Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitakruid behaalt ISO 22000 certificering

Vitakruid

Vitakruid

Vitakruid 2 sep. 2021Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Bij Vitakruid is kwaliteit één van de merkbeloftes. Het is onze missie om producten te ontwikkelen die het huidige aanbod ontstijgen op zowel werkzaamheid, dosering, biologische beschikbaarheid als prijs. Maar naast hoogwaardige producten is het de bedrijfskundige visie van Vitakruid om het op alle vlakken ontzettend goed te doen. Dus ook op klanttevredenheid, strategie, planning, logistiek, goed werkgeverschap, educatie, informatievoorziening, inkoop, supply chain management en kwaliteitswaarborging. Vitakruid gaat altijd voor de hoogste kwaliteit. 

Lees verder onder de afbeelding

Vitakruid behaalt ISO 22000 certificering

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is de ISO 22000 certificering?
 • Waarom heeft Vitakruid zich laten certificeren?
 • Hoe ging de certificering in z’n werk?
 • Aan welke eisen moest Vitakruid voldoen voor de certificering?
 • Kwaliteit is bij Vitakruid geen afdeling
 • Vitakruid staat voor de hoogste kwaliteit
 • Maar de hoogste eisen stellen wij natuurlijk aan onze producten
 • Tot slot

De drive van Vitakruid is dan ook groot. Wij zijn letterlijk Driven By Health en dit is dan ook verweven door de gehele organisatie. Deze drive maakt dat wij heel hard groeien. En bij groei is het belangrijk dat alle aspecten binnen het bedrijf meegroeien. Immers, wanneer er een bepaald onderdeel achterblijft dan kan dat op termijn een zwakke schakel vormen. Dit willen wij voorkomen en dit is dan ook één van de redenen waarom wij ervoor hebben gekozen een ISO 22000 certificering aan te vragen.

Wat is de ISO 22000 certificering?

ISO 22000 is een internationale voedselveiligheidsnorm die ontworpen is met als doel om consumenten veilige voedingsmiddelen te bieden. Tegenwoordig passeren veel voedingsproducten internationale grenzen wat de noodzaak van een wereldwijde standaard voor voedselveiligheidsbeheer benadrukt. De ISO 22000 biedt hiervoor richtlijnen die organisaties kunnen volgen om risico’s met betrekking tot voedselveiligheid te identificeren en te beheersen.

Vitakruid behaalt ISO 22000 certificering

Waarom heeft Vitakruid zich laten certificeren?

Het kernproces van Vitakruid is het proces dat begint bij productontwikkeling en eindigt bij consumptie van het product door de gebruiker. In dit proces zijn er allerlei risico’s te waarborgen en processen te beheren, voornamelijk gericht op voedselveiligheid. Ons managementsysteem was altijd gebaseerd op de HACCP principes (Hazard Analysis and Critical Control Points, een methode voor het opzetten van een voedselveiligheidssysteem). Dit hebben wij de afgelopen twintig jaar steeds verder uitgebreid met onze eigen processen. De certificering is een bevestiging geweest dat ons kwaliteitssysteem en processen voldoen aan hogere eisen dan de standaard HACCP eisen. Onze eigen behoefte aan innovatie, controle en risicobeheersing is groter dan wettelijk wordt voorgeschreven.

Daarnaast is Vitakruid op bedrijfskundig vlak altijd bezig geweest met innovatie en het ontwikkelen van nieuwe concepten. Daarin is ook de Kaizen methode verweven. Kaizen is een Japans principe dat continue innovatie van alle processen stimuleert door te denken in de stappen: Plan, Do, Check, Act (and repeat). Dit principe is ook een van de funderingen van de ISO 22000:2018 standaard. Een certificering was voor Vitakruid dan ook een kleine stap.

Hoe ging de certificering in z’n werk?

Het onafhankelijke auditbureau Lloyd’s Register heeft tweemaal een fysieke audit bij ons uitgevoerd. Tijdens deze dagen werden onze processen grondig doorgelicht en getoetst op de norm ISO 22000:2018. Vervolgens werd gecontroleerd of wij dit ook in de praktijk toepassen. Tijdens de audits zijn er vrijwel geen processen gewijzigd. Daarmee was Vitakruid met vlag en wimpel geslaagd!

Vitakruid behaalt ISO 22000 certificering

Marco Bosccha (Coördinator Supply Chain) & Bob van Inge (Directeur) met het ISO 22000 certificaat.

Aan welke eisen moest Vitakruid voldoen voor de certificering?

Om deze certificering te behalen moeten wij voldoen aan de nieuwste ISO 22000 standaard: ISO 22000:2018. Deze standaard bestaat uit een heleboel eisen, een kleine greep:

 • Een goede ingangscontrole. Is wat wij binnenkrijgen ook daadwerkelijk wat wij besteld hebben? Voldoet het aan onze eisen?
 • Een goed opslagsysteem. Dit houdt in: schoon, netjes, FEFO (First Expired, First Out), overzichtelijk en duidelijk.
 • Een goede traceerbaarheid van onze producten. Waar is welke potje geweest? Wij moeten elk potje kunnen traceren van onze leveranciers naar onze klanten. Zo behouden wij volledige controle over onze supply chain en de voedselveiligheidswaarborging.
 • Een goed ongediertepreventie plan. Het risico van ongedierte voor onze producten is klein. Dit komt omdat onze producten in een doos, op een pallet opgestapeld in een stelling staan, en niet direct op de grond. Desalniettemin doen wij er alles aan om het risico op ongedierte compleet weg te nemen. 
 • Goed inzicht hebben welke grondstofgevaren er zijn, hoe je deze moet veiligstellen en – indien van toepassing – hoe hierop moet anticiperen. 
 • Continue onze eigen systemen laten controleren. Dit doen wij door elke maand minimaal één onderdeel van het systeem te laten auditeren door een externe partij.
 • Onze leveranciers continue beoordelen. Wij staan in nauw contact met al onze leveranciers om fouten te voorkomen. Daarbij controleren wij zelf al onze batches op inhoud en kwaliteit.
 • Het hoger management moet betrokken zijn bij alle processen en er kennis van hebben. Dit deden wij in het algemeen eigenlijk al, daarbij betrekken wij het hele team op zijn of haar eigen manier.

Kwaliteit is bij Vitakruid geen afdeling

Naast dat het hoger management betrokken is bij bovenstaande processen, willen wij dat dit ook bij alle Vitakruid teamleden leeft. Niet dat het als een mooi kwaliteitshandboek ligt te verstoffen in de kast. Ieder teamlid heeft ermee te maken en het is onderdeel van iedere functie. Iedere keer weer op een andere manier. Dit is een uniek concept dat goed werkt en waar we heel trots op zijn. 

Vitakruid staat voor de hoogste kwaliteit

Bij Vitakruid is, zoals gezegd, kwaliteit één van de kernwaarden. De drive naar de hoogst haalbare kwaliteit zit zo verweven in onze bedrijfsstructuur dat dit zich uit op meerdere onderdelen. Zo hanteren wij bijvoorbeeld op meerdere afdelingen het 4-ogen principe om fouten te voorkomen. Een werknemer die een order pickt zal bijvoorbeeld niet zijn eigen order controleren, dat doet een collega bij de packtafel. Mede hierdoor hebben wij slechts 1 bestelling met een fout per 1200 verzonden bestellingen.

Vitakruid behaalt ISO 22000 certificering

Maar de hoogste eisen stellen wij natuurlijk aan onze producten

Voedingssupplementen vallen onder de warenwet, maar in ons geval schuurt de kwaliteitswaarborging tegen farmaceutische principes aan. Zo is volgens de warenwet Griffonia simplicifolia gewoonweg Griffonia simplicifolia. Niets meer, niets minder. Maar wanneer je met een farmaceutische bril kijkt, dan wil je weten of het een extract is. En als het een extract is dan wil je weten op hoeveel procent het extract is gestandaardiseerd op de werkzame stof: 5-hydroxytryptofaan (5-HTP). De zogeheten assay waarde. Daarbij willen wij garanderen dat er net zo veel 5-HTP in ons Griffonia extract zit als dat wij beloven. Zonder toxines, vervuilingen of andere gevaarlijke stoffen.

Dat doen wij door een zeer streng supply chain management en inkoopbeleid te handhaven. Dat gaat niet vanzelf, noch is het vanzelfsprekend. Het gaat tot in de kleinste details. Het begint bij de invoer van een grondstof, vervolgens voer je een controle uit op een sample. Neem je dat sample altijd van de bovenste dozen op een pallet? Of wissel je daarin en pak je ook weleens de middelste of onderste doos? Zover gaan deze procesomschrijvingen.

Tot slot

Al met al sluiten we elke mogelijk risico uit. We voeren regelmatig interne en externe audits uit, we laten iedere batch van al onze producten keuren.

En met ons data gedreven productontwikkelingssysteem zorgen wij voor waarborging van de merkbelofte: ‘er is nooit een reden om voor een ander voedingssupplement dan Vitakruid te kiezen.’

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest