Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is het carnivoor dieet? En is het gezond?

Arabella van de Laarschot

Arabella

R&D Officer 26 mei 2023Bijgewerkt: 26 mei 20236 min. leestijd

In de wereld van voedingskeuzes staan aan de ene kant de vegans die dierlijke producten volledig vermijden en aan de andere kant carnivoren die hun bord vullen met vlees. Over veganisme is al veel bekend, maar het carnivoor dieet roept nog veel vragen op. Hoe krijg je alle voedingsstoffen binnen? Waarom kiezen mensen voor dit dieet? En wellicht de belangrijkste: hoe poep je zonder vezels?

Lees verder onder de afbeelding

Wat is het carnivoor dieet? En is het gezond?

Onderwerpen in dit artikel

  • Het carnivoor dieet
  • Waarom een carnivoor dieet?
  • Het verschil met ketogeen dieet
  • Het ultieme eliminatiedieet
  • Gezond met vlees, kan dat?
  • Tot slot: kies het dieet dat bij jou past

Het carnivoor dieet

Een carnivoor dieet is een voedingspatroon waarbij je uitsluitend dierlijke producten eet. Vergeet groente, fruit en granen en vul je bord met vlees, eieren en zuivel! Het dieet is gebaseerd op het idee dat de mens van nature een vleeseter is en dat het eten van dierlijke producten de optimale manier is om een goede gezondheid te behouden.

Er bestaan verschillende variaties van het carnivoren dieet:

  • Leeuwendieet: dit dieet bestaat uit uitsluitend vlees van herkauwers, samen met water en zout. Denk hierbij aan rundvlees, lamsvlees, geitenvlees, schapenvlees en hertenvlees.
  • Neus-tot-staart: dit dieet omvat spiervlees, orgaanvlees en andere eetbare delen van herkauwers, varkens, gevogelte, vis en zeevruchten.
  • Carnivoor dieet: bij dit dieet worden alle dierlijke producten geconsumeerd, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, vis, eieren en zuivel. Ook dierlijke vetten zoals boter, ghee, ossewit en reuzel zijn toegestaan.
  • Ketovoor of animal based: dit dieet combineert alle dierlijke producten met enkele soorten groenten en fruit (naar behoefte).

Waarom een carnivoor dieet?

Het carnivoor dieet wordt beschouwd als een van de meest restrictieve diëten die er bestaan. Desondanks zijn er redenen waarom mensen dit extreme dieet volgen. Uit een enquête onder 2.000 mensen die minstens 6 maanden het carnivoor dieet volgden, bleek dat 93 procent van hen het dieet om gezondheidsredenen volgde.1 Dit waren onder andere:

  • Lichaamsgewicht (84%)
  • Focus en energie (74%)
  • Voedselovergevoeligheid (60%)
  • Spijsvertering (52%)
  • Sportprestatie (46%)
  • Mentale gezondheid (45%)
  • Bloedsuikerspiegel (12%)

Het verschil met ketogeen dieet

Het carnivoor dieet kan gezien worden als een variant  van het ketogeen dieet. In beide eetpatronen is de consumptie van koolhydraten sterk verminderd of zelfs geëlimineerd. Bij een ketogeen dieet consumeer je dagelijks 20-50 gram koolhydraten, terwijl bij een vlees dieet vrijwel geen koolhydraten worden gegeten.

Uit onderzoek blijkt dat ketogene diëten bijdragen aan gewichtsverlies en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.2 Dit wordt toegeschreven aan een verhoogde inname van vetten en eiwitten (betere verzadiging) en een verminderde inname van koolhydraten (minder pieken in bloedsuiker, minder vetopslag).

Het ultieme eliminatiedieet

Voedselovergevoeligheden komen vaak voor bij plantaardige voedingsmiddelen, zoals gluten, pinda’s, soja en nachtschadegroenten. Bovendien bevatten planten antinutriënten zoals fytaten, oxalaten, lectines en saponinen, die de opname van voedingsstoffen in het lichaam kunnen verstoren. 

Het carnivoor dieet kan daarom dienen als een eliminatiedieet, waarbij specifieke voedingsmiddelen uit het dieet gehaald worden om te bepalen of ze symptomen veroorzaken. Het leeuwendieet is ook wel het ultieme eliminatiedieet, waarbij niet alleen potentiële plantaardige boosdoeners, maar ook dierlijke kandidaten zoals varkensvlees, gevogelte, eieren en vis worden vermeden.

Gezond met vlees, kan dat?

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong bevatten alle essentiële vitaminen en mineralen. Sommige voedingsstoffen zijn zelfs beter beschikbaar dan in plantaardige bronnen. Het is daarbij wel belangrijk om producten van hoge kwaliteit te kiezen. In grasgevoerd vlees zitten bijvoorbeeld meer nutriënten dan in graangevoerd vlees. Daarnaast bieden biologische producten al meer voordelen dan conventionele voeding.

Voedingsstoffen die beter te verkijgen zijn uit dierlijke bronnen zijn onder andere:

  • Vitamine B12: deze essentiële vitamine komt uitsluitend voor in dierlijke voeding.3 Andere B-vitamines zijn ook goed verkrijgbaar uit dierlijke bronnen.
  • Omega 3-vetzuren: de vetzuren EPA en DHA zijn voornamelijk aanwezig in vette vis, grasgevoerd vlees en eieren. Het plantaardige vetzuur ALA kan in het lichaam worden omgezet naar EPA en DHA, maar dit proces verloopt niet erg efficiënt.4
  • Vitamine D: vitamine D3 van dierlijke oorsprong wordt direct door het lichaam opgenomen. Plantaardige vitamine D2 moet in het lichaam worden omgezet naar vitamine D3..5
  • IJzer: heemijzer uit dierlijke producten heeft een hogere biologische beschikbaarheid en is beter opneembaar dan non-heemijzer uit plantaardige voeding.6
  • Vitamine A: de actieve vorm van deze vitamine, retinol, is alleen aanwezig in dierlijke bronnen. Voorlopers van vitamine A, zoals bètacaroteen, kunnen uit planten worden gehaald maar moeten in het lichaam nog worden omgezet naar retinol.7
  • Eiwitten: dierlijke eiwitten worden beschouwd als complete eiwitten omdat ze alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten. Plantaardige eiwitten missen doorgaans bepaalde aminozuren, waardoor het nodig is om meerdere eiwitbronnen te combineren voor een compleet aminozuurprofiel.8

Dit zijn tevens voedingsstoffen waar vegans of vegetariërs extra op moeten letten. Maar net zoals bij een plantaardig dieet, zijn er ook bij een carnivoor dieet nutriënten die minder goed verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan fytonutriënten, vitamine C, foliumzuur, magnesium, kalium of vezels. 

Zelfs als je niet een van deze extreme diëten volgt, kunnen bepaalde voedingsstoffen voor jou belangrijker zijn dan andere. Een gezond voedingspatroon is per definitie niet hetzelfde voor iedereen. De een heeft moeite met het verteren van planten, de ander reageert slecht op zuivel. Wellicht heb jij koolhydraten nodig om je workout te voltooien, terwijl een ander kan sporten op een lege maag.

Hoe kom je aan vitamine C?

Hoewel veel mensen geloven dat vlees geen vitamine C bevat, zijn er toch kleine hoeveelheden aanwezig: 1,6 mg per 100 gram graangevoerd vlees en 2,5 mg per 100 gram grasgevoerd vlees.9 Bij veel instanties worden deze waarden helaas als 0 mg weergegeven. Runderlever bevat zelfs 25 mg per 100 gram. Lever eten kan dus bijdragen aan voldoende inname vitamine C.

Bovendien belemmeren koolhydraten de opname van vitamine C in het lichaam. Vitamine C en glucose concurreren namelijk om in de lichaamscellen te worden opgenomen.10 Hoe minder koolhydraten in je dieet, de belangrijkste bron van glucose, hoe makkelijker de opname van vitamine C. 

Een betere vitamine C-opname bleek ook uit een kleinschalig onderzoek naar het effect van een ketogeen en niet-ketogeen dieet op de bloedwaarden. De proefpersonen hadden hogere vitamine C-waardes in het bloed na het volgen van een dieet met een koolhydraatinname van 4% dan bij het volgen van een dieet met een koolhydraatinname van 35%.11

Hoe poep je zonder vezels?

Er is een algemene overtuiging dat vezels essentieel zijn voor een normale stoelgang, maar deze aanname wordt steeds vaker in twijfel genomen.12,13,14 In een onderzoek naar het effect van vezels op de stoelgang, werden 63 personen met verstopping gevraagd om gedurende 2 weken geen vezels te consumeren. Vervolgens mochten ze zelf bepalen hoeveel vezels ze weer aan hun dieet toevoegden. Na 6 maanden bleken 41 van de 63 deelnemers nog steeds vezelvrij te eten en waren ze volledig vrij van klachten.15

Tot slot: kies het dieet dat bij jou past

Mocht je een periode het carnivoor dieet willen uitproberen, weet dan dat je in de eerste weken veranderingen kunt ervaren in je stoelgang, spijsvertering, energieniveau, stemming en slaappatroon. Je lichaam heeft immers de tijd nodig om zich aan te passen. Ook in je sociale leven zul je enkele aanpassingen moeten maken. Organiseer eens vaker een barbecue of overtuig je gezelschap om bij een steakhouse te gaan eten.

Niet iedereen zal optimaal functioneren op extreme diëten zoals het carnivoor dieet of een veganistisch voedingspatroon. Toch zijn er mensen die erg goed gaan op een plantaardig dieet, terwijl anderen juist beter gedijen met enkel vlees. Het ideale voedingspatroon is voor elke persoon anders en het is aan jou om te ontdekken wat het beste bij jouw lichaam past!

Advies nodig over het carnivoor dieet?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Referenties
  1. Lennerz, B. S., Mey, J. T., Henn, O. H., & Ludwig, D. S. (2021). Behavioral characteristics and self-reported health status among 2029 adults consuming a “carnivore diet”. Current Developments in Nutrition, 5(12), nzab133.
  2. Paoli, A., Rubini, A., Volek, J. S., & Grimaldi, K. A. (2013). Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European jJournal of Clinical Nutrition, 67(8), 789-796.
  3. Watanabe, F. (2007). Vitamin B12 sources and bioavailability. Experimental Biology and Medicine, 232(10), 1266-1274.
  4. Doughman, S. D., Krupanidhi, S., & Sanjeevi, C. B. (2007). Omega-3 fatty acids for nutrition and medicine: considering microalgae oil as a vegetarian source of EPA and DHA. Current […] Reviews, 3(3), 198-203.
  5. Trang, H. M., Cole, D. E., Rubin, L. A., Pierratos, A., Siu, S., & Vieth, R. (1998). Evidence that vitamin D3 increases serum 25-hydroxyvitamin D more efficiently than does vitamin D2. The American Journal of Clinical Nutrition, 68(4), 854-858.
  6. Valenzuela, C., López de Romaña, D., Olivares, M., Morales, M. S., & Pizarro, F. (2009). Total iron and heme iron content and their distribution in beef meat and viscera. Biological trace Element Research, 132, 103-111.
  7. Haskell, M. J. (2012). The challenge to reach nutritional adequacy for vitamin A: β-carotene bioavailability and conversion—evidence in humans. The American Journal of Clinical nutrition, 96(5), 1193S-1203S.
  8. Berrazaga, I., Micard, V., Gueugneau, M., & Walrand, S. (2019). The role of the anabolic properties of plant-versus animal-based protein sources in supporting muscle mass maintenance: a critical review. Nutrients, 11(8), 1825.
  9. Descalzo, A. M., Rossetti, L., Grigioni, G., Irurueta, M., Sancho, A. M., Carrete, J., & Pensel, N. A. (2007). Antioxidant status and odour profile in fresh beef from pasture or grain-fed cattle. Meat Science, 75(2), 299-307.
  10. Chen, L., Jia, R. H., Qiu, C. J., & Ding, G. (2005). Hyperglycemia inhibits the uptake of dehydroascorbate in tubular epithelial cell. American Journal of Nephrology, 25(5), 459-465.
  11. Johnstone, A. M., Lobley, G. E., Horgan, G. W., Bremner, D. M., Fyfe, C. L., Morrice, P. C., & Duthie, G. G. (2011). Effects of a high-protein, low-carbohydrate v. high-protein, moderate-carbohydrate weight-loss diet on antioxidant status, endothelial markers and plasma indices of the cardiometabolic profile. British Journal of Nutrition, 106(2), 282-291.
  12. Sullivan, P. B., Alder, N., Shrestha, B., Turton, L., & Lambert, B. (2012). Effectiveness of using a behavioural intervention to improve dietary fibre intakes in children with […]. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 25(1), 33-42.
  13. Yang, J., Wang, H. P., Zhou, L., & Xu, C. F. (2012). Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World Journal of Gastroenterology: WJG, 18(48), 7378.
  14. Tan, K. Y., & Seow-Choen, F. (2007). Fiber and colorectal diseases: separating fact from fiction. World Journal of Gastroenterology: WJG, 13(31), 4161.
  15. Ho, K. S., Tan, C. Y. M., Daud, M. A. M., & Seow-Choen, F. (2012). Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms. World Journal of Gastroenterology: WJG, 18(33), 4593.