Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe snel groeien nagels, en kun je dit proces versnellen?

Beschik jij over lange en sterke nagels, of zijn het bij jou toch meestal onsierlijke, doffe stompjes? Als jij tot die laatste categorie behoort, dan is het zaak om eens te kijken naar de gezondheid van je nagels. Want hoe snel groeien nagels en heb je daar eigenlijk invloed op? We vertellen je er graag meer over. 

Lees verder onder de afbeelding

Hoe snel groeien nagels, en kun je dit proces versnellen?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat beïnvloedt de nagelgroei?
 • Je nagels sneller laten groeien: kan dat?
 • Je nagels verzorgen
 • Tot slot: maak je nagels gezonder

De nagel bestaat uit een aantal onderdelen. Het zichtbare deel van de nagel noemen we het nagellichaam, ofwel de hoornlaag. Deze rust op het nagelbed, het deel van de huid dat als ondergrond dient van de nagel.

Aan de bovenzijde van de nagel vind je de vrije rand, die loszit van het nagelbed. De nagelwortel is het onderste, nieuwste deel van de nagel, wat deels onder de huid ligt. Hieronder bevindt zich de nagelmatrix, welke bestaat uit epitheelcellen die de nagel aanmaken.1

Wat beïnvloedt de nagelgroei? 

In hoeverre zich nieuwe cellen vormen en dus de nagel laten groeien, verschilt per persoon wel enigszins. Vingernagels groeien gemiddeld 0,1 millimeter per dag en dus zo’n 3-3,5 mm per maand. Teennagels groeien gemiddeld 1,62 millimeter per maand.2,3 

Diverse factoren hebben invloed op de lengte van je nagels. Zo neemt de nagelgroei af naarmate de leeftijd toe neemt.4 Ook omgevingsfactoren, psychologische en pathologische factoren hebben invloed op de snelheid van de nagelgroei. Zo groeien de nagels gemiddeld sneller bij mannen, tijdens de zwangerschap, in de zomer en bij een grotere bloedtoevoer.2

Je nagels sneller laten groeien: kan dat?

Over het algemeen kunnen we stellen: hoe beter de gezondheid, hoe gezonder én langer de nagels. Een nagel heeft voldoende voedingsstoffen nodig om gezond en sterk te zijn. 

De nagel is opgebouwd uit het eiwit keratine, maar daarnaast hebben ook diverse vitamines en mineralen invloed op de kwaliteit en lengte van de nagels. De inname van te weinig voedingsstoffen vertraagt dan ook de groei van nagels.2  Wil je je nagels sneller laten groeien, dan dien je dus te voorzien in voldoende voedingsstoffen

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Om onder andere keratine aan te maken, hebben we dus eiwitten nodig. Deze vind je in diverse voedingsbronnen, zoals (orgaan)vlees, vis, zuivel, eieren, peulvruchten, noten en zaden. 

Keratine bestaat voor een groot deel uit zwavel. Bronnen van zwavel zijn bijvoorbeeld ui, knoflook, asperges, mosselen, kip en (para)noten. 

Ook het eiwit collageen is een belangrijke voedingsstof voor de nagels.5 Collageen vind je vooral in bottenbouillon, maar kan je ook boosten met andere dierlijke en plantaardige voedingsstoffen. 
 

Zorg voor genoeg vitamines en mineralen

De inname van te weinig micronutriënten hebben invloed op huid, haar en nagels.6 Bijvoorbeeld biotine, zink en ijzer zijn hierbij betrokken. Een gevarieerd gezond voedingspatroon zorgt voor een adequate hoeveelheid van deze voedingsstoffen. Met name een combinatie aan micronutriënten heeft een positieve invloed op de groei van nagels.7 

Het mineraal silicium speelt ook een grote rol.8 Zo is dit een van de meest voorkomende mineralen in de nagels en geeft het bescherming aan het daar aanwezige keratine. Voeding dat van nature rijk is aan silicium is bijvoorbeeld brandnetel, haver, gierst, bruine rijst en knolgroenten. 

Stop met roken

Roken is voor heel veel lichaamsprocessen problematisch. Ook de nagel wordt erdoor beïnvloed, doordat het de groei vertraagt.2 Roken rooft bijvoorbeeld vitamine C, wat juist een noodzakelijke bouwstof is voor het collageen in ons lichaam. 

Verbeter de doorbloeding

Zoals we al aangaven heeft ook de doorbloeding invloed op de nagelgroei. Hiervoor is voldoende beweging essentieel. Dagelijks minimaal een half uur op gemiddelde intensiteit bewegen, maar ook gedurende de dag meermaals even een rondje lopen draagt hieraan bij. Verder is regelmatig een saunabezoek aan te raden, maar ook thuis koud douchen verbetert je doorbloeding aanzienlijk.9 

Je nagels verzorgen

Je nagels voeden van binnenuit is dus essentieel. Maar vergeet niet dat je nagels verzorgen van buitenaf ook belangrijk is. Beperk blootstelling aan toxinen zoveel mogelijk. Denk dan aan het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische schoonmaakmiddelen, wat om meerdere redenen een goed idee is. Ook kunnen nagellak en gelnagels schade aan de nagel toebrengen. Gebruik dit dus niet te vaak. 

Verzorg ook je nagelriemen minimaal een keer per week met een natuurlijke olie. Een gezonde rand onder en langs de nagel is belangrijk om infecties te voorkomen. Ook infecties kunnen de nagelgroei tegenhouden. Voorkom nagelbijten omdat dit infecties teweeg kan brengen. Hou de nagels netjes in vorm door regelmatig een nagelvijl te gebruiken. 

Tot slot: maak je nagels gezonder

Van de buitenkant is af te lezen hoe het met de binnenkant gesteld is. Zo kunnen we zien aan de kwaliteit van huid, haar en nagels hoe gezond iemand daadwerkelijk is. Je nagels verzorgen is belangrijk, maar ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel voor gezonde nagels. Je nagels sneller laten groeien is daarmee mogelijk! Dus ook als jij regelmatig te maken hebt met (te) korte nagels, kan je je nagels gezonder maken en daarmee de lengte bepalen. En voor je het weet beschik jij dan ook over een set sierlijke, sterke nagels. 

Advies nodig over je nagels?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Vigué,J. & Martín E. (2016), Atlas van het menselijk lichaam, Rebo Publishers.
 2. Geyer, A. S., Onumah, N., Uyttendaele, H., & Scher, R. K. (2004). Modulation of linear nail growth to treat (…) of the nail. Journal of the American Academy of Dermatology, 50(2), 229-234.
 3. Yaemsiri, S., Hou, N., Slining, M. M., & He, K. (2010). Growth rate of human fingernails and toenails in healthy American young adults. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 24(4), 420-423.
 4. Orentreich, N., Markofsky, J., & Vogelman, J. H. (1979). The effect of aging on the rate of linear nail growth. Journal of Investigative Dermatology, 73(1), 126-130.
 5. Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. Journal of cosmetic dermatology, 16(4), 520-526. 
 6. DiBaise, M., & Tarleton, S. M. (2019). Hair, nails, and skin: differentiating cutaneous manifestations of micronutrient deficiency. Nutrition in Clinical Practice, 34(4), 490-503.
 7. Fanian, F., Jeudy, A., Elkhyat, A., Lihoreau, T., & Humbert, P. (2020). Efficacy of oral micronutrient supplementation on linear nail growth in healthy individuals. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 10(4), 191-203.
 8. Scheinfeld, N., Dahdah, M. J., & Scher, R. (2007). Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. Journal of drugs in dermatology: JDD, 6(8), 782-787.
 9. Chowdhury, R. S., Islam, M. D., Akter, K., Sarkar, M. A. S., Roy, T., & Rahman, S. T. (2021). Therapeutic aspects of hydrotherapy: a review. Bangladesh Journal of Medicine, 32(2), 138-141.