Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waarom supplementen slikken naast een gezond dieet?

Wanneer je genoeg groenten en fruit eet, jezelf blootstelt aan voldoende zonlicht, voldoende slaapt én goed gehydrateerd blijft… Dan heeft je lichaam geen aanvullende vitamines en mineralen nodig, toch?

Lees verder onder de afbeelding

Waarom supplementen slikken naast een gezond dieet?

Onderwerpen in dit artikel

  • Uitgeputte bodems
  • Te vroeg geoogst door lange levertijd
  • Verontreiniging
  • Het te gaar koken van voeding
  • Veroudering
  • De veeleisende maatschappij

Nee, niet als je het aan ons vraagt. Wij krijgen deze vraag vaak, en terecht! In een ideale en gezonde wereld zou dit inderdaad niet nodig zijn. Met het risico dat we een gevalletje ‘wij van WC-eend adviseren…’ publiceren, lichten we graag toe waarom voedingssupplementen óók bij een gezonde levensstijl van belang zijn.

Voor meer informatie, bekijk ook eens onze gezondheidsdoelen voor Gezonde leefstijl vrouw en Gezonde leefstijl man.

Uitgeputte bodems

Zelfs wanneer een gezond en overwegend plantaardig dieet rijk aan groenten en fruit voor jou de standaard is bestaat de kans dat je voeding afkomstig is uit uitgeputte bodems. Monocultuur (hetzelfde gewas steeds opnieuw in dezelfde bodem telen), intensieve landbouw en het overmatig gebruik van kunstmest zorgen ervoor dat de bodem uitgeput raakt van voedingsstoffen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk lokaal en biologisch (dynamisch) te eten. De biologische landbouw maakt gebruik van gewas rotatie zodat zoiets als bodemdepletie minder snel optreedt. 

Te vroeg geoogst door lange levertijd

Commerciële oogst, verzendprocessen, voedselopslag en verwerking reduceren het nutriëntengehalte van voedingsmiddelen. Wanneer je er op gaat letten merk je dat het supermarktaanbod van over de hele wereld komt. Denk dus niet dat de mango’s uit Zuid-Amerika op hun rijpst geoogst zijn en binnen een dag in onze Nederlandse supermarkten liggen. Door de lange levertijd worden groente en fruit weken en soms maanden(!) van te voren geplukt voordat wij ze in de schappen zien. Dit betekent dat veel groente en fruit niet de optimale groeitijd heeft gekregen om alle vitamines en mineralen op te bouwen. Koop dus zoveel mogelijk lokaal en wees bewust van waar het vandaan komt.

Waarom supplementen slikken naast een gezond dieet?

Verontreiniging

Pesticiden, herbiciden en chemicaliën komen veel voor in de moderne voedselvoorziening. Deze verontreinigingsmiddelen stapelen zich op in ons lichaam, bijgestaan door chemicaliën uit drinkwater, milieuverontreiniging, microplastics, luchtvervuiling, etc. Deze elementen vergroten onze behoefte aan extra vitamines, mineralen en voedingsstoffen enorm. Lees hier meer over pesticiden en herbiciden op onze groente en fruit.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Het te gaar koken van voeding

Nederlanders hebben een slechte gewoonte om voedingsmiddelen te gaar te koken. Dit resulteert in een enorm verlies aan voedingswaarde waardoor we veel minder vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen binnenkrijgen. Koken en te hoog verhitten "doodt" het voedingsmiddel, wat resulteert in nutriëntenverlies. Onze tip: groenten en fruit waar mogelijk in de originele vorm consumeren. Dus: ongeschild en ongekookt.

Veroudering

Ons vermogen om voedingsstoffen uit voeding op te nemen neemt af naarmate we ouder worden. Dit maakt dat we voor een optimale gezondheid óf meer zouden moeten eten, óf meer zouden moeten suppleren. Net als dat opgroeiende kinderen veel baat hebben bij een multivitamine, is suppletie voor de oudere bevolking dus net zo belangrijk.

De veeleisende maatschappij

De maatschappij waarin we leven vraagt veel van ons wat zorgt voor een constante druk. Sociale verplichtingen, gezin, school, werk… Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat we constant ‘’aan’’ staan waardoor veel van ons gebukt gaan onder continue hoge belasting. In deze gevallen heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan bepaalde nutriënten, zoals vitamine C.

Wil jij weten hoe je de juiste supplementen voor jezelf kiest? Lees dan ons blog Een suppletieroutine opbouwen, hoe doe je dat?

Tot slot

We willen vooropstellen dat een gezond en gevarieerd dieet áltijd prioriteit heeft. Voedingssupplementen gelden als aanvulling, niet als vervanging. En hoewel je een heel eind komt met een gezond dieet, zien wij nog vaak dat suppletie nodig is voor optimale gezondheid. Mocht je twijfelen welke supplementen bij jouw levensstijl passen dan kun je een advies op maat aanvragen of onze vitaminetest doen.

Advies nodig over supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur