Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Calcium tabletten kopen? 3 punten waar je op moet letten

‘’Drink je melk op, daar krijg je sterke botten van’’, een uitspraak die bij velen in het geheugen gegrift staat. Calcium is inderdaad het mineraal van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen.* Waarom calciumtabletten echter de voorkeur krijgen boven calcium uit zuivel, en waar je op let bij het kopen van deze tabletten lees je in dit blog. 

Kijk voor meer informatie op ons gezondheidsdoel botten en gewrichten. 

Lees verder onder de afbeelding

Calcium tabletten kopen? 3 punten waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is calcium?
 • Calcium en vitamine D
 • Waar zit calcium in?
 • Calcium in voeding
 • Calcium tabletten: hier moet je op letten
 • Tot slot

Wat is calcium?

Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dat zien we terug in ons lichaamsgewicht, waar calcium voor maar liefst 2% de dienst uitmaakt. Daarnaast zijn onze levende cellen gebaat bij voldoende voorraad van het mineraal aangezien ze hiervan gebruik maken om zich te ontwikkelen. Hierdoor is calcium goed voor de spieren, het zenuwstelsel, nodig voor de tanden en voor het behoud van sterke botten.*

Bovendien is het mineraal van belang voor de periode waarin groei centraal staat. Zo is calcium van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen.* Dit verklaart ook waarom kinderen calcium beter opnemen dan volwassenen.5 

Al zijn we gedurende ons hele leven gebaat bij een adequate calcium inname. Zo adviseert de Gezondheidsraad voor kinderen een inname van ongeveer 700 mg per dag, voor volwassenen ongeveer 1000 mg per dag en voor ouderen 1200 mg per dag.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Calcium en vitamine D 

Eén van de nutriënten waar calcium nauw mee samenwerkt is vitamine D. Zo draagt de zonvitamine bij aan de opname van calcium uit voeding.* Ook verhoogt het de calciumopname in de botten, de plek waar calcium effectief is.*2 Vitamine D zorgt vervolgens voor de goede opname van kalk.* 

Waar zit calcium in?

Calcium zit in onze botten, tanden en lichaamsweefsels. Naast het meest voorkomende mineraal is het ook een hoofdrolspeler binnen vele functies van ons gestel. Zo is calcium goed voor de kalkhuishouding.* 

Voldoende inname van calcium is van belang gezien de afzetting van het mineraal in verhouding staat tot de mate van groei. Zo is het mineraal van belang voor de samenstelling van de botten bij de groei en ontwikkeling van kinderen.* Wanneer onze dagelijkse voeding onvoldoende toereikend is vergroot dit de kans op een lagere minerale botdichtheid.

Calcium uit voeding

De in- en opname van calcium middels onze dagelijkse voeding is waar onze toereikende calciumwaarden van afhankelijk zijn. De dunne darm neemt echter maar een schrale 30 procent van het calcium dat we via voeding innemen op.4

Daarnaast is een calciumrijke bron zoals melk niet altijd de beste keuze om in je behoeften te voorzien. De hoeveelheid eiwitten en fosfaat aanwezig in een glas melk kunnen namelijk voor verzuring in het lichaam zorgen. En door verzuring spreekt het lichaam calciumreserves uit de botten aan om de zuren mee te binden. Een zuivelbron zoals melk kan dus tot ontoereikende calciumwaarden leiden wat uiteindelijk resulteert in een afname van de botmineraaldichtheid.5

Een natuurlijk calciumsupplement biedt in dit geval uitkomst. Hierbij is het wel zaak dat je rekening houdt met de calciumbron zodat je lichaam het mineraal goed opneemt. Bijvoorbeeld een natuurlijk supplement op basis van algen. Maar waar let nog meer op bij het kopen van calciumtabletten? 

Calcium tabletten: hier moet je op letten

Voordelen product
 • Natuurlijk calcium uit rode alg (Aquamin TG®)
 • Uitsluitend duurzaam gewonnen
 • Combinatie met vitamine D3 (5 mcg) voor opname
 

1. Natuurlijk calcium uit rode alg

Van het meest voorkomende mineraal in ons lichaam willen we uiteraard dat het op de bestemming arriveert waar het volledig tot zijn recht komt; in de botten, tanden en lichaamsweefsels. De oplettende lezer is inmiddels bekend met het belang van opneembaarheid en de grote verschillen tussen verkrijgbare vormen. 

Ook bij calcium is dit contrast van toepassing. Een veelgebruikte vorm zoals calcium carbonaat is bijvoorbeeld een variant die ons lichaam slecht opneemt.6 Om deze reden kiezen we voor calcium op basis van Aquamin®, ontwikkeld door de gerenommeerde ontwikkelaar Marigot Ltd. Dit is calcium op basis van algen, een natuurlijk en duurzaam ingrediënt verkregen uit mineraalrijke wateren van de zeebodem van de Noord-Atlantische Oceaan. Bovendien vrij van vervuiling (allergeen- en GMO-vrij). 

Duurzaam gewonnen algen
Marigot Ltd realiseert dit door het gebruik van GPS-techniek wat ze in staat stelt om te zien welke gedeelte geoogst kan worden. Een ander bijkomend voordeel is dat levende rode algen hierdoor gespaard blijven en door kunnen gaan met het opnemen van mineralen. 

2. Een combinatie met vitamine D3 voor een betere opname

Zoals we al eerder aangaven heeft calcium een speciale band met vitamine D. Naast dat de zonvitamine de calciumopname in de botten verhoogt* stelt de Gezondheidsraad dat kinderen vanaf hun geboorte behoefte hebben aan een dagelijkse inname van 10 mcg vitamine D.7 Om deze reden bevat ons calciumsupplement vitamine D in de biologisch beschikbare vorm D3. 

3. Een makkelijk te breken tablet met natuurlijke smaak 

Ons calciumsupplement is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met senioren bij wie de jaren beginnen te tellen. Vanwege deze grote spreiding van leeftijd houden we rekening met de toedieningsvorm. Waar een volwassene wellicht eenvoudig een tablet doormidden kauwt kan dit voor kinderen soms net te groot zijn. Om deze reden zijn de tabletten voorzien van breekstrepen waardoor het gemakkelijk in vier stukjes te breken is. In combinatie met het natuurlijke aroma op basis van sinaasappel is Calcium 400 daarom ook uiterst geschikt voor kinderen. 

Tot slot

Calcium is het onmisbare mineraal waar onder andere onze kinderen bij gebaat zijn. Om verzuring in het lichaam te voorkomen is het misschien geen slecht idee om dat glas melk een keer te laten staan. In plaats daarvan is een calciumsupplement een gemakkelijk weg naar toereikende calciumwaarden. 

Let bij het kopen van je calciumtabletten alleen wel op of het supplement een natuurlijke vorm van het mineraal bevat en gecombineerd is met vitamine D3. Vanwege de brede inzetbaarheid over verschillende generaties is een makkelijk te breken tablet met een aangename sinaasappelsmaak bovendien geen overbodige luxe. 
*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims

Advies nodig over calcium?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Gezondheidsraad. (2000). Voedingsnormen‐calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine.
 2. Bueno, A. L., & Czepielewski, M. A. (2008). The importance [...] of dietary intake of calcium and vitamin D. Jornal de Pediatria, 84, 386-394.
 3. Dai Q, Zhu X, Manson JE, Song Y, Li X, Franke AA, Costello RB, Rosanoff A, Nian H, Fan L, Murff H, Ness RM, Seidner DL, Yu C, Shrubsole MJ. (2018). Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 108(6), 1249-1258.
 4. Peacock, M. (2010). Calcium metabolism in health and [...]. Clinical Journal of the American society of [...], 5, 23-S30.
 5. Hamilton, A. (2015). Got Milked?: What You Don't Know About Dairy and the Truth About Calcium. William Morrow Paperbacks.
 6. MINERALS, C. (2018). RESEARCH GUIDE.
 7. Van Volksgezondheid, M., & en Sport, W. (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D-Advies-Gezondheidsraad.