Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Zijn macadamia noten gezond?

Of je ze nu los eet of in een gerecht verwerkt, macadamia noten zijn veelzijdig. Waar deze noot oorspronkelijk in Australië groeit, is hij tegenwoordig veelvuldig op Nederlandse bodem te vinden. Maar zijn macadamia noten gezond of niet? Je leest het in dit artikel.

Lees verder onder de afbeelding

Zijn macadamia noten gezond?

Onderwerpen in dit artikel

 • Macadamia noten: gezond of niet?
 • Waar groeien macadamia noten?
 • Macadamia noten boom
 • Zijn macadamia noten giftig?
 • Tot slot

Wil je meer lezen over de pistachenoot? Bekijk dan ons blog Pistachenoten: gezond of niet?  

Macadamia noten: gezond of niet?

Op het eerste oog lijken macadamia noten misschien niet zo gezond, omdat ze veel calorieën bevatten; 733 kcal per 100 gram om precies te zijn. Toch moet je niet slechts kijken naar de calorieën. De macadamia noot bevat weliswaar – net als andere noten – veel calorieën, maar ook ontzettend veel nuttige voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en vezels. En niet alleen dat, je vindt ook de vitaminen (B1, B2, B3, B11 en E) én de mineralen (magnesium, fosfor, calcium, ijzer, kalium en zink) in de noot. Een heel scala aan voedingsstoffen waar je lichaam wel raad mee weet.1,2

En wat de vetten betreft in de macadamia noot gaat het om onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft om tal van functies te vervullen. Eén van de functies van vetten is een vrij essentiële, namelijk: vet blijft relatief lang in de maag en geeft daarom voor langere tijd een verzadigend gevoel. En hoewel je via vetten meer calorieën binnenkrijgt dan bij koolhydraten, eiwitten of alcohol (per gram 9 kilocalorieën), geven ze het voordeel dat je minder snel honger of trek krijgt waardoor je uiteindelijk minder eet.1,2

Kleine kanttekening: ga nu niet als een knaagdier de hele dag nootjes eten, want je kunt uiteindelijk – net als bij andere producten – in totaal teveel binnenkrijgen. Wat dan weer tot (ongewenst) gewichtstoename kan leiden. 

Eet bewust en gebalanceerd, is ons credo. Maar is de macadamia gezond, en past het in een gezond dieet? Echt wel!  

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waar groeien macadamia noten?

De macadamia noot groeit van oorsprong in Australië in Queensland, maar wordt tegenwoordig in veel tropische gebieden wereldwijd geteeld zoals Afrika, Centraal-Amerika en Hawaii. Deze nootsoort is de duurste ter wereld omdat het telen ervan erg moeilijk is

De macadamia plant – waar de noten uiteindelijk aan groeien – is veeleisend en heeft een specifiek klimaat en zorg nodig, waarbij aanvallen van ongedierte soms roet in het eten kunnen gooien waardoor de oogst mislukt. Ook duurt het tussen de vijf en tien jaar voordat de planten vruchten beginnen af te werpen. Je begrijpt nu goed waarom de prijs een stuk hoger ligt.3

Dat mag de pret overigens niet drukken, want de macadamia noot is wereldwijd immens populair vanwege de bijzondere smaak. De noot is knapperig, heeft een volle maar toch delicate smaak. Daarbij kent de noot tevens vele gebruiksmogelijkheden, tijdens het koken maar ook in de geneeskunde en cosmetologie. Een veelzijdige noot, dat mogen we wel roepen!  

Macadamia noten boom

Het duurt dus lang voordat de macadamia noten boom haar eerste vruchten afgeeft. Als alles meezit – maar dat kan dus veel langer duren – werpt de boom na ongeveer vijf jaar de eerste vruchten af. In het slechtste geval zit je tien jaar te wachten voordat je spreekt van een échte volgroeide macadamia notenboom. Maar goed, dan heb je wel wat!

De bloesem van de notenboom is verder wit van kleur en hangt in mooie trosjes naar beneden. De boom bloeit halverwege de lente. De macadamianoot is zelf erg moeilijk te kraken en daarom ligt de noot vaak al gepeld in de winkel. Het heeft dan iets weg van de hazelnoot: een harde buitenkant maar heel zacht vanbinnen!4,5

Hoewel de noten op zichzelf al een lekkernij zijn en in die hoedanigheid dan ook als consumptie dienen, kan er ook macadamia olie uit gewonnen worden. Je ziet dat deze soort olie vaak als huidolie op de markt terecht komt. Zoals eerder al gezegd, de noot is dus geschikt als voedsel, maar ook als cosmetica.  

Zijn macadamia noten gezond?

Zijn macadamia noten giftig?

Nee, macadamia noten zijn niet giftig. Althans voor mensen zijn ze heel geschikt als voedselbron. Tenzij je natuurlijk niet tegen noten kan. 

Als je sterk reageert op noten, ontstaat er een ongewenste reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen uit de omgeving. Het afweersysteem beschermt normaal gesproken het lichaam tegen indringers van buitenaf. Bij een versterkte reactie op noten is dat verstoort. Zo’n reactie ontstaat door een specifiek eiwit in de noot, een allergeen genoemd. Het lichaam kent dit allergeen niet en beoordeelt het als een lichaamsvreemde stof waar vervolgens een reactie van het afweersysteem op volgt. 

Het immuunsysteem reageert door een antistof (IgE) aan te maken die het allergeen opruimt. Tijdens de opruiming komt histamine vrij. Histamine is verantwoordelijk voor de lichamelijke problemen die de allergenen kunnen oproepen. Per persoon kan dit in meer of mindere mate voorkomen. 

Gelukkig komt zo’n sterke lichamelijke reactie op noten niet vaak voor. Geschat wordt dat 0,4-1,4% van de volwassen wereldbevolking het heeft. De kans is dus zeer groot dat de macadamia noot niet schadelijk voor je is. Twijfel je? Laat dit dan altijd testen bij de huisarts of door een expert. 

Tot slot

Zijn macadamia noten gezond? Simpel gezegd: ja! Deze noot bevat een veelheid aan voedingsstoffen. Daarmee doe je je gezondheid een enorm groot plezier. Ook maak je jezelf er blij mee, want deze noot heeft een delicate smaak die ontzettend lekker is. Een mooi advies is om elke dag één handje noten te nemen, laat dit zeker ook de macadamia noot zijn.   

Advies nodig over macadamia noten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Promovendum. (2014). Verzekeringen voor hoger opgeleiden. Macadamie noten: gezond met een bite! Geraadpleegd op 14 april 2022. 
 2. Top Noten. (z.d.). Verse Ambachtelijke noten van topkwaliteit. Waarom zijn macadamia noten gezond? Geraadpleegd op 14 april 2022. 
 3. De hippe vegetariër. (2020). De gezondheidsvoordelen van de macadamia noten. Geraadpleegd op 14 april 2022.
 4. Palma Verde. Macadamia. (z.d.). Macadamia integrifolia – Macadamianotenboom. Geraadpleegd op 14 april 2022. 
 5. GardenJournal. (z.d.). Macadamia-plantenverzorging. Macadamia-plantenverzorging: hoe Macadamia-bomen te laten groeien? Geraadpleegd op 14 april 2022. 
 6. DietCetera. (z.d.). Macadamianoot [...]. Geraadpleegd op 14 april 2022.