Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hersenen ondersteunen? 3 supplementen voor je geheugen* **

Carola Otten

Carola

Schrijver Voeding & Gezondheid 21 jul. 2023Bijgewerkt: 19 feb. 20247 min. leestijd

Elke dag zetten we onze hersenen hard aan het werk. Maar besteden we ook evenveel aandacht aan het verzorgen van dit vitale orgaan? Het is tijd om onze grijze massa de zorg te geven die het verdient. We bespreken 3 krachtige formules die jou hierbij kunnen helpen!

Lees verder onder de afbeelding

Hersenen ondersteunen? 3 supplementen voor je geheugen* **

Onderwerpen in dit artikel

 • Waarom je hersenen ondersteunen?
 • De belangrijkste voeding voor je brein
 • 3 x supplementen die je hersenen ondersteunen*
 • Tot slot

Waarom je hersenen ondersteunen?

In een wereld waarin multitasking de norm is geworden, is het ondersteunen van de hersenfuncties belangrijker dan ooit tevoren. Je geheugen en concentratievermogen spelen een sleutelrol in je dagelijks functioneren – ze helpen je bij redeneren en leren. Het is dus belangrijk om dit orgaan op een natuurlijke en gezonde manier te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het alle essentiële voedingsstoffen krijgt.

Interessante weetjes over de hersenen 

 • Je hersenen ontwikkelen zich tot je 25e en soms zelfs tot je 30e, maar je kunt je brein na die tijd ondersteunen met voeding en leefstijl.
 • Je brein bevat ongeveer 86 miljard hersencellen waarvan zo’n 75 procent betrokken is bij beweging.
 • Gemiddeld hebben we 60.000 gedachten per dag, die met ongeveer 431 kilometer per uur door je hersenen heen reizen.
 • Het geheugen is aanwezig op meerdere plekken in de hersenen, waaronder de hippocampus, thalamus, amygdala en hersenstam.
 • Informatie kwijtraken is niet altijd iets negatiefs. Het stelt ons in staat om belangrijke informatie op te slaan zonder overladen te raken.
 • Vrouwen hebben kleinere hersenen dan mannen, maar ze gaan er efficiënter mee om. Uiteindelijk is de manier waarop hersencellen samenwerken belangrijker dan de grootte van je brein.

De belangrijkste voeding voor je brein

Van alle energie die je uit je dagelijkse voeding haalt, gaat er ongeveer 25 procent richting je hersenen. Eet jij 2.000 kilocalorieën op een dag? Dan verbruikt je brein daar ongeveer 500 van. Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon is dus van belang om je hersenen van de juiste nutriënten te voorzien. Maar welke voedingsstoffen zijn dan essentieel voor dit orgaan?

Gezonde vetten

Het menselijk brein bestaat voor ongeveer 60 procent uit vetten, waarvan relatief grote hoeveelheden van het omega 3-vetzuur DHA. Het lichaam maakt gebruik van de vetten die je consumeert om de juiste samenstelling van vetzuren te creëren die nodig is voor de structuur en functie van de hersenen. Een evenwichtige inname van de essentiële omega 3 en omega 6-vetzuren en het beperken van transvetten is daarom belangrijk.

Lees ook ons eerder geschreven blog om erachter te komen hoe het precies zit met gezonde en ongezonde vetten.

DHA is voornamelijk te vinden in vette vis en is een belangrijk bouwsteen voor de hersenen.* Het vetzuur helpt de hersenfunctie normaal te houden en draagt via de inname van de moeder zelfs bij aan de ontwikkeling van de hersenen van baby’s die borstvoeding krijgen.* Het is niet voor niks dat de richtlijnen adviseren om minimaal 1 keer per week (vette) vis te eten.

Meer weten over omega 3-vetzuren? Lees dan het blog over wanneer je voor ALA, DHA of toch EPA kiest.

Vitaminen

Voornamelijk de vitaminen uit het B-complex dragen bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de psychologische functie.* Zo speelt vitamine B6 een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen, draagt folaat (vitamine B11) bij aan de weerstand tegen stress en ondersteunt vitamine B12 de opbouw van zenuwcellen.* Bovendien bevorderen de B-vitamines de energiestofwisseling door te helpen bij het vrijmaken van energie uit voeding.* Voedingsmiddelen waar je het vitamine B-complex uit haalt zijn dierlijke producten, groene bladgroenten, noten en peulvruchten.

Mineralen

IJzer, jodium en zink zijn mineralen die bijdragen aan het behoud van cognitieve functies.* Ze zijn goed voor het geheugen en de concentratie waardoor ze een belangrijke rol spelen bij de geestelijke inspanning.* Ze zijn onder andere aanwezig in vlees, vis en schaaldieren, zeewier, peulvruchten en noten.

Water

Je hersenen bestaan voor ongeveer 75 procent uit water. Het is dan ook niet gek dat het drinken van 2 liter water per dag bijdraagt tot de instandhouding van de normale cognitieve functies.* Bovendien helpt deze hoeveelheid de lichaamstemperatuur regelen.* Vind je het lastig om zoveel water te drinken op een dag? Haal dan je vocht uit kruidenthee, groente en fruit of soepen.

3 supplementen die je hersenen ondersteunen* **

Goede voedingskeuzes maken is de eerste stap voor het onderhoud van de hersenfuncties. Vervolgens is een gezonde leefstijl essentieel. Een goede nachtrust, regelmatige beweging en voldoende ontspanning doen wonderen voor je brein! Mocht je hierna nog altijd op zoek zijn naar extra ondersteuning voor je hersenen, dan kan er gekozen worden voor voedingssupplementen.*

1. Geheugenformule met Bacopa monnieri

Deze unieke formule bestaat uit een combinatie van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, waaronder Bacopa monnieri, fosfatidylserine, citicoline en vitamine B12.

Voordelen product
 • Bacopa monnieri is goed voor concentratie & geheugen**
 • Bacopa monnieri bij grote geestelijke inspanning**
 • Bevat de gepatenteerde stoffen: Sharp PS 60p-IP®,Tetra SOD® en Cognizin®
Geheugenformule
Geheugenformule 60  vegan capsules

Bacopa monnieri (Bacopin®)

Dit traditioneel Ayurvedische kruid wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de concentratie en het geheugen.** Het komt van de bacopa plant die de werkzame stoffen bacosiden bevat. Dit zijn krachtige antioxidanten die helpen de hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen.** Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan onze cellen en weefsels toebrengen wat op den duur kan bijdragen aan veroudering.1

Bacopin® is een gepatenteerd extract van Bacopa monnieri dat wordt geproduceerd via een specifiek extractieproces. Dit proces richt zich op het maximaliseren van de hoeveelheid bacosiden in het eindproduct. Met minimaal 20% bacosiden is het een van de meest geconcentreerde bronnen van deze krachtige verbindingen op de markt.

Fosfatidylserine (Sharp-PS®)

Deze zogenoemde fosfolipide vinden we in vette vis, eidooiers, sojabonen en orgaanvlees zoals runderlever en kalfshersenen. Voor onze Geheugenformule kiezen we voor het wetenschappelijke onderbouwde Sharp PS 60p-IP, een fosfatidylserinevorm op basis van soja.

Citicoline (Cognizin®)

Citicoline, ook bekend als cytidine difosfaat choline (CDP-choline), is een molecuul dat bestaat uit cytidine en choline. Rijke voedingsbronnen van choline zijn eieren, visproducten en orgaanvlees zoals lever en hersenen. Het gepatenteerde Cognizin® in Geheugenformule is afkomstig uit een fermentatieproces waar geen dierlijke producten aan te pas komen.

Vitamine B12

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen waardoor het een positieve invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel.* Bovendien draagt de stof bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het leer- en beredeneervermogen.* Vitamine B12 is daarmee betrokken bij het geheugen en het concentratievermogen.*

2. Magnesium is goed voor het geheugen*

Magnesium is een belangrijk mineraal dat aanwezig is in alle lichaamscellen en betrokken is bij honderden lichaamsprocessen. Naar schatting bevatten de hersenen 86 miljard cellen, waaronder neuronen en gliacellen. Magnesium speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen en is daarmee van belang voor het zenuwstelsel.* Het mineraal draagt op die manier ook bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij concentratie en geheugen.* Bovendien activeert magnesium de natuurlijke energie in het lichaam.*

Voordelen product
 • Magnesium is goed voor het geheugen
 • Met de natuurlijke vorm vitamine B6 (p-5-p)
 • Magnesium is o.a. goed voor gemoedstoestand & concentratievermogen
Magnesium Tauraat met P-5-P®
Magnesium Tauraat met P-5-P® 90  vegan capsules

3. Visolie met DHA: goed voor de hersenen*

Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vet, en een van de belangrijkste soorten vet is omega-3. Deze essentiële vetzuren, specifiek DHA (docosahexaeenzuur), zijn belangrijke bouwstenen voor de hersenen en onmisbaar voor de hersenfuncties.* Bovendien ondersteunt DHA de conditie van het oog en helpt het om scherp te blijven zien.*

Vooral vissen zijn een rijke bron van deze goede vetten. We zouden dan ook volgens de richtlijnen minimaal één keer per week (vette) vis moeten eten. Toch gebeurt dit volgens de voedselconsumptiepeiling nog niet. Zo eet ‘slechts’ 30% van de volwassenen een keer per week vis, en maar 18,2% twee keer per week of vaker.1

Voordelen product
 • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
 • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

Tot slot

In een wereld die ons continu uitdaagt, is het voeden van de hersenen belangrijker dan ooit. Geef het de zorg die het verdient met de juiste voeding, leefstijl en eventueel aanvullend met supplementen. Met een goed onderhouden geheugen, heldere concentratie en optimale hersenfuncties, zijn we beter in staat om vol vertrouwen en vreugde de uitdagingen van het leven aan te gaan!

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims
**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Advies nodig over het geheugen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and […]. Clinical Interventions in Aging, 13, 757–772.
 2. RIVM. (2021). Voedselconsumptiepeiling 2019-2021: Vis.