Kurkuma

Kurkuma

Wat is kurkuma? 

Kurkuma is een wortelsoort die bekendstaat onder verschillende namen, waaronder curcuma, Indiase geelwortel of het Engelse turmeric. Sinds mensheugenis wordt de kurkuma plant (Curcuma longa) geteeld in India, Zuid-China en andere tropische en subtropische landen. Men neemt aan dat de kurkuma wortel oorspronkelijk uit India komt. De gemalen wortel van de nauw aan gember verwante Curcuma longa wordt veelvuldig als specerij gebruikt. 

De kurkuma plant kan ongeveer een meter hoog worden. De zogenoemde Goldenseal groeit het best in vochtige, warme gebieden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels. Vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. 

Door het drogen in de zon krijgen de ondergrondse delen een gele kleur. De gele kleur wordt door het zogenoemde curcumine (in feite zijn er zeker drie verschillende curcumines) veroorzaakt. Curcumine staat bekend als de kleurstof E100. Na droging maalt men de wortelstokken tot een poeder dat de naam kurkuma heeft.

Curcumine

Hoewel de essentiële oliën met mono-en sesquiterpenen in de kurkumawortel zeker genezende effecten kennen, zijn het vooral de drie soorten curcuminoïden waaronder curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten van kurkuma. Wil je curcumine kopen? Veel kurkuma supplementen bestaan helaas uit uitsluitend de eerste soort, curcumine I.

Het gebruik van een curcuma-extract met een zeer hoog curcumine gehalte (90-95%) heeft duidelijk een significant groter effect dan onverwerkte kurkuma (curcumine 2-9%). Curcumine bezit talloze gezondheidsbevorderende eigenschappen. 

Kurkuma gezond? 

Kurkuma is zeker gezond! Zo is het kruid onder andere een antioxidant en werkt het ontstekingsremmend. Bovendien heeft het een ondersteunende rol voor de vertering, stimuleert het de eetlust en helpt het gewrichten te onderhouden. Ook is kurkuma goed voor de lever en voedt het de huid. Een veelzijdige wortel die zelfs kan bijdragen tot een goede mentale balans. Meer lezen? Bekijk ons blog Kurkuma gezond? 10 voordelen op een rij.

Kurkuma gebruiken

Je kunt kurkuma gebruiken in een gerecht door verse kurkuma wortel te raspen over bijvoorbeeld een curry, maar ook in een smoothie. Hiervoor kun je ook kant-en-klare kurkuma poeder gebruiken. Daarnaast is kurkuma thee of een kurkuma shot tegenwoordig erg populair. 

Als supplement is kurkuma een stuk geconcentreerder, met een hoger gehalte aan werkzame stoffen. Deze kun je vaak kopen in de vorm van kurkuma capsules of kurkuma tabletten. Meer weten? Lees er alles over in ons blog De beste kurkuma capsules: waar moet je op letten?

Synoniem van Kurkuma:
Curcumine, Curcumine (C3 Complex®, 95% curcuminoïden), Curcuma, Kurkuma, Curcuminoïden, Turmeric, Geelwortel, Bisdemethoxy curcumine, Demethoxy curcumine, Curcuma longa, Curcumine extract (95% curcuminoïden)

Producten met Kurkuma
Curcuma C3-2X
VormCurcumine (C3 Complex®, 95% curcuminoïden)
Product Curcuma C3-2X - 60 vegan capsules
Standaarddoseringen
650 mg per 1 vegan capsule
Curcuma C3-2X
VormCurcumine (C3 Complex®, 95% curcuminoïden)
Product Curcuma C3-2X - 120 vegan capsules
Standaarddoseringen
650 mg per 1 vegan capsule
Intestina
VormCurcumine extract (95% curcuminoïden)
Product Intestina -
Standaarddoseringen
160 mg per 4 tabletten
Producten met Kurkuma
VormProductStandaarddoseringen
Curcumine (C3 Complex®, 95% curcuminoïden)
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X - 60 vegan capsules650 mg per 1 vegan capsule Bekijk product
Curcumine (C3 Complex®, 95% curcuminoïden)
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X - 120 vegan capsules650 mg per 1 vegan capsule Bekijk product
Curcumine extract (95% curcuminoïden)
Intestina
Intestina - 160 mg per 4 tabletten Bekijk product