Geschiedenis Vitakruid | Vitakruid

Geschiedenis Vitakruid

Vitakruid is een ontwikkelaar van hoogwaardige voedingssupplementen. Het is de missie van Vitakruid om de gezondheid van mensen te bevorderen door het ontwikkelen van gezondheidsproducten die de huidige excelleren, en door de kennis van Vitakruid over te dragen aan professionals in de gezondheidszorg. Ieder product van Vitakruid moet een superieure waarde voor geld hebben, waarin kwaliteit onze eerste prioriteit is. Met deze filosofie is Vitakruid opgericht en gegroeid. Al ruim 15 jaar, heeft Vitakruid het vertrouwen gewonnen en onderhouden van professionals in de gezondheidszorg, consumenten en winkeliers door hoge kwaliteit vitaminen, mineralen, kruiden en andere voedingssupplementen te ontwikkelen die veilig, effectief en wetenschappelijk gebaseerd zijn.

Hieronder ziet u een overzicht van de geschiedenis van Vitakruid.

 

1994-2002: Van Praktijk Elly Korzelius naar Vitakruid

Elly Korzelius naar VitakruidElly Korzelius, oprichter van Vitakruid, begon haar natuurgeneeskundige praktijk in 1994. Traditionele Chinese Geneeskunde, acupunctuur en voedingsadviezen waren de voornaamste activiteiten. Meer en meer begon Elly zich te richten op voedingsadviezen gericht op de verbetering van het bewegingsapparaat. Naast haar praktijk verkocht zij al diverse voedingssupplementen. Op 1 mei 2003 richtte zij de eenmanszaak Vitakruid op. Vita staat voor leven en vitamines, Kruid verwijst naar haar achtergrond in de Traditionele Chinese geneeskunde. Uit ontevredenheid over de supplementen die destijds op de markt waren, begon zij haar eigen suppleties te ontwikkelen in samenwerking met diverse consultants. De laatste drie jaar van haar praktijk waren meer op dit proces gericht, dan op de praktijk zelf. Elly was voornamelijk bezig met het analyseren van wetenschappelijke artikelen, talloze overleggen met consultants, een netwerk opbouwen voor de werving van hoge kwaliteit grondstoffen en in die periode begon zij ook met het schrijven van haar twee boeken. Aan het einde van 2002 was het dan zover, haar eigen merk was geboren: Vitakruid! 

 

2003: Vitakruid, een snelle start

Vitakruid bestond in 2003 uit een kleine kast als magazijn en een ongebruikte zolder als kantoor, aan de v.d. Woestijneheem 17 in Hillegom. Vanuit hier begonnen de contacten met therapeuten door heel Nederland en België te groeien. Het assortiment bestond toen nog uit 6 producten: Atrimove, Feminosan, Gebufferde Vitamine C, Ostamax, Ostavit en Magnesium Tauraat. Een klein, maar fijn assortiment want deze topproducten werden met groot enthousiasme ontvangen en stonden zo in diverse praktijken, reformzaken en betere drogisterijen op de toonbank.

 

2004-2005: Verhuizing naar Lisse en doorgroeien

Eerste bedrijfswagen VitakruidDe kast als magazijn en de zolder als kantoor werden snel te klein. In Lisse werden twee grotere kamers gehuurd die dienden als magazijn en kantoor en voor de dagelijkse bestellingen werd een bestelauto aangeschaft. Inmiddels was ook de echtgenoot van Elly, Hans van Inge, toegetreden tot het bedrijf. Hun zoon Bob van Inge assisteerde als scholier vanaf het begin met allerlei hand-en-spandiensten.

Hans, controller van beroep, nam de financiële aspecten van het bedrijf op zich. Elly en Hans konden zo beide doen waar zij goed in zijn, waardoor Vitakruid sneller kon groeien. Elly richtte zich op het ontwikkelen van hoogwaardige producten, het schrijven van artikelen en het contact met de klanten. Hans richtte zich op de administratie en de structuur van het bedrijf.

 

2006-2009: Verhuizing naar Nieuw-Vennep en volwassen worden

Verhuizing Vitakruid naar Nieuw-Vennep

Ook het pand in Lisse werd snel te klein. Het nieuwe pand in Nieuw-Vennep was aanzienlijk groter en heeft een ideale inrichting qua kantoor en magazijn. Destijds was het pand te groot, maar wie vertrouwen heeft, die durft.

In deze periode werd vooral gewerkt aan het volwassen maken van de organisatie en het voorbereiden op een grotere groei. Het assortiment werd geleidelijk uitgebreid van 12 naar 18 producten.

Aan het maatschappelijke aspect van een bedrijf, werd in deze periode, veel aandacht gegeven: diverse stagairs kregen de kans om zich bij Vitakruid te ontwikkelen, de sociale werkplek krijgt jaarlijks een bezoek van een (bekende) Sint en Piet en het ondersteunen van Stichting Hellabeem zijn enkele voorbeelden.

 

2010-2013: Tweede groeispurt

Nadat er in 2010 een nieuw plan is gemaakt, is de tweede groei ingezet. Bob is vanaf dit moment ook actief betrokken bij de strategie van de onderneming. De focus ligt op het ontwikkelen van hoogwaardige voedingssupplementen en het delen van de kennis die hieruit ontstaat. Vitakruid verdrievoudigde in 4 jaar tijd, en het pand in Nieuw Vennep werd veels te klein. Een nieuw pand aan de Jadelaan in Hoofddorp werd gekocht en gedurende 7 maanden verbouwd. 

 

2014-heden: Productontwikkeling & Kennisdeling

Productontwikkeling en kennisdeling Vitakruid

Op 8 augustus 2014 vond de officiële opening plaats van het nieuwe pand in Hoofddorp. Het pand is vijf maal groter dan het oude pand in Nieuw Vennep. Het beschikt over een groot kantoor met ruime werkplekken, een vergaderzaal, een projectkamer, een kantine en een recreatieruimte. Het pand beschikt verder over een mooi ingerichte opleidingszaal met luxe kantine waar heerlijke maaltijden worden bereid voor de gasten. Tot slot is het magazijn ruim opgezet met een brede en overzichtelijke pickstraat.

Productontwikkeling & Kennisdeling blijkt een succesformule; excellerende producten ontwikkelen en de kennis die hieruit ontstaat delen met de professionele zorgverlener. Door middel van kennisbijeenkomsten worden therapeuten, die zich specialiseren op het productengamma van Vitakruid, opgeleidt om de producten adequaat in te zetten. Als naslagwerk krijgen zij een overzichtelijk vademecum met uitgebreide referenties. 

Het is onze interne missie de professionals altijd Vitakruid te laten voorschrijven. Dit doen wij door vertrouwen van de professionals te winnen. En dat bereiken wij door bij de productontwikkeling de producten te laten excelleren op prijs, dosering, opneembaarheid en werkzaamheid.

 

Overname 50% van de aandelen door Bob van Inge

Overdracht met Bob van Inge VitakruidBob van Inge kocht op 1 januari 2015 50% van de aandelen van Vitakruid BV. Bob is als sinds het begin van Vitakruid nauw betrokken bij het bedrijf. Wat begon in 2000 bij het ontwerpen van visitekaartjes en administratieve taken, groeide uit naar meerjaar plannen en operationele leiding over het bedrijf. Sinds 2010 is Bob mede verantwoordelijk voor de strategie die heeft geleid tot een forse groei van Vitakruid.

Met Bob als nieuwe aandeelhouder is er een stevig fundament gelegd voor de toekomst van Vitakruid. Bob is sinds 11 maart 2016 Algemeen Directeur van Vitakruid.

 

Huidige organisatie

Het faciliteren van deze focus is complex, maar iedereen binnen Vitakruid kent zijn waarde en heeft een eigen focus. Even voorstellen, het huidige team van Vitakruid:

Naam Functie Orthomoleculair kennisniveau
Bob van Inge Directeur / Eigenaar Orthomoleculair adviseur 2 & productspecialist
Elly Korzelius Oprichter / Mede-eigenaar Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut & productspecialist
Jade van der Werve Marketing medewerker  Orthomoleculair adviseur 2
Jeroen Bakker Magazijn medewerker Fysiotherapeut i.o.
Jessica van Inge Operationeel Manager  
Joyce Bouwens - van der Meij Gastvrouw  
Karin Schornagel - de Zeeuw Controller  
Marco Bosscha Coördinator Goederenstroom Orthomoleculair adviseur 1
Mario Freitas de Alencar Kok / Gastheer Orthomoleculair adviseur 1
Marjolein Oldenburg Coördinator Educatie Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut
Merel van Inge - Hage Allround medewerker Orthomoleculair adviseur 1
Monique Vogelaar Gastvrouw Natuurgeneeskundig therapeut i.o.
Rogier Nederlof Content marketeer Orthomoleculair Productspecialist
Ruben van Rooijen Marketing medewerker Orthomoleculair adviseur 1 i.o.
Tom Schoone Administratief medewerker  
Ya Wen Au Medewerker Educatie  

 

Uiteraard zijn de taken niet beperkt tot wat hierboven beschreven staat, vanwege de grootte van het bedrijf ondersteunt iedereen ook elkaar in de breedte. Het bindende element hierin is de missie van Vitakruid, wat ook de reden was voor de oprichting van het bedrijf:

"De missie van Vitakruid is om de gezondheid van de mensen te bevorderen door producten te ontwikkelen die de huidige excelleren en haar kennis over gezondheid te delen."