Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken je de beste spijsverteringsenzymen? 4 punten

Hoewel we vaak graag wel willen, kan het zeker in drukke tijden lastig zijn om een gezond eetpatroon aan te houden. Dit kan invloed hebben op onder andere je spijsvertering. Ben jij op zoek naar spijsverteringsenzymen? Wij vertellen je hoe je de beste keuze maakt.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken je de beste spijsverteringsenzymen? 4 punten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat zijn spijsverteringsenzymen?
 • Enkelvoudig enzym of enzymen complex?
 • 4 punten voor het beste enzymen supplement
 • Tot slot

Natuurlijk is gezonde volwaardige voeding de belangrijkste basis om je buik mee te vullen. We weten echter dat het soms lastig is om je hieraan te houden. En zelfs wanneer je dat wel doet, kan het zijn dat je lichaam ontregelt raakt. Maar welke rol spelen spijsverteringsenzymen hierbij?

Wat zijn spijsverteringsenzymen?

Ons spijsverteringskanaal maalt het binnengekomen voedsel fijn en maakt het verteerbaar. Hierna kan je lijf de voedingsstoffen opnemen en gebruiken. Dit gebeurt middels een geavanceerde samenwerking tussen diverse spijsverteringsorganen. Bij dit proces zijn diverse enzymen nodig, de zogeheten spijsverteringsenzymen.

Enzymen zijn in feite eiwitten die gevormd worden in cellen en bestaan uit aminozuren. Deze enzymen maken kleinere moleculen van onder andere de koolhydraten, vetten en eiwitten uit onze voeding, zodat ze opgenomen worden in het lichaam.

Daarnaast zijn er nog vele andere verteringsenzymen waar het lichaam op een slimme manier gebruik van maakt.

Enzymen in voeding

Voor de vertering is het noodzakelijk dat je over voldoende spijsverteringsenzymen beschikt. Je lichaam maakt deze enzymen van nature zelf aan, maar ook in voeding zijn enzymen terug te vinden. Enzymen komen van nature voor in bijvoorbeeld fruit, kefir, zuurkool en honing. Bekende enzymen die een bijdrage leveren aan het opbreken van eiwitten zijn bijvoorbeeld bromelaïne uit ananas en papaïne uit papaja.1,2

Ook avocado is een voedingsbron die van nature enzymen bevat. Deze vette vrucht bevat het enzym lipase, die ook in de alvleesklier geproduceerd wordt. In voedingsmiddelen zien we daarnaast vaak een combinatie van diverse verteringsenzymen.

Enkelvoudig enzym of enzymen complex?

Maar wanneer jij je verteringsenzymen wilt aanvullen, kies je dan voor één specifiek enzym of een enzymen complex? Het kan zijn dat je een bepaald enzym mist waardoor je een specifieke voedingsstof niet voldoende afbreekt.

Een specifiek verteringsenzym waar het lichaam op een slimme manier van gebruik van maakt is bijvoorbeeld lactase, het enzym dat helpt bij de vertering van lactose.* Onze Lactase OptiFerm® ondersteunt de vertering van lactose bij personen die lactose moeilijk verteren.*

Voordelen product
 • Helpt de vertering van melksuiker (lactose) in de darmen*
 • OptiFerm® lactase voor de beste stabiliteit en activiteit
 • 3000 FCC per capsule; geschikt voor kinderen en volwassenen
Lactase OptiFerm® 3.000 FCC
Lactase OptiFerm® 3.000 FCC 90  vegan capsules

In de meeste gevallen is het echter niet duidelijk welk enzym ontbreekt. Vaak is het een combinatie aan enzymen waar je onvoldoende van aanmaakt. Een enzymen complex zou dan uitkomst kunnen bieden om deze onvolkomenheid weer enigszins in balans te brengen. Maar waar moet je dan op letten als je een enzymen complex wilt inzetten?

4 punten voor het beste enzymen supplement

Het beste enzymen supplement dient te voldoen aan een aantal factoren, zoals een combinatie van verschillende enzymen en een hoge enzymactiviteit. Benieuwd welke verschillende enzymen onze complexformule Glutazyme® bevat en wat we met enzymactiviteit bedoelen? Hieronder leggen we het uit.

Voordelen product
 • Maar liefst zes verschillende enzymen
 • Ondersteunende energiebron l-glutamine
 • Hoogwaardige probiotica Lactospore®
Glutazyme®
Glutazyme® 90  tabletten

1. Combinatie van verschillende enzymen

Er zijn talloze enzymen betrokken bij de spijsvertering, ieder met een eigen specifieke functie. Een combinatie van verschillende enzymen zorgt namelijk voor een uitgebalanceerde eenheid. In Glutazyme® vind je de volgende enzymen:

 • Chymotrypsine: dit enzym wordt geproduceerd door kliercellen in de alvleesklier. Deze kliercellen zijn verantwoordelijk voor de productie van spijsverteringsenzymen.3
 • Papaïne: een proteolytisch enzym (die een bijdragen leveren aan het opbreken van aminozuren in kleinere eiwitstructuren) dat gescheiden wordt van het blad en het vruchtvlees van de papajaplant.
 • Hemicellulase: vooral aanwezig in paddenstoelen en noodzakelijk voor de afbraak van groenten, fruit en diverse graansoorten.
 • Pancreatine: een team van de verteringsenzymen amylase, lipase en protease.
 • Trypsine: enzymen die aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel van de meeste gewervelde dieren.4,5
 • Bromelaïne: biedt ondersteuning voor de enzymen.

2. Het belang van enzymactiviteit

Hoewel een combinatie aan verschillende enzymen een brede aanvulling kan zijn, betekent dit niet dat het de enige factor van een goede enzymmix is. Zo is de enzymactiviteit van de aanwezige enzymen nog belangrijker.6 Deze getallen zijn zelfs nog relevanter dan de doseringen van de verschillende enzymen.

De enzymactiviteit staat voor de hoeveelheid en snelheid van de omzettingen. Afhankelijk van het enzym wordt dit in een bepaalde meeteenheid uitgedrukt. Bij hoogwaardige supplementen zie je bij de dosering een getal voor deze eenheden, die aanduiden welke activiteit de enzymen hebben. Hoe hoger, hoe beter!

3. Probiotica en het aminozuur Glutamine

Naast een combinatie van enzymen gaat een enzymmix ook goed samen met ondersteunende nutriënten. Zoals eerder in dit blog genoemd is het microbioom een belangrijk onderdeel van je spijsvertering.

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in en op ons lichaam voorkomen. Het toevoegen van probiotica aan een enzymen complex is dan ook een goed idee! In Glutazyme® vind je daarom het prijswinnende Lactospore® (zie figuur 1), een probiotica met een groot aantal levensvatbare lactobacillen.

Figuur 1: Lactospore® won als gepatenteerd nutriënt in 2021 de Nutrition Industry Executive (NIE) Award in de categorie Personal Care/Cosmetics.

L-glutamine is een zogenoemd niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat ons lichaam in staat is om dit zelf aan te maken. In sommige gevallen is de glutaminesynthese niet toereikend genoeg om het lichaam in haar volledige behoefte te voorzien. Glutamine wordt daarom ook wel aangeduid als semi-essentieel aminozuur. Binnen de spijsverteringsformule Glutazyme® dient het aminozuur als ondersteunde energiebron.5

4. Rutine ondersteunt de werking

Rutine behoort tot de flavonoïden (de natuurlijke bestanddelen van planten). In de complexformule Glutazyme® heeft rutine de eigenschap de overige nutriënten te ondersteunen in werking. Geen overbodige luxe in een formule waarin maar liefst zes verschillende enzymen zijn opgenomen.

Tot slot

Glutazyme® bevat een uitgebalanceerd team van verschillende enzymen. In totaal bestaat het enzymprofiel uit zes unieke enzymen. Aanvullend zorgt l-glutamine voor een optimale synergetische werking met de enzymen en het probiotische Lactospore®.

Er zijn dus tal van factoren die het beste enzym supplement bepalen. Jij weet inmiddels waar je op moet letten wanneer je opzoek bent naar spijsverteringenzymen.  

Advies nodig over spijsverteringsenzymen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims voor Lactase:

  

 • Lactase helpt de vertering van melksuiker (lactose) in de darmen
 • Lactase is nodig voor het verteren van lactose bij mensen die lactose moeilijk verteren
Referenties
 1. Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuroendocrinology Letters, 34(1).
 2. Salampessy, J., Reddy, N., Kailasapathy, K., & Phillips, M. (2015). […]. Journal of Functional Foods, 14, 716-725.
 3. Hedstrom, L., Szilagyi, L., & Rutter, W. J. (1992). Converting trypsin to chymotrypsin: the role of surface loops. Science, 255(5049), 1249-1253.
 4. Leiros, H. K. S., Brandsdal, B. O., Andersen, O. A., Os, V., Leiros, I., Helland, R., ... & Smalås, A. O. (2004). Trypsin specificity as elucidated by LIE calculations, X‐ray structures, and association constant measurements. Protein science, 13(4), 1056-1070.
 5. Rawlings, N. D., & Barrett, A. J. (1994). Families of serine peptidases. In Methods in Enzymology, (244) 19-61
 6. Zavadova, E., Desser, L., & Mohr, T. (1995). […]. […], 10(2), 147-152.