Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Sporters essentials: 3 basissupplementen voor elke sporter

Als sporter wil je het beste uit jezelf halen. Of je nu topsport beoefent, competitief het weekend doorgaat of recreatief met sport bezig bent; je lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen is van groot belang. In dit blog bespreken we 3 basissupplementen die elke sporter ondersteuning kan bieden bij een actieve levensstijl.

Lees verder onder de afbeelding

Sporters essentials: 3 basissupplementen voor elke sporter

Onderwerpen in dit artikel

 • Gezonde voeding als basis
 • Koolhydraten, eiwitten en vetten voor sporters
 • Het belang van groenten en fruit
 • 3 basissupplementen ter aanvulling
 • Wat doet Vitakruid met NZVT?
 • Tot slot

Gezonde voeding als basis

Ongeacht op welk niveau je sport: het is allereerst belangrijk dat je basisvoeding op orde is. Voeding vormt de essentiële basis voor sporters, omdat het een directe invloed heeft op prestaties, herstel en algeheel welzijn. Deze gezonde basis zorgt ervoor dat je voldoende vezels, mineralen, vitamines en bouwstoffen binnenkrijgt.

Als actieve sporter heb je doorgaans een hogere caloriebehoefte dan iemand die minder intensief beweegt. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen is daarom van belang.

Koolhydraten, eiwitten en vetten voor sporters

Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron voor sporters. Ze leveren brandstof voor intensieve trainingen en helpen glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen. Goede bronnen zijn volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en havermout. Deze bevatten meer vezels, vitamines (B1, B3, B6 en foliumzuur) en mineralen (ijzer, magnesium, zink, fosfor, kalium en selenium) dan geraffineerde granen.

Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel en -opbouw.1 Als sporter is het raadzaam voldoende eiwitten te consumeren uit vlees, vis, zuivel, eieren, peulvruchten, noten en zaden.
Daarbij is het vooral belangrijk om rondom je training en voor je gaat slapen voldoende eiwitten te eten. Op deze momenten hebben je spieren namelijk extra bouwstoffen nodig. Door voor het slapen eiwitten te eten, geef je je spieren gedurende de nacht voldoende brandstof voor spiergroei.2

Voldoende vetten zijn nodig voor de opname van vitamine D, A en E. Gezonde vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado's, olijfolie en vette vis zoals zalm en makreel.

Het belang van groenten en fruit

Groenten en fruit zitten boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem en het algeheel functioneren van ons lichaam. Vanwege hun hoge watergehalte dragen ze ook bij aan een goede hydratatie. Varieer in kleur om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voldoende vocht is daarnaast nodig om afvalstoffen af te voeren en je lichaamstemperatuur te regelen. Drink je te weinig, dan gaat dat ten koste van je sportprestatie en riskeer je uitdroging. Water is hierin de beste keuze. Hoewel er ook suikervrije sportdranken bestaan,  bevatten de meeste al snel tussen de 130 en 200 kilocalorieën per flesje. Sport je intensief en langdurig? Dan kan een sportdrank naast water een optie zijn om de vocht- en energiebalans van ondersteuning te zien.

Behoeften kunnen variëren op basis van het type sport, individuele doelen en lichaamssamenstelling. Lees hieronder welke supplementen je net dat extra zetje kunnen geven in het behalen van je sportieve ambities.  

3 sport essentials ter aanvulling                                 

Naast voeding, kunnen supplementen ondersteuning bieden voor je gezondheid en het behalen van je beoogde sportdoelen. De onderstaande sport supplementen zijn samengesteld voor sporters en bovendien voorzien van een NZVT-keurmerk.  

1. Multivitamine voor sporters

Een actieve levensstijl, waaronder (intensief) sporten, verhoogt je natuurlijke behoefte aan voedingsstoffen. Het dagelijks innemen van een multi zorgt ervoor dat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarnaast bevat een goede multivitamine aanvullende nutriënten zoals antioxidanten en kruidenextracten die de werking van de vitaminen en mineralen versterken. Speciaal voor de vrouwelijke en mannelijke sporter hebben we een multivitamine ontwikkeld.

Voor de sportieve vrouw is er Multi Dag & Nacht® Vrouw Sport. De dagformule bevat voedingsstoffen die voordelig zijn voor sportende vrouwen zoals B-vitaminen, ijzer en vitamine C. Aanvullend zijn de extracten groene thee, rhodiola en cordyceps toegevoegd.Aan het einde van een actieve dag biedt de Multi Nacht Vrouw Sport verdere ondersteuning voor je leefstijl. Belangrijke voedingsstoffen in de nachtformule zijn de vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K) en calcium uit rode alg. Daarnaast mogen gemberwortel en passiebloem niet ontbreken in de nachtvariant.

Voor de regelmatig sportende man is er Multi Dag & Nacht® Man Sport. In de dagformule zitten voedingsstoffen die gunstig zijn voor sportende mannen zoals B-vitaminen voor de energie. Daarnaast draagt ashwagandha bij aan de groei van spiermassa.**De mineralen zink en selenium mogen niet ontbreken in een multivitamine voor mannen. Ze dragen namelijk bij aan de productie van zaadcellen, waarbij selenium specifiek de beweeglijkheid van het zaad ondersteunt. Beide mineralen zijn bovendien goed voor zowel de spermakwaliteit als de vruchtbaarheid van de man, ondersteunen normale haargroei en handhaven normale testosteronwaarden in het bloed.

2. Magnesium voor sporters

Magnesium is betrokken bij honderden stofwisselingsreacties in je lichaam. Het mineraal draagt bij aan het behoud van sterke spieren en een goede elektrolytenbalans. Als sporter is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Vooral bij sporters zien we dat de magnesiumbehoefte hoger kan liggen, bijvoorbeeld door extra verlies bij veel zweten.

Magnesium 200 Complex® is het meest complete magnesiumsupplement met alle goed opneembare organische en gecheleerde vormen.

Voordelen product
 • Goed opneembare magnesiumvormen voor de brede toepassing
 • Magnesium is goed voor het geheugen
 • Magnesium is goed voor de spieren
Magnesium 200 Complex®
Magnesium 200 Complex® 90  tabletten

Omega 3 voor sporters

Sporters kunnen ook gebaat zijn bij aanvulling van omega 3 vetzuren. Zo zijn de vetzuren EPA en DHA goed voor het hart, bloeddruk en triglyceridenspiegel. Daarnaast is DHA gunstig voor het gezichtsvermogen en de hersenen. Belangrijke pijlers om scherp zicht te houden tijdens je workout.

De meeste Nederlanders halen niet het advies om 1 tot 2 keer in de week vette vis te eten. Visolie 1400 TG® Sport kan helpen als aanvulling om deze inname te verhogen. Het bevat speciaal voor de sporter een hoger EPA gehalte. Door de toevoeging van 15 mcg vitamine D is het bovendien niet nodig om naast Visolie 1400 TG® Sport en Multi Dag & Nacht® Sport nog een los vitamine D supplement te nemen.

Voordelen product
 • Vitamine D is goed voor de spieren
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm
 • Duurzaam gewonnen uit niet-bedreigde vissoort

Wat doet Vitakruid met NZVT?

Het NZVT-keurmerk geeft aan dat een voedingssupplement gekeurd is op de afwezigheid van dopingstoffen. Al onze producten zijn dopingvrij, maar niet elk product draagt het felbegeerde NZVT-keurmerk.

De Nederlandse Dopingautoriteit adviseert topsporters om NZVT-gecertificeerde supplementen te gebruiken. We laten een selectie van de producten die belangrijk zijn voor topsporters grondig testen. De eerder genoemde supplementen zijn getest en voorzien van een keurmerk.  

Naast bovengenoemde sport essentials zijn ook onze Vitamine D 25 mcg en Gebufferde Vitamine C® ook voorzien van het NZVT-keurmerk.

Tot slot

Ongeacht het niveau van je sportieve activiteiten is het belangrijk om te zorgen dat je basisvoeding optimaal is. Voeding vormt namelijk de fundamentele pijler voor sporters, aangezien het directe invloed heeft op zowel prestaties, herstel als algemeen welzijn. Je weet nu welke 3 basissupplementen je kunnen ondersteunen in het behalen van je beoogde sportdoelen.

*Toegestane gezondheidsclaims
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Advies nodig over suppletie bij sport?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 
Referenties
 1. Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., & Smith-Ryan, A. E. (2017). International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 20.
 2. Kerksick, C. M., Arent, S., Schoenfeld, B. J., Stout, J. R., Campbell, B., Wilborn, C. D., & Willoughby, D. (2017). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 33.