Gember is een overblijvende zaadplant met een ondergrondse, meervoudig vertakte wortelstok. De stengels met lancet-vormige scheidende bladeren (5-30 cm lang en 8-20 mm breed) kunnen tot wel 1,50 m hoog worden. De kleur is effen tot bleek groen. Oorspronkelijk komt de Zingiber officinalis uit het zuiden van China, maar is nu ook te vinden in de (sub)tropische regio's in Azië en Zuid-Amerika.
Gember zorgt ook voor een verbetering van de opname van voeding en voedingssupplementen. De biologische beschikbaarheid van voedingssupplementen neemt toe bij het gebruik van gember.
De toepasselijke delen van gember zijn de wortelstok en wortel. Werkzame bestanddelen van gember omvatten gingerol, gingerdione, shogaol, sesquiterpene en monoterpeen vluchtige oliën. Zingeron en shogaol zijn in kleine hoeveelheden in verse gember aanwezig en in grotere hoeveelheden in gedroogde of geëxtraheerde producten.
Het gingerol uit de verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de wortelstok gedroogd en verhit wordt. Deze omzetting of transformatie van actieve componenten biedt een verrassende uitbreiding van therapeutische mogelijkheden. Gemberpoeder werkt 10 keer sterker dan verse gember en heeft meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten dan verse gember. De chemische bestanddelen van gember variëren tussen verse, halfdroge en droge vormen van gember.