MCT olie

MCT olie

MCT staat voor medium-chain-triglycerides, dit zijn triglyceriden met een middellange keten met een lengte van 6 tot 12 koolstofatomen. 

MCT’s (afkomstig uit kokosnoten) worden onderverdeeld in verschillende vetzuurtypes:

  • C6 (capronzuur), zeldzame vorm van MCT olie.
  • C8 (caprylzuur), een kleine hoeveelheid vindt men in kokosolie en veelgebruikte vorm in MCT olie.
  • C10 (caprinezuur), middellangeketen-vetzuur wat men vaak combineert met C8 in MCT olie.
  • C12 (laurinezuur), kokosolie bevat 48% laurinezuur.

De mitochondriën in onze cellen kunnen deze vetzuren gebruiken als energiebron. Hoe korter de keten, hoe sneller ze deze kunnen omzetten in energie. Voedingsmiddelen als vis, vlees, noten, zaden en pitten bevatten vooral langeketen-vetzuren. Deze energie komt na 6 tot 8 uur vrij in het lichaam. Korteketen-vetzuren maakt het lichaam zelf aan in de darmen en vind je niet in voedingsmiddelen. Middellangeketen-vetzuren leveren snel energie en vind je vooral in kokosolie (waar MCT olie onder valt).

Het verschil met kokosolie is dat het verschillende soorten vetzuren bevat. Kokosolie bestaat voor 65% uit MCT’s. Elk vetzuur heeft specifieke voordelen. Het C8 vetzuur noemt men ook wel caprylzuur en is één van de kortste vetzuurketen. Hierdoor kan het lichaam deze snel omzetten naar energie. Daarnaast activeert C8 ketonvorming wat belangrijk is bij een ketogeen dieet. Wanneer je kokosolie gebruikt, krijg je maar een klein deel van C8 vetzuren binnen. 

Synoniem van MCT olie:
MCT olie

Producten met MCT olie
MCT Olie C8
VormMCT olie
Product MCT Olie C8 -
Standaarddoseringen
100 % per 15 ml
Producten met MCT olie
VormProductStandaarddoseringen
MCT olie
MCT Olie C8
MCT Olie C8 - 100 % per 15 ml Bekijk product