Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is kurkuma thee gezond? 5 gezondheidsvoordelen

Kurkuma: het heilige kruid van India. En terecht: golden latte en kurkuma thee zijn inmiddels bekend in het rijtje van superfoods. Heb jij de smaak al te pakken? We geven je vijf redenen om dagelijks te genieten van een kop van dit vloeibare goud.

Lees verder onder de afbeelding

Is kurkuma thee gezond? 5 gezondheidsvoordelen

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is dit heilige kruid uit India?
 • Waar komt de kurkumawortel vandaan?
 • Kurkuma drinken is gezond
 • 5 redenen om kurkuma thee te drinken
 • Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma thee?
 • Tips om kurkuma thee te maken
 • Zo maak je kurkuma latte
 • Conclusie

Wat is kurkuma nu eigenlijk? Naast het verrijken van je curry en kerriegerechten met dit gele goedje leent kurkuma zich prima voor een heerlijke kop thee. Wellicht beter bekend als kurkuma latte. Een ronduit geprezen golden milk om de smaak en positieve invloed op diverse gezondheidsdoelen. 

Voordat je je onderdompelt in koppen vloeibaar goud is het goed om te weten wat de zin of onzin is van de populaire kurkumadrank. 

Wat is dit heilige kruid uit India?

Kurkuma kennen we veelal als geel poeder of wellicht in de originele wortelvorm. Dit poeder en de gedroogde wortel danken hun typerende gele kleur aan curcumine. Curcumine en ook demethoxy curcumine en bisdemethoxy curcumine zijn de hoofdbestanddelen van zogeheten curcuminoïden: de belangrijkste stoffen van de specerij.1 

Naast curcuminoïden bevat verse kurkuma vele vitamines en mineralen, zoals A, B1, B2, B3, B6, B12, C, ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.2

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waar komt de kurkumawortel vandaan?

Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij specifiek gewonnen uit de wortel van de plant ‘Curcuma longa’ (Latijnse benaming). Het grootste gedeelte van de oogst komt uit India en vanwege de gele kleur heeft het ook de naam Indiase saffraan. De Curcuma longa is nauw verwant aan de gemberfamilie. 

Het typische beeld van de wortel beaamt dit verwantschap: ze lijken qua vorm erg op elkaar alleen is gember iets geler van kleur. In India is het een traditionele gewoonte om kurkumapoeder te gebruiken voor in- en uitwendige huidverzorging, bijvoorbeeld in een gezichtsmasker of als kruidenthee. 

Is kurkuma thee gezond? 5 gezondheidsvoordelen

Kurkuma drinken is gezond

Kurkuma mag dan al jaren favoriet zijn in de keuken omwille zijn goede eigenschappen, maar wat zegt de wetenschap over dit heilige kruid? Afgaande op de resultaten uit verschillende onderzoeken kunnen we diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen aan het kruid toedichten.3,7 

Wellicht ben je inmiddels fervent aanhanger van het drinken van een kop verse (kurkuma) gember thee? Het uitbreiden van je thee assortiment met het gemberzusje is een gezonde missie. Met andere woorden: verse kurkuma thee (of een combinatie: gember kurkuma thee) mag niet meer ontbreken in je dagelijkse menu! 

Curcumine is zoals gezegd de werkzame stof in de kurkuma. Het effect van curcumine zorgt ervoor dat je darmen je eten beter verteren. Een oppepper voor je maagdarmstelsel dus. Wanneer we het hebben over vertering komt ook de relatie tussen kurkuma en de lever om te hoek kijken. 

Kurkuma stimuleert de lever en zo het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Het lichaam vormt zelf vrije radicalen om deze afvalstoffen die cellen kunnen beschadigen op te ruimen. Antioxidanten helpen het lijf hierbij. Kurkuma geeft een boost aan de antioxidanten die zich al bevinden in ons lichaam.4 

Wil je meer lezen over de krachtige werking van kurkuma voor je gezondheid? Lees dan ons blog Kurkuma gezond? 10 voordelen op een rij.

5 redenen om kurkuma thee te drinken

Het is een goed idee om naast het verrijken van je currygerechten of soep met kurkuma, de vloeibare variant te drinken. In de vorm van kurkuma thee of golden milk. Kurkuma latte is een van origine Indiase drank. 

Dit heldergele goedje wordt traditioneel gemaakt door koe of plantaardige melk op te warmen samen met kurkuma en andere specerijen, zoals kaneel en gember. Na het lezen van deze vijf redenen drink jij vanaf nu iedere dag een kop kurkuma thee of latte: 

 1. Ten eerste is een kop kurkuma thee of golden milk een rijke aanvulling van antioxidanten! Het zorgt ervoor dat je het lichaam ondersteunt bij het beschermen van cellen en weefsels.4

 2. Het drinken van kurkuma in welke vorm dan ook ondersteunt je spijsverteringsgestel. Zo verteer je voeding beter en voorkom je winderigheid en een opgeblazen gevoel.6 

 3. Het drinken van kurkuma met daarin curcumine zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Je bloedsuikerspiegel piekt namelijk wanneer je net iets hebt gegeten.

  Dit is voor je alvleesklier het seintje om insuline aan te maken, waardoor vet wordt opgeslagen in je lichaam in plaats van verbrandt. Als je een stabiele bloedsuikerspiegel houdt, kan het lichaam juist rustig verder met de vetverbranding. Zo helpt kurkuma ook bij afvallen.3

 4. Het regelmatig nuttigen van een kop Indisch goud ondersteunt je lichaam wanneer het snotneuzen-seizoen zich aandient.

 5. Tot slot komt je kop kurkuma thee je humeur ten goede. Onderzoek toont namelijk aan dat kurkuma de productie van de neurotransmitters serotonine en dopamine bevordert.4 Een extra kopje kurkuma thee kan daarom geen kwaad wanneer de sombere dagen gedurende je week de overhand hebben. 

Heb je nog vragen over je gezondheid?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma thee?

Curcumine is niet in water oplosbaar en daardoor niet makkelijk op te nemen voor je lichaam. Met een simpele truc kun je de opnamemogelijkheid snel verbeteren: combineer het kruid in je voeding of drankje met vetten en zwarte peper. Deze combinatie vind je om die reden terug in ons recept voor het maken van een kurkuma latte hieronder.

Overdaad schaadt, dus grote hoeveelheden kurkuma per dag is geen goed idee. Bij de dagelijkse consumptie van zes gram en meer over een langere periode kun je last krijgen van bijwerkingen. Denk hierbij aan een droge mond en dunnere ontlasting.

Kurkuma is zo’n krachtige specerij dat het in bepaalde situaties de aanbeveling is om eerst te overleggen met een arts of therapeut en niet teveel te nemen. Zeker wanneer je zwanger bent, problemen ervaart met je schildklier of medicatie gebruikt. Zorg voor een balans en combineer kurkuma met een gezonde lifestyle voor maximaal effect.

Tip: draag bij het snijden van de verse kurkumawortel een voedselhandschoen. De kleur die de wortel afgeeft gaat namelijk moeilijk van je handen af!

Tips om kurkuma thee te maken 

 • Drink op je nuchtere maag een mix van geelwortel, gember, citroensap, zwarte peper en lauwwarm water en een klein scheutje lijnzaadolie. Een warme start van je dag.
 • Combineer schijfjes verse gemberwortel met verse plakjes kurkumawortel in heet water. Maak je kurkuma thee af met een scheutje amandelmelk.
 • Doe een theelepeltje geelwortel in je groene thee, met wat peper en citroensap.
Is kurkuma thee gezond? 5 gezondheidsvoordelen

Zo maak je kurkuma latte

Kurkuma (Haridrā) betekent letterlijk geel. Gouden of gele melk is een traditionele Indiase drank en staat ook bekend als kurkuma latte of kurkuma thee. Deze gezonde, felgele drank wordt traditioneel gemaakt door koemelk op te warmen met kurkuma en andere kruiden zoals kaneel en gember. Als alternatief kun je een vegan versie maken met een plantaardige variant, zoals amandel-, kokos-, soja- of havermelk.

De smaak van kurkuma laat zich omschrijven als scherp en bitter en heeft verwarmende eigenschappen. Genoeg reden dus om je lichaam en geest te trakteren op dit gouden wonderdrankje. 

Recept voor twee glazen kurkuma latte

Ingrediënten:

 • 500 ml plantaardige melk naar keuze
 • 2 cm verse gemberwortel
 • 1,5 eetlepel kurkumapoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel kardemompoeder
 • Een snuf gemalen zwarte peper
 • Eventueel honing naar smaak

Kurkuma latte maken:

 1. Snij de gemberwortel in dunne plakjes.
 2. Vul een pannetje met de plantaardige melk en voeg de plakjes gemberwortel toe.
 3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer deze goed door de melk.
 4. Verwarm de kurkuma latte tot het net niet kookt.
 5. Haal vervolgens het pannetje van de warmtebron en schenk de latte door een zeefje in de glazen.
 6. Voeg eventueel honing toe naar smaak.

Conclusie

Wil je naast het verfraaien van je curry en andere gerechten met een prachtige gele kleur ook profiteren van een veelvoud aan gezondheidsvoordelen? Dagelijks een kop kurkuma thee of golden latte is dan een welkome toevoeging. De verwarmende werking van het oranje worteltje is een weldaad voor je spijsvertering, spieren en voorkomt een loopneus. 

Voeg wat zwarte peper en een scheutje melk toe en je levenselixer is geboren. Een kop thee met kurkuma is dus een prima ondersteuning bij je dagelijkse portie gezondheid. 

Advies nodig over kurkuma?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
 1. Aggarwal BB et al. (2009). Potential [...] of curcumin, the [...] agent, against [...]. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology. 41, 40-59.
 2. Curcuma longa (turmeric). (2001). Monograph. Alternative [...] Review: al journal of [...]. 6 Suppl, 62-66.
 3. Hay, E. e.a. (2019). [...] effects of turmeric in several [...]: An overview. Science Direct.  
 4. Aziz, M. e.a. (2012). Effects of a water-soluble curcumin protein conjugate vs. pure curcumin in a [...] model of [...]. The Journal of [...], 1815-1833. 
 5. Hewlings SJ, Kalman DS. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human [...]. Foods. 6(10), 92.
 6. Ali T et al. (2012). Curcumin and [...]: biological mechanisms and clinical implication. Digestion, 85, 249-255.
 7. Singh J, Dubey RK, Atal CK. (1986). Piperine-mediated inhibition of glucuronidation activity in isolated epithelial cells of the guinea-pig small intestine: evidence that piperine lowers the endogeneous UDP-glucuronic acid content. The Journal of Pharmacology and Experimental [...]. 236(2), 488-93.