Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Waarom je 's nachts andere voedingsstoffen nodig hebt dan overdag

Waarom je 's nachts andere voedingsstoffen nodig hebt dan overdag

Bioritme van de mens

In het lichaam van allerlei organismen blijkt er één centrale aansturing te bestaan, een soort dirigent die verantwoordelijk is voor de diverse ritmes in het lichaam en die zorgt dat alle cellen, weefsels en organen op het juiste moment actief zijn. Deze aansturing wordt de biologische klok genoemd.

 

Door de jaren heen blijkt de klok een steeds belangrijkere rol te gaan spelen. Recent onderzoek wijst uit dat cellen bijvoorbeeld op verschillende momenten van de dag actief of inactiever zijn. Het toedienen van medicatie op een bepaald tijdstip kan zo een effectievere werking hebben en efficiënter worden toegepast. Maar ook bij ploegendienst, reizen naar andere tijdzones en de overgang van zomer- naar wintertijd en vice versa, heeft de biologische klok een belangrijke rol. 

Inhoudsopgave

 • Circadiaans ritme
 • Het belang van een goede nachtrust
 • Een multivitamine voor overdag
 • Een multivitamine voor de nacht
 • 5-HTP; de ultieme aanvulling voor de nacht

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de vitaminetest
Vitaminetest
 

Circadiaans ritme

Ons lichaam kent vele verschillende ritmes welke allemaal worden aangestuurd door deze biologische klok, zo ook het circadiaans ritme. Circadiaanse ritmes zijn lichamelijke, mentale en gedragsmatige veranderingen die ongeveer een 24-uurs cyclus volgen en die ons slaap-waak ritme, hormoonafgifte, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties kunnen beïnvloeden. Deze veranderingen worden in gang gezet door licht en duisternis, oftewel het dag-en-nachtritme. Steeds vaker worden ritmestoornissen gecorreleerd met de verstoring van het circadiaanse ritme. Het wordt daarom steeds belangrijker om de werking van de biologische klok te doorgronden.
De biologische klok bestaat uit verschillende onderdelen die met elkaar interacteren: de Suprachiasmatische Nucleus (SCN), de klokgenen en de epifyse.

Elke cel kan klokkijken

Het belang van een goede nachtrust

Groei en herstel gebeurt in de nacht. Dit staat in verband met de hormonen die in het bloed hun eigen cyclus vertonen: cortisol (stresshormoon), noradrenaline en serotonine hebben hun hoogtepunt in de ochtend, melatonine juist in de avond. Groeihormonen worden alleen ’s nachts aan het bloed afgegeven en deze zijn om verschillende redenen erg belangrijk:

 • Lengtegroei van de spieren
 • Ontwikkeling van de spieren
 • Wederopbouw van de lichaamscellen

Door voortdurend tekort aan kwalitatief goede slaap kunnen chronische klachten optreden. Waarschijnlijk ligt de oorzaak hiervan in een gebrek aan serotonine. Dit is echter een typisch kip-ei verhaal, waardoor de precieze oorzaak van deze klachten moeilijk te achterhalen is. Een tekort aan serotonine zorgt ervoor dat er minder melatonine beschikbaar is, waardoor slapen moeizamer gaat.

Door chronisch slaapgebrek kunnen chronische klachten ontstaan zoals: prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie, chronische vermoeidheid of spierkrampen. De prolactine aanmaak is op zijn beurt weer afhankelijk van melatonine en geschiedt vooral enkele uren na de start van de melatonineproductie. Prolactine speelt o.a. een belangrijke rol bij de ondersteuning van het afweersysteem en de regulatie van de eetlust. Wanneer de nachtrust verstoord is, is er overdag meer rolactineproductie dan ‘s nachts. De hoeveelheid NK-cellen en T-cellen verminderen, waardoor het immuunsysteem minder goed functioneert.

Een goede nachtrust is dus essentieel voor het functioneren van het menselijk lichaam. Herstel van spierweefsel, het verwijderen van zuurresiduen en het ontdoen van zware metalen wordt bij voorkeur gedaan in de nacht. De juiste vitaminen en mineralen die daarop afgestemd zijn, kunnen dus het beste ‘s avonds ingenomen worden.

 
Zoek een therapeut bij jou in de buurt.
Pos

Een multivitamine voor overdag

 • Energie - Vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine en C en de mineralen calcium, ijzer, koper en mangaan dragen bij tot een normaal energie leverend metabolisme. Chroom en biotine spelen een belangrijke rol in de verwerking van respectievelijk koohydraten, vetten en eiwitten. Foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B2, B3, B5, B6 en C dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid.
 • Mentaal - Vitamine B1, B3, B6, B12, C, foliumzuur, biotine, magnesium dragen bij aan een normaal psychologische functie.
 • Geheugen - Goede stoff en voor het geheugen zijn B1 en B12 en voor de leerprestaties B3 en magnesium.
 • Zenuwstelsel - Biotine, kalium, koper, magnesium, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C dragen bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. De mineralen kalium en magnesium spelen een rol in de prikkeloverdracht van de zenuwcellen en zijn van belang bij het handhaven van een normale bloeddruk.
 • Spieren - Calcium, magnesium en kalium spelen een rol bij het behouden van sterke spieren. Magnesium is goed voor de stevigheid van het skelet. Koper ondersteunt het behoud van bindweefsel.
 • Bloedsuikerspiegel - Chroom is nodig voor het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel.
 • Anti-oxidanten - Koper , mangaan, Vitamine B2, en C, OPC, en bioflavonoïden zijn vrije radicalen vangers (anti-oxidanten) en helpen het afweersysteem van de lichaamscellen te beschermen.

Biologischeklok

Een multivitamine voor de nacht

 • Bescherming oxidatieve schade & zenuwstelsel - ‘s Nachts heeft het lichaam meer behoefte aan de in vetoplosbare vitamines zoals A, Bèta-caroteen, D3, F, K2 en Ascorbyl palmitaat. Ascorbyl palmitaat is een in vetoplosbare vitamine C en van belang voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel en de psychologische functies.
  De in vetoplosbare vitamines zijn vitamines die we nodig hebben als anti-oxidant ter bescherming van de cellen tegen schade door vrije radicalen waar we aan blootgesteld worden gedurende de dag.
 • Ontspanning en een gezonde slaap - Het kruid Passiebloem staat al eeuwen bekend om zijn rustgevende invloed. Passiebloem en melatonine bevorderen een natuurlijk slaapproces en helpen het lichaam te ontspannen.
 • Opbouw en reiniging - Vitamine D, ijzer, magnesium, calcium en zink hebben een gunstige invloed op het celdelingsproces en dragen bij aan het proces van celvernieuwing. Calcium speelt een rol in het proces van celdifferentiatie. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en vernieuwing van weefsel. Silymarin (Mariadistel) en L-Glutathion staan bekend om de ontgiftende functie van de lever.
 • Botten - Calcium, magnesium, zink, vitamine D3, K2 dragen bij tot de instandhouding van normale botten. Vitamine C draagt bij tot de collageenvorming voor de gezonde werking van de botten en het tandvlees.
 • Gezichtsvermogen en slijmvliezen - Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en de gezondheid en herstel van huid, haar en tandvlees. Tevens is het goed voor het behoud van de normale structuur en functie van de slijmvliezen.
 • Immuunsysteem - Vitamine A, D3, selenium en zink dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem.
Multi Dag & Nacht
Multi Dag & Nacht
2 x 30 tabletten (ovaal)
Vanaf
€ 28,90
Bekijk product

5-HTP; de ultieme aanvulling voor de nacht

5-HTP is een voorloperstof van serotonine en melatonine. Serotonine bevordert de geestelijke veerkracht en wordt gebruikt voor een goede gemoedstoestand. Serotonine is een neurotransmitter voor de regulatie van stemming. Melatonine bevordert de slaap.

Melatonine is zoals besproken een stof die van nature al door het lichaam wordt aangemaakt en die verantwoordelijk is voor het ontstaan van slaapgevoelens. Bij sommige mensen wordt deze stof minder aangemaakt, bijvoorbeeld door het gebrek aan serotonine, waardoor inslaap- en doorslaapproblemen ontstaan. 5-HTP is een metabolisch tussenproduct en onmisbaar voor de aanmaak van serotonine. De dosering Griffonia extract (5-HTP) bevordert de aanmaak van zowel serotonine als melatonine. 5-HTP is extra bijzonder omdat het de REM slaap zou verlengen.

Door 5-HTP naast een multivitame voor de nacht te gebruiken, creëer je een gezonde slaapmuts!

Tryptofaan naar melatonine

5-HTP 100mg
5-HTP 100mg
60 vega capsules
€ 25,90
Bekijk product

Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest