Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

’R’ in de maand: heb je extra vitaminen nodig?

Terwijl de bladeren vallen duren de dagen korter en duikt de oude wijsheid van de ‘r’ in de maand weer op. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en wat betekent het voor onze vitamine-inname? Ontdek hoe je jezelf optimaal ondersteunt tijdens de koude maanden!

Lees verder onder de afbeelding

’R’ in de maand: heb je extra vitaminen nodig?

Onderwerpen in dit artikel

  • De betekenis van de ‘r’ in de maand
  • Heb je extra vitamine C nodig tijdens de ‘r’-maanden?
  • ‘R’ in de maand & vitamine D: hoe zit dat?
  • ‘R’ in de maand vitaminen & leefstijl adviezen
  • Tot slot: onderhoud het vitamine D-niveau van het hele gezin met D3 druppels

De betekenis van de ‘r’ in de maand

De uitdrukking “een ‘r’ in de maand” is voor velen bekend en wordt vaak geassocieerd met de koudere maanden van het jaar: september tot en met april. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en wat is precies de betekenis?

Historisch gezien was deze wijsheid een leidraad voor voedselconsumptie, met name voor oesters en mosselen. De zeevruchten waren vroeger vooral veilig om te eten in de maanden met een ‘r’, omdat de watertemperaturen dan lager waren en er minder kans was op bacteriële besmetting. Maar na verloop van tijd kreeg de uitdrukking een bredere betekenis en werd het ook geassocieerd met gezondheid en welzijn tijdens de koudere maanden.

In een tijd zonder koelkasten en geavanceerde transportmiddelen was het moeilijker om aan verse groenten en fruit te komen tijdens de winter. Hierdoor was het een grotere uitdaging om aan voldoende vitaminen te komen. Het advies om extra op onze gezondheid te letten tijdens de ‘r’-maanden is dus niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het komt nog uit een tijd waarin de seizoenen een directe invloed hadden op wat er op ons bord lag en dus welke voedingsstoffen we binnenkregen!

Heb je extra vitamine C nodig tijdens de ‘r’-maanden?

Vitamine C speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Het ondersteunt onder andere het immuunsysteem, bevordert de opname van ijzer en beschermt als antioxidant onze cellen tegen invloeden van buitenaf.* Ook zien we veel vitamine C-aanbevelingen wanneer de ‘r’ weer in de maand is, maar is dat nog wel terecht?

Vitamine C toen

In de tijden vóór globalisering en moderne landbouwtechnieken was de beschikbaarheid van vitamine C-rijk voedsel seizoensgebonden. Fruit en groenten waren vooral in de zomer en het begin van de herfst in overvloed beschikbaar. Echter, tijdens de wintermaanden wanneer de ‘r’ in de maand zat, werd het aanbod schaarser. Aangezien het in die tijd lastig was om aan voldoende vitamine C te komen, begonnen onderzoekers te experimenteren met de toediening van vitamine C.1,2

Vitamine C nu

Tegenwoordig hebben we het geluk dat we het hele jaar toegang hebben tot een breed scala aan groenten en fruit, dankzij moderne landbouw, opslagtechnieken en wereldwijde transportmogelijkheden. Of het nu zomer of winter is, de schappen liggen vol met vitamine C-rijk voedsel zoals sinaasappels, kiwi’s en paprika’s. Maar hoewel we nu makkelijker toegang hebben tot deze vitamine, blijft het belangrijk om scherp te zijn op je inname van voedingsstoffen. Vooral wanneer de ‘r’ in de maand is en ons immuunsysteem wel wat extra ondersteuning kan gebruiken om de donkere dagen en winterse buien het hoofd te bieden.

‘R’ in de maand & vitamine D: hoe zit dat?

Vitamine D is uniek omdat het een van de weinige vitaminen is die ons lichaam zelf kan aanmaken. Maar deze aanmaak is sterk afhankelijk van zonlicht, wat in de maanden met een ‘r’ in landen als Nederland schaars kan zijn.

Zonlicht voor de aanmaak van vitamine D

Wanneer onze huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen uit zonlicht, begint een proces waarbij cholesterol in de huid wordt omgezet in vitamine D. Deze vitamine ondersteunt onder andere ons immuunsysteem, is belangrijk voor de werking van de spieren draagt bij aan de instandhouding van sterke botten.*

Wintermaanden in Nederland

In Nederland, gelegen op het noordelijk halfrond, zijn de dagen wanneer de ‘r’ in de maand zit korter en is de zon vaak minder krachtig. Dit betekent dat er minder UVB-straling beschikbaar is voor de aanmaak van vitamine D. Bovendien brengen mensen tijdens de koudere maanden meer tijd binnenshuis door en zijn ze meer bedekt als ze naar buiten gaan, wat de blootstelling aan zonlicht verder vermindert. Dit is dan ook de reden dat de Gezondheidsraad specifieke aanbevelingen doet voor bepaalde groepen mensen om vitamine D-supplementen te overwegen.3

‘R’ in de maand vitaminen & leefstijl adviezen

De ‘r’-maanden brengen specifieke uitdagingen mee als het gaat om onze gezondheid en welzijn. We geven je enkele aanbevelingen om jezelf optimaal te ondersteunen tijdens deze koudere en donkere periode.

1. Vitamine D supplement

Volgens de Gezondheidsraad heeft iedereen in elk geval 10 mcg vitamine D per dag nodig, wat we onder optimale omstandigheden (blootstelling aan zonlicht, voeding met vitamine D, etc.) wel binnenkrijgen. Voor groepen die hogere risico’s lopen wanneer de ‘r’ in de maand zit, gelden specifieke richtlijnen. De Gezondheidsraad raadt bijvoorbeeld aan dat personen met een donkere huid en vrouwen van 50 tot 70 jaar dagelijks 10 mcg extra vitamine D innemen. Ben je ouder dan 70? Dan bevelen zij een dagelijkse dosis van 20 mcg vitamine D aan.3

Wij adviseren een basisdosering van 25 mcg vitamine D per dag. In de wintermaanden kan deze dosis verhoogd worden naar 50-75 microgram.

Lees hier meer over hoeveel vitamine D je per dag nodig hebt.

Voordelen product
  • Vegan door algen, 100% plantaardig
  • Hoge biologische beschikbare vorm vitamine D3
  • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem

2. Voeding

Naast vitamine D zijn er andere voedingsstoffen die van belang zijn om een optimale gezondheid te ondersteunen wanneer de ‘r’ in de maand is. Zorg dat je een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon aanhoudt met onder andere omega 3-vetzuren uit vette vis (zalm, makreel en haring), vezels uit groente, fruit en volkoren producten, en antioxidanten uit bessen, noten, pure chocolade en groene thee.

3. Leefstijl

De ‘r’ in de maand betekent ook dat de dagen korter en donkerder worden wat de mentale gezondheid en het energieniveau kan beïnvloeden. Hier zijn enkele tips:

  • Blijf actief: hoewel het verleidelijk kan zijn om onder een dekentje weg te kruipen met een warme kop thee, kan een dagelijkse wandeling of lichte lichaamsbeweging helpen je energiepeil op niveau te houden.
  • Lichttherapie: voor mensen die erg gevoelig zijn voor de donkere maanden kan lichttherapie een optie zijn. Dit zijn speciale lampen die zonlicht simuleren waardoor het lichaam stopt met teveel melatonine (slaaphormoon) aanmaken.
  • Sociale contacten: blijf in contact met vrienden en familie, zelfs al is het digitaal. Sociale interactie heeft immers bewezen positieve effecten op onze gezondheid!4

Tot slot: onderhoud het vitamine D-niveau van het hele gezin met D3 druppels

De seizoenen hebben invloed op onze gezondheid, maar met de juiste kennis en middelen kunnen we onszelf en onze geliefden optimaal ondersteunen. Voor gezinnen die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om hun inname van vitamine D te optimaliseren, zijn de Vitamine D3 druppels een uitstekende keuze. Ze zijn gebruiksvriendelijk en geschikt voor jong en oud. Het flesje is voorzien van een pipet, dus je past eenvoudig de dosering aan voor ieder gezinslid. Laat die ‘r’ in de maand maar komen!

Voordelen product
  • Vitamine D3 druppels voor ultiem doseergemak
  • Geschikt voor het hele gezin
  • In extra vierge olijfolie
Vitamine D3 druppels
Vitamine D3 druppels 30  milliliter

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

Advies nodig over vitamine D supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Criswell, D. (2007). Adam and Eve, Vitamin C, and Pseudogenes. Acts & Facts. 36 (5).
  2. Anderson, T. W., Beaton, G. H., Corey, P., & Spero, L. (1975). […] vitamin C: the effect of relatively low doses. Canadian Medical Association Journal, 112(7), 823–826.
  3. Gezondheidsraad. (2018). Naar een toereikende inname van vitamine D.
  4. Park, H. K., Chun, S. Y., Choi, Y., Lee, S. Y., Kim, S. J., & Park, E. C. (2015). Effects of social activity on health-related quality of life according to age and gender: an observational study. Health and Quality of Life Outcomes, 13, 140.