Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Mondtape voor slaap: effectief of gevaarlijk?

Je mond dichtplakken voor het slapen. De zoveelste trend of een eenvoudige manier om je fitheid te verbeteren en prestaties te bevorderen? Afgaande op eigen ervaringen van menig (top)sporter kan mondtape net dat duwtje in de rug zijn. Maar is deze trend wel zo veilig en wat zegt de wetenschap erover?

Lees verder onder de afbeelding

Mondtape voor slaap: effectief of gevaarlijk?

Slapen met mondtape: de achterliggende gedachte

Waarom zou iemand z’n mond afplakken tijdens het slapen? Aantrekkelijk klinkt het niet, maar de gedachte erachter is misschien niet zo vreemd. Deze trend is ontstaan vanuit de gedachte dat het zou bijdragen aan een betere ademhaling via de neus, wat je vervolgens allerlei andere gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren.

Mensen hebben verschillende redenen voor het dichtplakken van hun mond tijdens het slapen. Wat zijn populaire beweringen over deze methode? Veelgehoorde redenen zijn:

De hamvraag blijft natuurlijk: is er wetenschappelijke onderbouwing voor deze claims en is het veilig? Laten we daar dieper induiken.

Neusademhaling vs. mondademhaling

Overdag halen we vooral adem door de neus. Wanneer we ons ’s nachts in dromenland begeven hebben we hier echter veel minder controle over. Wat is het verschil tussen neus- en mondademhaling? 

De neus als primair ademhalingsorgaan

Je neus is speciaal ontworpen voor ademhaling. Het filtert, bevochtigt en verwarmt de lucht zodat schadelijke deeltjes van buitenaf minder kans maken. Ook stimuleert de neusademhaling de productie van stikstofoxide, wat de longfunctie ondersteunt en bloedvaten verwijdt voor een goede zuurstofopname.

Soms is door je mond ademen noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens intensieve fysieke inspanning. Maar als je er een gewoonte van maakt, vooral tijdens de slaap, kan dit leiden tot een aantal problemen. Zo droogt het je mond uit, wat de gezondheid van je tanden en tandvlees kan aantasten. Ook kan het de balans tussen de CO2 en zuurstof in je bloed verstoren. 

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat mondademhaling bij kinderen de ontwikkeling van het gezichtsskelet en gebit zou beïnvloeden.1

Tongpositie en snurken

Je manier van ademhalen bepaalt ook de tongpositie. Bij neusademhaling rust je tong tegen het gehemelte, wat helpt de luchtweg open te houden. Bij een mondademhaling kan de tong echter naar beneden zakken, wat (vooral tijdens de slaap) de luchtweg juist kan belemmeren. Zodoende dat met je mond open slapen ook de oorzaak van je snurkprobleem kan zijn.2

Mondtape tijdens slapen: wat zegt de wetenschap? 

Op basis van wat we nu weten over ademen door je neus en door je mond, klinkt mondtape erg logisch. Maar we weten ook dat ons lichaam heel complex is en de oplossing niet altijd zo eenvoudig. 

Als we kijken naar beschikbare data over deze methode, is er op dit moment nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat mondtape zorgt voor een betere slaap. Behalve dat neusademhaling een duidelijk voordeel heeft ten opzichte van mondademhaling.3

Terwijl sommigen anekdotische voordelen melden van het gebruik van mondtape tijdens de slaap, is er op dit moment meer onderzoek nodig om de effectiviteit te begrijpen. Daarnaast is er bezorgdheid over de veiligheid.

Mond dichtplakken & slaap gevaarlijk?

Ondanks dat sommige mensen positieve effecten ervaren van het dichtplakken van de mond tijdens de slaap wordt dit vanuit medische hoek getemperd. Vooral vanwege de mogelijke risico’s die het met zich kan meebrengen. Niet iedereen is namelijk in staat om goed door de neus te ademen tijdens het slapen. Wanneer je jezelf dwingt om door de neus te ademen, kan dit ervoor zorgen dat de zuurstofinname – en daaropvolgend de algehele slaapkwaliteit – alleen maar verslechterd

Het breed gedragen advies is dan ook om eerst te praten met een behandelend arts of expert voordat je aan de slag gaat met mondtape.3 Hoewel slaaptape voor sommige mensen mogelijk voordelen biedt, is het goed om te beseffen dat het niet zonder risico’s komt. 

Alternatieven voor mondtape: 8 tips voor een rustige slaap

Naast dat mondtape met de nodige risico’s komt, kent het nog een paar nadelen. Zo kan het zorgen voor huidirritaties en kun je je plots gevangen of angstig voelen wat kan leiden tot paniekaanvallen midden in de nacht. Gelukkig zijn er andere methoden die je eerst kunt proberen wanneer je met je mond open slaapt. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Verander je slaaphouding: slaap je op je rug? Probeer dan eens op je zij te slapen. Dit kan snurken verminderen en de luchtwegen openhouden.
  2. Ademhalingsoefeningen voor het slapengaan: probeer voor het slapengaan een paar minuten diep en bewust door je neus te ademen. Dit kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en je voor te bereiden op een nacht van rustige neusademhaling.
  3. Zorg voor een allergievrije slaapomgeving: stof, pollen en huisstofmijt kunnen je neusslijmvliezen irriteren en neusverstoppingen veroorzaken. Was regelmatig je beddengoed en plaats eventueel een luchtzuiveraar in je kamer.
  4. Neussprays of zoutoplossingen: bij een dichte of verstopte neus kunnen milde zoutoplossingen of bepaalde neussprays helpen om de luchtwegen vrij te maken. Let wel op: gebruik neusspray maximaal 7 dagen achter elkaar voor het behoud van je neusslijmvliezen. 
  5. Probeer een neusspreider: dit kan een klein apparaatje zijn die je in je neusgaten plaatst of een plakkertje voor op je neusbrug. Het helpt de neusgaten te spreiden wat de ademhaling vergemakkelijkt.
  6. Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan: beide kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en bijdragen aan snurken of ademhalingsproblemen.
  7. Ga langs een slaapspecialist: als je merkt dat je regelmatig ademhalingsproblemen hebt tijdens je slaap, zoals snurken of adempauzes, is het raadzaam om deskundig advies in te winnen.
  8. Overweeg een bevochtiger: een droge lucht kan je keel en neus uitdrogen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Een luchtbevochtiger in je slaapkamer kan dan helpen.

Een plakkende conclusie

Mondtape is een fascinerende trend in de wereld van slaap, maar wat weten we over de effectiviteit en veiligheid? Hoewel er beweringen zijn dat het wonderen kan verrichten is het wetenschappelijke bewijs nog niet doorslaggevend. Ja, neusademhaling heeft voordelen, maar het dichtplakken van je mond met tape tijdens de slaap is niet zonder risico’s. Als je neusademhaling nastreeft en je slaap wilt verbeteren, zijn er andere, veiligere manieren die je beter eerst kunt uittesten.

Advies nodig over slaap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Lin, L., Zhao, T., Qin, D., Hua, F., & He, H. (2022). The impact of mouth breathing on dentofacial development: A concise review. Frontiers in Public Health, 10, 929165. 
  2. Stupak H. D. (2020). Strategies for Addressing Mouth-Breathing Treatment with an “Adequate” Nose. […]: A Structural Anatomic Re-Analysis of the Face and Nose and Their Role in Aesthetics, Airway, and Sleep, 193–207.
  3. Cooper, S., Oborne, J., Harrison, T., & Tattersfield, A. (2009). Effect of mouth taping at night […]. Respiratory Medicine, 103(6), 813–819.