Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Het FODMAP dieet: effectief bij PDS en andere maag en darmklachten

Het FODMAP dieet: effectief bij PDS en andere maag en darmklachten

Zondagavond, aan tafel met een groot bord stomende curry voor je. De volgende ochtend betaal je de tol; rommelende darmen, steken in je buik en de wc is je beste vriend. Herkenbaar? Lees dan wat het FODMAP dieet, of het fodmap-beperkt dieet, voor jou kan betekenen.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn FODMAPs?
  • Waarom het FODMAP dieet?
  • De FODMAP lijst
  • Hoelang duurt FODMAP?

Maag- en darmproblemen zijn bijna onderdeel van de Nederlandse cultuur, met diarree, winderigheid, obstipatie en buikpijn als meest iconische symptomen. Het FODMAP-dieet kan de sleutel vormen tot een goede stoelgang en minder maag en darmklachten. Het dieet is immers een methode om te achterhalen welke stoffen in voeding spijsverteringklachten veroorzaken.

Wat zijn FODMAPs?

FODMAP’s zijn koolhydraten in voeding die klachten als gasvorming, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaken.

Het acroniem FODMAP staat voor Fermentable Oligo, Di- en Mono-sacchariden en polyolen. Deze groep van koolhydraten en suikeralcoholen vinden we terug in bepaalde voeding en neemt het lichaam slecht tot niet op: ze zijn als het ware resistent voor vertering. Bij het FODMAP-dieet elimineer je deze koolhydraten uit je voedingspatroon. De benaming FODMAP beperkt-dieet past dus ook eigenlijk beter bij de aard van het eetpatroon.

De koolhydraten blijven nagenoeg intact tijdens het transport door ons lichaam. Hierdoor kunnen de FODMAPs veel water aantrekken en nagenoeg onaangeroerd het uiteinde van onze dikke darm bereiken. De darmbacteriën zien hier hun kans schoon en starten een fermentatieproces waarbij gas vrijkomt. Het water en het gas samen zorgen ervoor dat de darmwand uitrekt en steeds uitzet1. Hierdoor ontstaan klachten als winderigheid, diarree, obstipatie, buikpijn en -steken. Klachten die met name voor mensen die kampen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) zeer frequent voorkomen. Maar ook mensen zonder de diagnose PDS kunnen deze klachten hebben.

Meer lezen

 

Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest