Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Corona stress: hoe deze pandemie onze mentale gezondheid beïnvloedt

Corona stress: hoe deze pandemie onze mentale gezondheid beïnvloedt

We begonnen 2020 weer met allerlei goede voornemens en leuke plannen. Door de coronamaatregelen is hier helaas niet veel van terecht gekomen. Daar zitten we dan, inmiddels in 2021, met spanningshoofdpijn, slapeloze nachten, angst, neerslachtigheid en onze handen in het haar. Het coronavirus brengt naast fysieke klachten namelijk ook gevaar voor ons mentale welzijn met zich mee.  

Bijna een jaar na het ontstaan van de pandemie wordt steeds duidelijker wat die gevolgen precies zijn. We ontkomen haast niet aan de corona stress, maar we kunnen hier wel op anticiperen en onze mentale gezondheid versterken. In dit blog lees je daar meer over. 

Inhoudsopgave

  • Stress door corona
  • Factoren van invloed
  • Interventies
  • Tips & tricks
  • We doen het samen

Vraag tegenwoordig aan iemand hoe het gaat en menig persoon zal waarschijnlijk antwoorden in relatie tot het coronavirus. Psychische klachten zullen velen momenteel niet vreemd zijn. Het moge duidelijk zijn dat we ons druk maken over de omstandigheden waar Nederland en de rest van de wereld zich nu in bevindt. 

Het gevaar voor onze gezondheid en alle restricties die we daarvoor krijgen opgelegd, heeft een behoorlijke impact op onze kwaliteit van leven. Het coronavirus is daarmee niet alleen een gevaar voor onze fysieke gezondheid. De pandemie beïnvloedt ons mentale welzijn in de meeste gevallen niet op een positieve manier, zo concludeert ook de WHO.1

 

Stress door corona  

Het “nieuwe normaal” vergt behoorlijk wat aanpassingsvermogen. Op werk, bij thuiswerken en ook voor studenten en scholieren blijft het wennen. We komen meer in aanraking met lastige situaties als isolement, extreme drukte of juist verveling, inkomstenverlies en rouwprocessen.  

Daarnaast zijn we veelal op onszelf aangewezen en speelt onzekerheid een grote rol. Onze bezorgdheid tot het mogelijk oplopen en verspreiden van corona houdt ons enorm bezig. Het coronavirus heeft dus lang niet alleen impact op onze lichamelijke gezondheid. Dat we mentaal lijden door corona is een feit.  

De resultaten  

Recent onderzoek benadrukt de significante impact van deze pandemie op de mentale gezondheid, zelfs op de langere termijn.2 Zo toont een onderzoek onder ruim 18.000 Italianen aan dat zij tot wel 37% meer angst, stress, depressieve gevoelens, slapeloosheid en PTSS ervaren.3 Het Belgische onderzoeksbureau Sciensano concludeert op basis van 40.000 respondenten dat het percentage van vrouwen dat stress en angst ervaart is verdubbeld in 2020 ten opzichte van 2018.4 Deze cijfers tonen de ernst van de situatie aan. De huidige situatie stelt onze mentale weerbaarheid behoorlijk op de proef. 

Ondersteuning nodig bij stress?
Zoek een therapeut bij jou in de buurt.
Pos


Meer lezen
 


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest