Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Waarom supplementen slikken naast een gezond dieet?

Waarom supplementen slikken naast een gezond dieet?

Wanneer je genoeg groenten en fruit eet, jezelf blootstelt aan voldoende zonlicht, voldoende slaapt én goed gehydrateerd blijft… Dan heeft je lichaam geen aanvullende vitamines en mineralen nodig, toch? 

Nee, niet als je het aan ons vraagt. Wij krijgen deze vraag vaak, en terecht!  In een ideale en gezonde wereld zou dit inderdaad niet nodig zijn. Met het risico dat we een gevalletje ‘wij van WC-eend adviseren…’ publiceren, lichten we graag toe waarom voedingssupplementen óók bij een gezonde levensstijl van belang zijn.

Inhoudsopgave

  • Uitgeputte bodems
  • Te vroeg geoogst door lange levertijd
  • Verontreiniging
  • Het te gaar koken van voeding
  • Veroudering
  • De veeleisende maatschappij

Uitgeputte bodems

Zelfs wanneer een gezond en overwegend plantaardig dieet rijk aan groenten en fruit voor jou de standaard is bestaat de kans dat je voeding afkomstig is uit uitgeputte bodems. Monocultuur (hetzelfde gewas steeds opnieuw in dezelfde bodem telen), intensieve landbouw en het overmatig gebruik van kunstmest zorgen ervoor dat de bodem uitgeput raakt van voedingsstoffen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk lokaal en biologisch (dynamisch) te eten. De biologische landbouw maakt gebruik van gewas rotatie zodat zoiets als bodemdepletie minder snel optreedt. 

Te vroeg geoogst door lange levertijd

Commerciële oogst, verzendprocessen, voedselopslag en verwerking reduceren het nutriëntengehalte van voedingsmiddelen. Wanneer je er op gaat letten merk je dat het supermarktaanbod van over de hele wereld komt. Denk dus niet dat de mango’s uit Zuid-Amerika op hun rijpst geoogst zijn en binnen een dag in onze Nederlandse supermarkten liggen. Door de lange levertijd worden groente en fruit weken en soms maanden(!) van te voren geplukt voordat wij ze in de schappen zien. Dit betekent dat veel groente en fruit niet de optimale groeitijd heeft gekregen om alle vitamines en mineralen op te bouwen. Koop dus zoveel mogelijk lokaal en wees bewust van waar het vandaan komt. Verontreiniging

Pesticiden, herbiciden en chemicaliën komen veel voor in de moderne voedselvoorziening. Deze verontreinigingsmiddelen stapelen zich op in ons lichaam, bijgestaan door chemicaliën uit drinkwater, milieuverontreiniging, microplastics, luchtvervuiling, etc. Deze elementen vergroten onze behoefte aan extra vitamines, mineralen en voedingsstoffen enorm. Met name om de vorming van vrije radicalen en de aanval op onze cellen te bestrijden. Lees hier meer over pesticiden en herbiciden op onze groente en fruit.

 

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest
Vitaminetest

Het te gaar koken van voeding

Nederlanders hebben een slechte gewoonte om voedingsmiddelen te gaar te koken. Dit resulteert in een enorm verlies aan voedingswaarde waardoor we veel minder vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen binnenkrijgen. Koken en te hoog verhitten "doodt" het voedingsmiddel, wat resulteert in nutriëntenverlies. Onze tip: groenten en fruit waar mogelijk in de originele vorm consumeren. Dus: ongeschild en ongekookt.

Veroudering

Ons vermogen om voedingsstoffen uit voeding op te nemen neemt af naarmate we ouder worden. Dit maakt dat we voor een optimale gezondheid óf meer zouden moeten eten, óf meer zouden moeten suppleren. Net als dat opgroeiende kinderen veel baat hebben bij een multivitamine, is suppletie voor de oudere bevolking dus net zo belangrijk. 

De veeleisende maatschappij

De maatschappij waarin we leven vraagt veel van ons wat zorgt voor een constante druk. Sociale verplichtingen, gezin, school, werk… Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat we constant ‘’aan’’ staan waardoor veel van ons gebukt gaan onder continue hoge belasting. In deze gevallen heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan bepaalde nutriënten, zoals vitamine C.

Tot slot

We willen vooropstellen dat een gezond en gevarieerd dieet áltijd prioriteit heeft. Voedingssupplementen gelden als aanvulling, niet als vervanging. En hoewel je een heel eind komt met een gezond dieet, zien wij nog vaak dat suppletie nodig is voor optimale gezondheid. Mocht je twijfelen welke supplementen bij jouw levensstijl passen dan kun je een advies op maat aanvragen of onze vitaminetest doen.


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest