

Er zijn verschillende vetoplosbare verbindingen die behoren tot de entourage waar we dit nutriënt onder scharen. Deze verbindingen treffen we van nature aan in plantaardige voedingsmiddelen zoals zaden, noten en plantaardige oliën. In een eerder blog beschreven we waar vitamine E zoal in zit en hoeveel je per dag nodig hebt.

Vitamine E bestaat dus uit maar liefst acht van deze verbindingen die onder de noemer tocoferolen of tocotriënolen vallen (zie onderstaande tabel). Deze acht verbindingen versterken elkaar in werking en zijn dus het effectiefst wanneer je ze gelijktijdig inneemt.


De vier tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en de andere vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol).

In voeding treffen we vooral tocoferolen aan. De afwezigheid van tocotriënolen is hier merkbaar waardoor een disbalans kan ontstaan. Ondanks een kortere moleculaire structuur hebben de tocotriënolen net een streepje voor op de tocoferolen.3 

Vanwege hun flexibiliteit reizen ze namelijk sneller en efficiënter door het lichaam waardoor ze beter de celmembranen en weefsels kunnen doordringen. Hier leveren ze een bijdrage aan het wegvangen van vrije radicalen waarmee ze de gezonde cellen en weefsels helpen beschermen.*

Op deze manier zorgt vitamine E voor de verzorging van de huid van binnenuit, kenmerkend voor de anti-verouderende werking zoals het verminderen van rimpels. Maar wanneer je de gezondheidsvoordelen van deze antioxidant optimaal wilt ervaren, kies je dan voor vitamine E olie, crème of capsules?
 

Vitamine E olie of crème? 

Vanwege de voordelen voor de huid kan het nuttig zijn om vitamine E uitwendig te gebruiken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een olie of crème. Let wel op: in cosmetische producten wordt vaak gebruik gemaakt van de gesynthetiseerde vorm van tocoferol en azijnzuur: Tocopheryl Acetate. 

We noemen enkele redenen waarom mensen vitamine E olie of crème inzetten:

 • Hydratatie van de huid: vitamine E olie kan helpen bij het hydrateren van de huid. Hiermee zorgt het voor het behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid.
 • Anti-veroudering: het kan helpen bij het verminderen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de elasticiteit en stevigheid van de huid.
 • Glanzend haar: als olie kan het helpen bij het verbeteren van de glans in het haar. 

Een voordeel van vitamine E crème is dat het vaak wordt gecombineerd met andere voedende ingrediënten zoals shea boter, aloë vera en jojoba olie. Dit maakt het een rijke en voedende moisturizer. Bovendien is het gemakkelijker aan te brengen en beter te absorberen voor de huid in vergelijking met pure vitamine E olie. 

Belangrijk om te onthouden: vitamine E olie of crème is niet geschikt voor alle huidtypen. Zo kan het bij sommige mensen een onrustige huid veroorzaken of verergeren. Test daarom altijd eerst een kleine hoeveelheid op een klein gebied van de huid voordat je het op grotere delen van de huid aanbrengt. 

Vragen over wat vitamine E kan betekenen voor de huid?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Wil je daarentegen ook de gezondheidsvoordelen van het nutriënt tot een maximum benutten? Dan is een vitamine E capsule voor jou misschien de beste keuze. Hieronder lees je of (en welk) vitamine E supplement voor jou de beste keuze is. 

Wanneer en welk vitamine E supplement?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een enkelvoudig vitamine E supplement hoef je in de meeste gevallen niet te nemen. Een hoogwaardige multivitamine volstaat in veel situaties namelijk als onderhoudsdosering. 

Heb je echter het advies van een professional gekregen om een vitamine E supplement met een hogere dosering te nemen? Dan bieden onderstaande drie punten je wegwijs in de zoektocht naar de beste vitamine E capsules. 

1. Alle 8 vormen 

Weet je nog dat we het eerder hadden over vitamine E en haar acht verschillende vormen? In een supplement is de werking het effectiefst wanneer al deze acht vormen aanwezig zijn. Om deze reden kiezen we voor een Vitamine E Complex waarin alle vier tocoferolen en tocotriënolen vertegenwoordigd zijn.

Voordelen product
 • Bevat alle 8 natuurlijke vormen van vitamine E
 • Vitamine C versterkt werking vitamine E
 • Gepatenteerd EVNol SupraBio® zorgt voor 250% betere opname vitamine E
Vitamine E Complex
Vitamine E Complex 60  softgels

In onderstaande tabel zie je dat de verschillende vormen van tocoferolen en tocotriënolen worden aangeduid met ‘’d-‘’ als voorvoegsel (bijvoorbeeld d-alfatocoferol). Deze aanduiding staat voor een natuurlijke – en beter opneembare – vorm van vitamine E. Synthetische vormen herken je aan een ‘’dl-‘’ aanduiding. 
 

De verschillende vormen van tocoferolen en tocotriënolen aanwezig in Vitamine E 230 Complex.  

2. EVNol SupraBio™ 

Ondanks dat tocotriënolen zich sneller en efficiënter door het lichaam bewegen dan tocoferolen verloopt de opname een stuk moeizamer. Wanneer je alle acht vormen in één capsule wilt krijgen, kan dat de opname van de tocotriënolen in de weg zitten. Vergelijk het met een kamer die steeds kleiner lijkt naarmate er meer mensen binnenkomen. 

Daarom kiezen we in ons Vitamine E Complex voor EVNol SupraBio™, oftewel de tocotriënolen in gepatenteerde vorm die de moeilijke opname vereenvoudigen. Hoe precies? Dit gebeurt door het zogenoemde self emulsifying delivery system wat ervoor zorgt dat de vitamine E-verbindingen verkleinen waardoor ons lichaam de vetdeeltjes opnemen in het maagdarmkanaal. 

‘’But why A self emulsifying delivery system?’’

SupraBio™ zorgt namelijk voor een 250% betere opname ten opzichte van een reguliere vorm. De opname is daarnaast niet afhankelijk van de vetinname uit voeding (zie onderstaande grafiek).  
 

Het verschil in opneembaarheid van SupraBio™ ten opzichte van een reguliere vorm. 

3. Toevoeging van vitamine C zorgt voor betere werking vitamine E

Bij het vangen van vrije radicalen in de lichaamscellen geeft vitamine E een elektron af. Dit zet de oxidatie in gang waardoor het zelf een vrije radicaal wordt. Daarom is de toevoeging van vitamine C essentieel! Vitamine C zorgt er als antioxidant namelijk voor dat vitamine E weer in actieve vorm komt.*  

Op deze manier versterkt vitamine C de werking en daarom hebben we het aan ons Vitamine E 230 TE Complex toegevoegd! 

Tot slot 

De antioxidant vitamine E beschermt onze cellen en weefsels.* Haar eigenschap als anti-verouderende werking is vooral toe te kennen aan de verzorging van huid van binnenuit. Wil je de uiterlijke- en gezondheidsvoordelen optimaliseren en heb je het advies gekregen om vitamine E te suppleren? Vitamine E 230 TE Complex is in dit geval de meeste zorgvuldige en weloverwogen keuze. 

Advies nodig over vitamine E?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine E en vitamine C zijn antioxidanten die een bijdrage leveren aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpen beschermen
 • Vitamine E en vitamine C helpen cellen beschermen tegen oxidatieve schade door Uv-straling en luchtvervuiling
 • Vitamine C werkt als antioxidant voor vitamine E en brengt deze weer in actieve vorm
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning
 • Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, voor de samenstelling van sterke botten, het behoud van sterke tanden en tandvlees en voor een gunstige werking van de bloedvaten
 • Vitamine C draagt bij aan de leerprestatie, de gemoedstoestand en het geheugen
 • Vitamine C is belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
Referenties
 1. Masaki H. (2010). Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. Journal of Dermatology Science. 58(2):85-90.
 2. Reddy P, Jialal I. (2023). Biochemistry, Fat Soluble Vitamins. StatPearls Publishing.
 3. Patel, V., Rink, C., Khanna, S., & Sen, C. K. (2011). Tocotrienols: the lesser known form of natural vitamin E. Indian Journal of Experimental Biology, 49(10), 732.