Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Prostaat supplementen: wat is het beste voor mijn prostaat?

Wanneer we het mannelijke voortplantingssysteem als team beschouwen is de prostaat de aanvoerder van het geheel. Vandaar dat het belang voor het behoud van een normale prostaatfunctie bij menig man in het besef aanwezig moet zijn.** Welke rol prostaat supplementen hierbij spelen lees je hier. 

Lees verder onder de afbeelding

Prostaat supplementen: wat is het beste voor mijn prostaat?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is de prostaat
 • Welke kruiden of nutriënten kunnen de prostaat ondersteunen?
 • Prostaat pillen of een prostaat supplement?
 • Hoe herken je het beste prostaat supplement?
 • Tot slot

De gezondheid van de prostaat is van belang voor het mannelijke welzijn. Voeding en leefstijl zijn altijd de basis van een algehele goede gezondheid. Er zijn echter ook sterke aanwijzingen dat voedingsstoffen een rol spelen in het behoud van een normale prostaatfunctie.**

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier die zich bij de man onder de blaas en rondom de plasbuis bevindt. De klier is ongeveer even groot als een walnoot. De belangrijkste functie van de prostaat is de productie van prostaatvocht.1

Het prostaatvocht is verantwoordelijk voor het in leven houden en vervoeren van de zaadcellen. Bij een zaadlozing worden de zaadcellen in de prostaat vermengd met prostaatvocht voordat de vloeistof door de plasbuis naar buiten wordt gepompt. De prostaat heeft daarmee een belangrijke functie bij de vorming van sperma en vruchtbaarheid van de man.1

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Gedurende het leven van de man blijft de prostaat groeien. Dit proces is hormonaal geregeld en is dus een normaal verschijnsel. De mate en snelheid waarmee dit gebeurt verschilt echter per man. De omvang van de prostaat kan invloed hebben op de plasfunctie en potentie van de man.2

Het kan daarom als man geen kwaad om tussen het vijfenveertigste en vijftigste levensjaar naar de huisarts te gaan voor controle van de prostaat.3

Welke kruiden of nutriënten kunnen de prostaat ondersteunen?

Er zijn verschillende kruiden of nutriënten die op een natuurlijke manier de prostaat en urinewegen kunnen ondersteunen.** We bespreken hieronder de belangrijkste.

Zaagpalm: goed voor de prostaatfunctie en urinewegen**

Het belangrijkste kruid dat in verband is gebracht met de prostaat is zaagpalm, ook wel bekend als saw palmetto. Deze plant is namelijk goed voor de prostaatfunctie en urinewegen.** Een bijkomende bonus is dat zaagpalm bijdraagt aan de normale haargroei.**

Bij een zaagpalmextract wordt gebruik gemaakt van de vruchten van de plant. Voor de werking is het van belang dat de werkzame stoffen in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn. Het extract van zaagpalm is rijk aan werkzame vetzuren, zoals bèta-sitosterolen en stigmaterol.

Figuur 1: De standaardisatie van SabalSelect®.

SabalSelect® is wereldwijd het meest gerenommeerde zaagpalm extract, met een vetzuurgehalte van 85 tot 95 procent (zie figuur 1). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat SabalSelect® een aantoonbaar effect heeft op het gezond houden van de prostaat en ondersteuning biedt bij het goed blijven plassen.**

Brandnetel extract

Brandnetel kennen we vooral als het hardnekkige onkruid, maar deze stekende plant heeft tal van gezondheidsvoordelen, zo ook ten opzichte van de prostaat. Het extract van de brandnetel biedt ondersteuning bij de nierfunctie en urinewegen.** Daarnaast is de plant ook nog eens goed voor de doorbloeding en het energieniveau.**

Bèta-sitosterol

Bèta-sitosterol is de voornaamste werkzame stof in zaagpalm en brandnetel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zaagpalm en brandnetel goede vrienden zijn. De twee botanicals versterken elkaars werking, een zogenoemde synergie.

Het is daarnaast mogelijk om bèta-sitosterol als nutriënt toe te voegen aan een supplement. Het hoogst gestandaardiseerde bèta-sitosterol is het gepatenteerde Phytopin® (zie figuur 2), die zijn oorsprong kent in de stam van de dennenboom.

Figuur 2: De standaardisatie van Phytopin®.

Zink en selenium

Twee andere krachtpatsers voor de man zijn zink en selenium. Beide spoorelementen zijn nutriënten die we terug vinden in het sperma. De mineralen dragen bij aan de productie van zaadcellen en zijn goed voor de vruchtbaarheid en een normale spermakwaliteit.

Selenium draagt daarnaast bij aan de beweeglijkheid van zaadcellen. Zink draagt bovendien bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed.

Prostaat pillen of een prostaat supplement?

Er zijn verschillende supplementen op de markt die dienen voor de prostaat. Maar zoals wel vaker is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de producten. Veel prostaat pillen bevatten slechts één, hooguit twee werkzame nutriënten. We spreken daarom liever van een prostaat supplement; een weloverwogen formule ter ondersteuning van je prostaat.**

Maar waar moet deze aan voldoen?

Hoe herken je het beste prostaat supplement?

Bovenstaande factoren namen we mee in het ontwikkelingsproces van de Prostaatformule. Een wetenschappelijk onderbouwde mix van vitamines, mineralen en aminozuren, met als hart een weloverwogen botanische mix van zaagpalm SabalSelect®, brandnetel extract 20:1 en bèta-sitosterol Phytopin®. Hieronder lees je waarom dit het beste prostaat supplement verkrijgbaar is.  

1. Eén formule met de beste nutriënten

Naast de eerder genoemde (individuele) nutriënten ter ondersteuning van het mannelijke voortplantingssysteem is het van belang om te kijken hoe de werkzame stoffen zich tot elkaar verhouden. In een compleet prostaat supplement vind je daarom een samenstelling van meerdere nutriënten voor de prostaat.**

Om deze reden hebben we zaagpalm en brandnetel aan de formule toegevoegd. Deze nutriënten hebben namelijk een synergetische werking. Zink, selenium, l-glycine en l-glutamine zijn daarnaast nutriënten die we terug vinden in het sperma.

2. Hoogwaardige, werkzame stoffen

Niet alle stoffen die gebruikt worden in prostaat supplementen hebben de meest optimale werking. Let er daarom op dat de nutriënten aan de kwaliteitsnormen voldoen. In onze Prostaatformule zitten verschillende gepatenteerde stoffen, zoals zaagpalm extract SabalSelect®, bèta-sitosterol Phytopin® en selenium SeleenSeLECT®.

Wat SeleenSeLECT® bijzonder maakt is de binding aan een selenium atoom. Door deze binding hoeft het nutriënt geen omzetting in het lichaam door te maken waardoor het direct beschikbaar is voor gebruik.

Het wereldwijd meest gerenommeerde zaagpalm extract (SabalSelect®) en hoogst gestandaardiseerde bèta-sitosterol (Phytopin®) complementeren het gepatenteerde nutriënten-trio van de Prostaatformule (zie figuur 3).

Figuur 3: Een greep uit de nutriënten aanwezig in de Prostaatformule.  

3. Formuleversterkende nutriënten

Naast de stoffen die een specifieke werking hebben voor de prostaat kijken we naar nutriënten die de formule als geheel kunnen versterken. Om deze reden bevat de Prostaatformule lycopeen, de meest voorkomende carotenoïde in de prostaat. Of wat dacht je van vitamine D3? Dit nutriënt speelt namelijk een rol in het proces van weefselgroei en -ontwikkeling. De antioxidant OPC (oligomere pro cyanidine) heeft daarnaast de functie om de werking van de andere nutriënten in de formule te versterken.  

Voordelen product
 • Zaagpalm extract en Brandnetel extract zijn goed voor de prostaat**
 • Met Phytopin® (70-80%) en Sabalselect® (85-95% vetzuren)
 • Zaagpalm extract ondersteunt het goed blijven plassen**
Prostaatformule
Prostaatformule 60  vega capsules

Tot slot

Zorg dat je een goede prostaatfunctie behoudt door de juiste keuzes te maken in voeding, leefstijl en suppletie. Wanneer je ondersteuning zoekt in de vorm van een prostaat supplement kijk dan naar hoe de formule is samengesteld, de onderbouwing van de nutriënten en hoe deze zich tot elkaar verhouden.**

Het kan als man sowieso geen kwaad om de prostaat te laten controleren. Neem bij ernstige problemen altijd contact op met een zorgverlener.

Advies nodig over de prostaat?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine D helpt o.a. bij het celdelingsproces en speelt een rol in het proces van weefselgroei en -ontwikkeling.
 • Zink is goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid en sperma kwaliteit van de man.
 • Zink draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en de productie van zaadcellen.
 • Selenium draagt bij aan de productie van zaadcellen en is goed voor de vruchtbaarheid en sperma kwaliteit van de man.
 • Selenium is o.a. goed voor de normale haargroei, de instandhouding van nagels, de werking van het immuunsysteem, de bescherming van vrije radicalen en de schildklier.

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating:

 • Brandnetel extract is goed voor de doorbloeding en het energieniveau.
 • Brandnetel extract ondersteunt de nierfunctie en urinewegen
 • Zaagbladpalm is goed voor de urinewegen en helpt bij een goede vochthuishouding
 • Zaagbladpalm is goed voor de prostaatfunctie en heeft een gunstige invloed op de mannelijke potentie.
 • Zaagbladpalm draagt bij aan de normale haargroei.
Referenties
 1. Goddard, J.C. (2019. The history of the prostate, part one: say what you see. Trends in Urology & Men's Health, 1(10), 28-30.
 2. Standring, S, ed. (2016). Prostate. Gray's anatomy: the anatomical basis of clinical practice. Philadelphia. 1266-1270.
 3. Debruyne, F. (2022). Prostaat [...]. Andros. Geraadpleegd op 24-1-2023.