GABA

GABA

GABA, ofwel Gamma-aminoboterzuur is een belangrijke neurotransmitter met een inhiberende (remmende) functie in het centraal zenuwstelsel. Neurotransmitters maken het mogelijk om communicatie tussen de verschillende neuronen tot stand te brengen via de boodschapperstoffen. GABA is tevens een niet essentieel aminozuur. Er zijn stimulerende (exiterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters en deze twee houden elkaar in balans. Wanneer er een overactiviteit in de neuronen ontstaat zal GABA die een inhiberende activiteit heeft deze overactiviteit remmen.

Bepaalde factoren zoals stress, verkeerde voeding of voedingstekorten of gebruik van medicijnen, alcohol en drugs beïnvloeden de hoeveelheid neurotransmitters. GABA zit o.a. in de natuurlijke voedselbronnen zoals (blad) groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren.

GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het wordt gesynthetiseerd in de hersenen door de decarboxylatie van glutamaat. GABA wordt onder invloed van het enzym glutamaatdecarboxylase (GAD), met als co-factor pyridoxaal-5-fosfaat (actieve vitamine B6), gesynthetiseerd uit glutaminezuur. Het komt in relatief hoge concentraties voor in het centrale zenuwstelsel en is verspreid over een groot deel van de hersenen.

Synoniem van GABA:
GABA, GABA (gamma-aminoboterzuur)

Producten met GABA
GABA Plus
VormGABA (gamma-aminoboterzuur)
Product GABA Plus - 90 smelttabletten
Standaarddoseringen
250 mg per 1 smelttablet
GABA Plus
VormGABA (gamma-aminoboterzuur)
Product GABA Plus - 180 smelttabletten
Standaarddoseringen
250 mg per 1 smelttablet
Producten met GABA
VormProductStandaarddoseringen
GABA (gamma-aminoboterzuur)
GABA Plus
GABA Plus - 90 smelttabletten250 mg per 1 smelttablet Bekijk product
GABA (gamma-aminoboterzuur)
GABA Plus
GABA Plus - 180 smelttabletten250 mg per 1 smelttablet Bekijk product