Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Lactase pillen: hoe bevorderen ze de afbraak van lactose?

Voel je na het verorberen van een bakje yoghurt, glas melk of een bolletje ambachtelijk ijs een onmiddellijke druk in de onderbuik? In plaats van overgeleverd zijn aan lactosevrije producten kunnen lactase pillen je bij deze moeizame vertering te hulp schieten. Op welke manier je hiermee de afbraak van lactose bevordert lees je hier.*  
 

Lees verder onder de afbeelding

Lactase pillen: hoe bevorderen ze de afbraak van lactose?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is lactase?
 • Lactase pillen werken in de dunne darm
 • Stabiele en actieve lactase pillen
 • Waarom een dosering van 3000 FCC
 • Lactase tabletten, druppels of capsules?
 • Glutazyme vormt volwaardig duo met lactase
 • Tot slot

Lactose kennen we als melksuiker behorend tot de koolhydraten en is aanwezig in de melk van alle zoogdieren. Om deze reden vinden we het dus ook terug in het merendeel van de zuivelproducten. Voor veel mensen is een voedingspatroon waarin zuivel een plaats inneemt geen enkel probleem. Toch is er een grote groep (wereldwijd 70%) die tot de uitzondering op deze ogenschijnlijke geluksvogels behoort.1

Lijkt jouw spijsvertering soms het spoor even volledig bijster? Je dunne darmwand heeft waarschijnlijk moeite om lactase aan te maken, het enzym verantwoordelijk voor het verteren van lactose. Lactase pillen helpen de vertering van lactose in de darmen.*

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat is lactase? 

Lactase is een zogenoemd spijsverteringsenzym en zorgt ervoor dat lactose afgebroken kan worden. Stel je begint je dag goed met wat fruit in combinatie met een bakje yoghurt. De aanwezige lactose in yoghurt komt vervolgens via onze slokdarm en maag in de dunne darm terecht. Idealiter splitst hier het enzym lactase de melksuiker op in glucose en galactose, twee brandstoffen voor ons lichaam.2 Dit zijn twee kleinere moleculen die makkelijker opneembaar zijn voor de dunne darm. 

Als pasgeborene is onze lactase-activiteit het hoogst, maar na de borstvoeding neemt deze productie bij de meesten geleidelijk af. Een hoge activiteit als volwassene is daarom uitzonderlijk.3 Dit blijkt ook uit de hoeveelheid mensen die in minder of meerdere mate kampen met spijsverteringsongemakken; ongeveer twee derde van de volwassen wereldbevolking.4 Hierover lees je meer in ons blog Hoe zorg je voor een optimale vertering? 

Lactase pillen werken in de dunne darm  

Wanneer een hinderlijke spijsvertering vervelende gevolgen met zich meebrengt neigen velen naar een volledige verbanning van lactose uit het voedingspatroon. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Zo zorgt suppletie bij een zuivelrijke maaltijd voor ondersteuning in je darmen bij de afbraak van lactose (zie figuur 1).

Figuur 1: gemakkelijke lactase vertering in vergelijking tot moeilijke lactose vertering. 

Stabiele en actieve lactase pillen

Gezien het verteringsproces in onze maag-darmkanaal plaatsvindt, is het van belang dat de lactase pillen een ruime reikwijdte wat betreft pH-waarde hebben. Door een breed bereik blijft de inhoud namelijk stabiel in het maag-darmstelsel en kan het enzym tot volledige wasdom komen. 

In onze zoektocht naar stabiele en actieve lactase pillen kwamen we uit bij OptiFerm®, een vooraanstaande lactasespecialist met een specialisme in de totstandkoming van enzymen. Daarnaast is de lactase van OptiFerm® ontwikkeld middels een steriel en duurzaam filtratieproces wat resulteert in een puur product, zonder verontreinigde stoffen. Bovendien is Lactase OptiFerm® 3.000 FCC low FODMAP, wat betekent dat er geen zoetstoffen aan zijn toegevoegd.  

Voordelen product
 • Helpt de vertering van melksuiker (lactose) in de darmen*
 • OptiFerm® lactase voor de beste stabiliteit en activiteit
 • 3000 FCC per capsule; geschikt voor kinderen en volwassenen
Lactase OptiFerm® 3.000 FCC
Lactase OptiFerm® 3.000 FCC 90  vegan capsules
 

Waarom een dosering van 3000 FCC?

Een dosering van 3.000 FCC (Food Chemical Codex Units) is op het eerste oog misschien wat aan de lage kant, toch is deze volledig in verhouding. Door met een lage dosering te beginnen kan je de lactase suppletie opbouwen, mits dat voor jou van toepassing is. Naast dat je de dosering optimaal kan afwegen is het hierdoor ook bruikbaar voor kinderen.

Hoger gedoseerde lactase producten zijn in ontwikkeling

Van ons supplement kan je maximaal 20 capsules per dag nemen, mits jouw spijsvertering daar om vraagt natuurlijk. We begrijpen dat dit een omvangrijk aantal is. We raden echter aan om met een lage dosering te beginnen en van daaruit op te bouwen. Wanneer jouw spijsvertering toch baat heeft bij een hogere dosering hebben we goed nieuws. Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van hoger gedoseerde lactase producten.

Lactase tabletten, druppels of capsules?

Wanneer je lactase suppleert is het van belang dat je kiest voor tabletten of capsules als toedieningsvorm. In vergelijking tot lactase druppels neemt ons lichaam lactase tabletten of capsules beter op vanwege een constante pH-waarde. Het voordeel van druppels is daarentegen wel dat het zorgt voor meer toedieningsgemak. 

Glutazyme vormt volwaardig duo met Lactase

Problemen met het verteringsproces zijn vaak te herleiden naar een gebrek aan sommige enzymen. Glutazyme bevat het waardevolle L-Glutamine in combinatie met verschillende spijsverteringsenzymen met een hoge enzymactiviteit. Voor de spijsvertering vormen deze twee supplementen dus een ideaal duo. 

Voordelen product
 • Maar liefst zes verschillende enzymen
 • Ondersteunende energiebron l-glutamine
 • Hoogwaardige probiotica Lactospore®
Glutazyme®
Glutazyme® 90  tabletten

Tot slot

Kan je wel wat ondersteuning in de vertering gebruiken als het op zuivelrijke producten aankomt? Lactase pillen helpen in deze situatie de vertering van het melksuiker (lactose) in de darmen.* Door de aanwezigheid van voldoende lactase splitst het melksuiker namelijk op in glucose en galactose. Naast een duurzaam ontwikkelingsproces is Lactase OptiFerm® goed doseer baar. Door de dosering af te stemmen op jouw voorkeur bespaar je na het eten van zuivel een sprint naar het toilet.

Advies nodig over de afbraak van lactose?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur


*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Lactase helpt de vertering van melksuiker (lactose) in de darmen
 • Lactase is nodig voor het verteren van lactose bij mensen die lactose moeilijk verteren
Referenties
 1. Forsgård, R. A. (2019). Lactose […] in humans: […] lactase appears to be constitutive whereas the […] is adaptable. The American Journal of Clinical Nutrition, 110(2), 273-279.
 2. Laukkanen, A., Ruoppi, P., Remes, S., Koistinen, T., & Mäkinen‐Kiljunen, S. (2007). Lactase‐induced […] . Contact […], 57(2), 89-93.
 3. Swallow, D. M. (2003). Genetics of lactase […] and lactose […]. Annual Review of Genetics, 37(1), 197-219.
 4. Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose […] in adults: biological mechanism and dietary management. Nutrients, 7(9), 8020-8035.
 5. Stourman, N., & Moore, J. (2018). Analysis of lactase in lactose […] supplements. Biochemistry and Molecular Biology Education, 46(6), 652-662.