Zwangerschap in de eerste 8 weken: belangrijkste symptomen
3 jun. 2022Bijgewerkt: 15 mrt. 20247 min. leestijdDe eerste weken van je zwangerschap is een mix aan emoties en de eerste zwangerschapskwaaltjes. Wat voel je als je denkt dat je zwanger bent? Vroege symptomen van zwangerschap zijn voor iedere vrouw verschillend. Zie jij bij voorbaat de (knuffel)beren al op je voortplantingsweg staan? Een goed voorbereidde vrouw telt in dit geval voor twee.
Lees verder onder de afbeelding. Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen geneesmiddelen of medische hulpmiddelen tegen deze indicatie.
Onderwerpen in dit artikel
- Eerste symptomen zwangerschap
- Symptomen zwangerschap week 1
- Symptomen zwangerschap week 2
- Symptomen zwangerschap week 3
- Symptomen zwangerschap week 4
- Symptomen zwangerschap week 5
- Symptomen zwangerschap week 6
- Symptomen zwangerschap week 7
- Symptomen zwangerschap week 8
- Tot slot
Eerste symptomen zwangerschap
De eerste 12 weken van je zwangerschap noem je het eerste trimester. In deze weken vindt de bevruchting en de innesteling plaats van de bevruchte eicel, die vervolgens uitgroeit tot een embryo.
De veranderingen in je lichaam die van start gaan na de bevruchting van een eicel, worden in de eerste weken van zwangerschap vooral veroorzaakt door je hormoonhuishouding. Hoewel je deze hormonen tijdens je zwangerschap zo nu en toe verwenst, zorgen ze ook voor de boodschap van een blijde verwachting.
Hoewel de hormoonschommelingen zich voor iedere aanstaande moeder anders presenteren zijn er een aantal eerste tekenen van zwangerschap die niet onopgemerkt blijven.
Eerste tekenen zwangerschap:
- Je wordt niet ongesteld
- Misselijkheid
- Gevoelige borsten
- Buikpijn
- Bloedverlies
- Vaak moeten plassen
- Bijzondere eetlust
- Vermoeidheid
- Harde buik
- Gewichtstoename
Symptomen zwangerschap week 1
In week 1 van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger, maar toch tellen we deze week al. Voor een normale zwangerschapsduur staat een periode van 40 weken. De 40 weken ontstaan doordat geteld wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
In werkelijkheid is de bevruchting pas twee weken later, want de eisprong vindt gemiddeld weer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Je bent dus niet 40 weken zwanger, maar 38.
Volgens de officiële telling heb je in week 1 van je zwangerschap nog geen zwangerschapssymptomen, behalve je menstruatie. De symptomen die bij de andere weken horen, kunnen voor jou als week 1 van de zwangerschap voelen.
Symptomen zwangerschap week 2
Heb je een menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen? Dan vindt er rond dag 14 een eisprong plaats. Als je 2 weken zwanger bent, ben je dus officieel nog niet zwanger. Symptomen van de zwangerschap zijn er in week 2 dan ook nog niet. Wel kan je de eisprong en de daarbij horende symptomen opmerken.
Je vaginale afscheiding is transparant of eiwitachtig van kleur en slijmerig. Een aantal dagen voor je ovulatie stijgt het luteïniserend hormoon (LH), ook wel de LH-piek genoemd. Bij een naderende zwangerschap is dit de week dat de bevruchting plaatsvindt.
Door schommelingen in je hormonen, kunnen je borsten gevoelig zijn rondom je ovulatie. Pijnlijke borsten kan ook een symptoom van een zwangerschap zijn, maar in week 2 heeft dit normaliter dus te maken met de eisprong.
Symptomen zwangerschap week 3
Is de bevruchting gelukt in week 2? Dan krijg je de komende weken steeds meer zwangerschapssymptomen. In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt. (humaan choriongonadotrofine).
Wanneer je officieel zwanger bent krijg je uit voorzorg het advies om extra vitamine D te nemen.
Tijdens de eisprong maakte de eicel zich los uit een follikel in de eierstok. Het omhulsel dat in de eierstok achterblijft noem je geel lichaam. Het gele lichaam maakt progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het opgebouwde baarmoederslijmvlies heel blijft en niet afgestoten wordt. Hierdoor blijft je menstruatie uit. De dikke laag baarmoederslijmvlies is een fijne omgeving voor het embryo om zich goed in te nestelen en te groeien.
Hoe meer je van het hormoon HCG aanmaakt, hoe meer last je kan krijgen van de volgende kwaaltjes:
- Innestelingspijn: het innestelen van de bevruchte eicel kan je voelen als lichte krampen in je buik. Dit verschilt per persoon.
- Innestelingsbloeding: bij de innesteling kun je wat bloed verliezen, maar niet iedereen heeft daar last van.
- Opgezette buik: door de zwangerschapshormonen werken je darmen wat trager met winderigheid tot gevolg. Ook kun je wat vocht vasthouden, waardoor je buik voller lijkt.
- Vermoeidheid: je lichaam is druk bezig met veranderen en het embryo ontwikkelt zich snel. Dat kost een hoop energie!
Symptomen zwangerschap week 4
Als je 4 weken zwanger bent, kan je verschillende vroege zwangerschapssymptomen ervaren. Het duidelijkste symptoom merk je waarschijnlijk ook deze week: je bent overtijd! Een zwangerschapstest is vanaf nu betrouwbaar. Naast de eerdergenoemde vroege symptomen van zwangerschap kan je last krijgen van de volgende symptomen:
- Misselijkheid: het hormoon HCG is mogelijk de boosdoener.1 Het is mogelijk dat je pas over een aantal weken last krijgt van misselijkheid of dat je dit symptoom helemaal overslaat.
- Hoofdpijn: dit heeft – hoe kan het anders – te maken met zwangerschapshormonen.
- Duizeligheid: het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je bloedvaten zich ontspannen en verwijden.3 Hierdoor krijg je mogelijk te maken met een lage bloeddruk, met duizeligheid als gevolg.
- Stemmingswisselingen: vanaf het moment van de innesteling, kan je last krijgen van stemmingswisselingen. Dit komt door de schommelingen in je zwangerschapshormonen.
Symptomen zwangerschap week 5
De symptomen in deze week komen grotendeels overeen met die in week 4. Toch is de kans dat je ze deze week opmerkt groter. Dit komt doordat de zwangerschapshormonen steeds meer hun werk doen. Symptomen in deze week kunnen zijn:
- Meer afscheiding: door de verhoogde oestrogeenproductie heb je gedurende je zwangerschap meer afscheiding. Dit beschermt het geboortekanaal tegen mogelijke infecties.2
- Brandend maagzuur: in week 5 kan brandend maagzuur je parten spelen. Dit komt door de toename van het hormoon progesteron. Onder invloed van dit hormoon verslapt de spier die je maag afsluit. Hierdoor kan het maagzuur makkelijker omhoogkomen.
- Pijnlijke borsten: je borsten kunnen al snel na de bevruchting extra gevoelig zijn. Door de zwangerschapshormonen wordt de doorbloeding in je borsten beter, waardoor je borsten ook voller voelen.
- Bultjes op tepel: een symptoom dat veel vrouwen opmerken, is veranderende of pijnlijke tepels. Je tepelhof kan donkerder en groter worden en er verschijnen bultjes op. Je tepels kunnen ook gevoelig of zelfs pijnlijk zijn.
- Bijzondere eetlust: tijdens je zwangerschap kan je alles veel beter ruiken en proeven. Je ruikt alles scherper en kan een extreme afkeer krijgen voor bepaalde producten, geuren en voedingsmiddelen. Ook het verlangen naar bepaalde producten is een bekend symptoom. Hou wel je gewichtstoename tijdens je zwangerschap in de gaten.
Symptomen zwangerschap week 6
De meeste zwangere vrouwen hebben in deze periode van de zwangerschap last van veel kwaaltjes, waaronder gevoelige borsten. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. Dit verklaart ook de bultjes op tepels aan het begin van de zwangerschap.
Symptomen zwangerschap week 7
De zwangerschapssymptomen die je na week 6 en vanaf week 7 ervaart komen door de grotere hoeveelheid HCG en progesteron in je lichaam. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren. Combineer dit met elkaar en je begrijpt waarom je blaas overuren draait.
Daarnaast is ook je baarmoeder verantwoordelijk. Die snoept in het eerste trimester namelijk plek af van je blaas, waardoor deze minder ruimte heeft om urine op te slaan. Om de haverklap plassen is het gevolg.
Symptomen zwangerschap week 8
Misschien krijg je van je omgeving te horen dat je er zo stralend uitziet! Dit komt doordat de talgkliertjes in jouw huid een stuk actiever zijn dan voorheen. Heb je van nature een vette huid, dan betekent dat helaas meer kans op puistjes. Je huid goed schoonhouden luidt nu het advies.
Helaas is dit niet de enige kwaal die op de loer ligt wanneer je bijna twee maanden zwanger bent. (Ochtend)misselijkheid, buikkramp en vermoeidheid zijn allemaal het gevolg van zwangerschapshormonen en een up-tempo groeiende baby. Bij maar liefst 70 procent van de vrouwen begint de misselijkheid tussen de vier en zeven weken zwangerschap. Na 16 weken zwangerschap is de misselijkheid bij ongeveer 90 procent van de vrouwen verdwenen.1 Nog even volhouden dus.
Tot slot
Na ongeveer 12 weken zwangerschap zijn de HCG-waarden het hoogst. Dit is de reden dat je rond 12 weken zwangerschap vaak het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Hierna begint het tweede trimester van je zwangerschap. Dan nemen de HCG-waarden flink af en is bijvoorbeeld de morning sickness voor veel zwangere vrouwen een gepasseerd station.
Misschien is het bevallen van een dochter of zoon voor jullie nog een verrassing. Het is geen verrassing dat gezonde voeding tijdens de zwangerschap extra belangrijk is. Voldoende nutriënten binnenkrijgen die jij en je baby nodig hebben draagt bij aan een goed verloop van je eigen zwangerschap en de groei van je kindje.
- Vellacott, I. D., E. J. A. Cooke, and C. E. James. (1988). Nausea and vomiting in early pregnancy. International Journal of Gynecology & Obstetrics 27.1 57-62.
- Dhawan Bajaj, Archana. (2018). Role of Estrogen in Pregnancy. Firstcry Parenting.