Vitamine D3 & K2, een breed assortiment | Vitakruid

Vitamine D3 & K2, een breed assortiment

Cover Vitamine D3 & K2

Vitakruid biedt een breed assortiment aan producten die jouw vitamine D huishouding kunnen ondersteunen. Zo bestaat ons assortiment uit:

 • Vitamine D3 – 5 mcg, voor een aanvulling in kleine stapjes.
 • Vitamine D3 – 25 mcg, een basis of aanvulling voor de specifieke doelgroep.
 • Vitamine D3 & K2, hooggedoseerd voor de verstoorde balans.
 • Osta K2 & D3 Algae, het complete product voor botmineralisatie.

Je kijkt naar de lucht. Het tafereel dat je aanschouwt krult je mondhoeken naar beneden; een hemelvullend, zonsverduisterend wolkendek. Herkenbaar schouwspel binnen onze zon gebrekkige Benelux, niet? Geschetst klimaat is echter ongezonder dan je zou vermoeden. De zon zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D. En nu wil het geval dat de Benelux slechts vijf maanden per jaar voldoende zon ontvangt om de vitamine D productie in ons lichaam op peil te houden.

Voordelen van de vitamine D3 en K2 producten van Vitakruid:

 • Maar liefst vier D3 producten
 • Hoogst biologisch beschikbare vormen D3 en K2 MK-7
 • D3 en K2 gecombineerd bij hoge D3 dosering
 • De Multi’s Dag & Nacht volstaan vaak in je D behoefte
 • Osta K2 & D3 Algae is een unicum op de markt

Infographic D3 & K2

Vitamine D3 ster Vitamine D3

De onontbeerlijke zonnevitamine

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Tenminste, zo wordt het genoemd. Feitelijk gezien is vitamine D geen vitamine, maar een hormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Onze huid vangt de straling van de zon op en maakt daar vervolgens vitamine D van, vandaar ook de toepasselijke bijnaam: de zonnevitamine.

Een ontoereikende vitamine D huishouding is door de schaarste aan zonnestralen in onze koude Benelux vaker regel dan uitzondering. Desondanks kan een evenwichtig voedingspatroon een effectieve remedie vormen.

Vitamine D3 in voeding

De vormen ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3) zijn namelijk respectievelijk te vinden in paddenstoelen en voeding van dierlijke oorsprong. Paddenstoelen en dieren maken op dezelfde manier vitamine D aan als mensen, onder invloed van uv-straling (zonlicht). De vorm die je consumeert uit dierlijke producten (vitamine D3) is zelfs exact dezelfde vitamine D die onze menselijke huid aanmaakt. Deze vorm van vitamine D is dan ook de meest biologisch beschikbare vorm voor ons menselijke verteringsgestel.

Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi dat de zonnevitamine ook in onze dagelijkse voeding vertegenwoordigd is, maar de hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. Om je een beeld te geven, je moet rond de 500 gram gebakken zalm per dag eten om in je vitamine D behoefte te voorzien.

Vijf maanden zon

Daarnaast is de zon in Nederland slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander behoefte in plaats van luxe, vooral in de donkere maanden. Bovendien zijn de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine D3 eindeloos.

Vitamine D3 zorgt onder andere voor:

 • Een verhoogde calciumopname
 • Verbeterde celdifferentiatie
 • Goede spierfunctie
 • Gezond immuunsysteem
 • Sterke botten
 • Een gezond gebit.

Vitamine K2 kar Vitamine K2

Beveiliger van de calciumhuishouding

Vitamine K2, ook wel menaquinon genoemd, ontstaat aan de hand van bacteriën in onze dikke darm en is in zeer geringe hoeveelheden te vinden in zuivel, vlees en eieren. Er bestaan talloze vormen van menaquinon (MK), MK-4 tot MK-14, waar het cijfer een aanduiding is voor het aantal isoprenyl-zijketens.

De verschillende vormen van vitamine K2

MK-4 is van nature aanwezig in vlees en ons lichaam vormt het in mondjesmaat uit vitamine K1. De vormen MK-5 t/m MK-9 zijn in kleine hoeveelheden te vinden in gefermenteerde producten zoals yoghurt en zuurkool.

Het Japanse natto, een met Bacillus subtilis gefermenteerd sojaboonproduct, is een exceptioneel rijke bron van MK-7. Jammer alleen dat wij westerlingen deze Japanse lekkernij zien als een onsmakelijke kleverige bonenbrij, en dus zelden genoeg vitamine K2 binnenkrijgen uit onze voeding.

Dan zijn er nog de vormen MK-10 t/m MK-14, die uiterst zeldzaam zijn en niet relevant binnen de orthomoleculaire geneeskunde.

Misvatting binnen de Orthomoleculaire voedingsleer

Wat op een misvatting binnen de orthomoleculaire voedingsleer begint te lijken is de aanname dat vitamine K1 en vitamine K2 vormen zijn van vitamine K.

Verschillende wetenschappers opperen dat K1 en K2 dermate van elkaar verschillen dat ze als twee losse nutriënten moeten worden gezien. Oké, de vitamines hebben beide een rol in bloedstollingsfactoren, maar de verschillen lijken de overeenkomsten te overschaduwen.

Dit denkbeeld wordt ondersteund door een studie uit 2003 waaruit bleek dat K2 de calcificatie van bloedvaten terugdrong, terwijl dat voor K1 niet zo bleek te zijn (Spronk et al., 2003). Recenter onderzoek toonde aan dat een supplement met K2 een positieve rol had in algemene bot- en hartgezondheid (Schwalfenberg, 2017). Voor K1 werden er echter geen significante effecten gevonden (Spronk et al., 2003).

Infographic D3 & K2

D3 & K2

Onafscheidelijke bloedverwanten

Vitamine D en K2 zijn aan elkaar verbonden als broers en zussen, moeders en dochters of vaders en zoons. De bloedverwanten hebben immers een essentiële rol bij het behouden van een gezonde calciumstofwisseling.

Waarom suppletie van vitamine D samen met K2 essentieel is

Vitamine D bevordert de absorptie van calcium in de darmen (van Ballegooijen et al., 2017; Kid, 2010). Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken.

De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten.

En hier verschijnt bloedbroeder K2 op het toneel. Deze calciumdistributeur zorgt dat al het extra geabsorbeerde calcium op de plek terecht komt waar het functioneel is, de botten en tanden (Hauschka, 1986; Theuwissen, Smit & Vermeer, 2012).

Gezamenlijke suppletie met de vitamines D en K2 is met name essentieel voor de westerling afkomstig uit de bewolkte landen. De kans op een vitamine D disbalans is per slot van rekening groot door een tekort aan zonnestralen, maar ook een K2 gebrek bestaat onder ongeveer 90% van deze bevolking (Evenepoel et al., 2018). De voeding in de westerse cultuur bevat immers praktisch geen vitamine K2, tenminste niet in de hoeveelheden nuttig voor ons lichaam.

Uiteraard kiest Vitakruid in haar supplementen voor de vormen met de hoogste biologische beschikbaarheid van vitamine D en K2, D3 en K2 MK-7.

Multi Dag & Nacht

Een solide basis

Met de Multi Dag & Nacht formules van Vitakruid maak je letterlijk een verschil tussen dag en nacht ten opzichte van andere hoog gedoseerde kwaliteitsmultivitaminen.

De Multi Dag tablet wordt ingenomen bij het ontbijt. Deze formule voorziet het lichaam van nutriënten voor meer energie, alertheid en concentratie. De Multi Nacht tablet wordt ingenomen voor het slapengaan. Deze formule ondersteunt het lichaam in rust, ontspanning en opbouw van de cellen.

Het opsplitsen van een multivitamine in een dag en nacht tablet helpt bij het behouden van een gezond bioritme (Laud & Arendt, 1981). Daarnaast is er de Multi Dag & Nacht Vrouw, afgestemd op de specifieke behoeftes van de vrouw en de Multi Dag & Nacht Mama, een fundamentele aanvulling rondom de zwangerschap.

De verschillende Multi Dag & Nacht formules van Vitakruid bevatten tussen de 10 mcg en 25 mcg vitamine D3, een aanzienlijke hoeveelheid. Verdere suppletie van vitamine D3 is naast het gebruik van een van de Multi Dag & Nacht formules voor bepaalde doelgroepen echter wel noodzakelijk. Daarnaast heeft Vitakruid ervoor gekozen bloedverwant vitamine K2 in de Multi Dag & Nacht formules op te nemen. Een essentiële aanvulling voor een optimale calciumhuishouding!

Product Multi Dag & Nacht 30

Bestellen

Vitamine D3 – 5 mcg

Een aanvulling in kleine stapjes

Vitamine D3 – 5 mcg van Vitakruid is het product bij uitstek om uw basisdosering vitamine D3 in kleine stapjes aan te vullen. De lage dosering maakt het mogelijk een ontoereikend vitamine D gehalte heel specifiek aan te pakken. Gebruik je bijvoorbeeld één van de Multi’s Dag & Nacht van Vitakruid dan krijg je dagelijks tussen de 10 mcg en 25 mcg vitamine D3 binnen. Er bestaan echter specifieke doelgroepen die een iets grotere vitamine D behoefte hebben. Extra suppletie met Vitamine D3 – 5 mcg naast gebruik van een van de Multi’s Dag & Nacht van Vitakruid is dan aan te raden.

Product Vitamine D3 5mcg

Bestellen

Vitamine D3 – 25 mcg

Basis of aanvulling voor de specifieke doelgroep

Vitamine D3 – 25 mcg van Vitakruid is het basissupplement voor een gezonde vitamine D inname. We raden je in eerste instantie aan één van de Multi’s Dag & Nacht te gebruiken. De Multi’s Dag & Nacht voorzien je in de meeste gevallen namelijk al in je dagelijkse vitamine D behoefte. Plus, jouw lichaam krijgt bij gebruik van één van de Multi’s Dag & Nacht naast voldoende vitamine D3 een breed scala aan verscheidende andere gezondheidsbevorderende nutriënten binnen. Er bestaan echter specifieke doelgroepen, zoals senioren of mensen met een donkere huidskleur, die baat hebben bij een vitamine D3 inname van 50 mcg per dag of meer. Vitamine D3 – 25 mcg kan in deze gevallen naast de de Multi’s Dag & Nacht geslikt worden.

Product Vitamine D3 25mcg

Bestellen

Vitamine D3 & K2

D3 &K2 gecombineerd voor de ultieme boost

Vitamine D3 & K2 van Vitakruid is het leidende product voor de verstoorde balans. De hoge dosering aan vitamine D3 in deze formulering (62,50 µg, per standaard dosering van twee druppels) maakt het mogelijk jouw vitamine D huishouding snel in balans te brengen.

Bijgestaan door zijn bloedverwant vitamine K2, zodat de verhoogde calciumopname alleen bevorderlijk is voor botten en tanden (de plekken waar calcium functioneel is). Daarnaast sluit de toevoeging van vitamine K2 elke kans op hypercalciëmie uit, waardoor dit product veilig in gebruik is. Zelfs bij doseringen hoger dan de standaard dagdosering.

Product Vitamine D3 & K2

Bestellen

Osta K2 & D3 Algae

Het complete product voor botmineralisatie

Osta K2 & D3 Algae van Vitakruid is een hoogwaardig product ter bescherming van de algehele conditie van botten en tanden. Dit product op basis van Lithothamnium Calcereum ofwel de rode alg, bevat uiteraard de vitamines D3 en K2, maar deze formule kent meer hoogwaardige nutriënten.

Zo bevat Osta K2 & D3 Algae van Vitakruid verder calcium, magnesium en strontium, allen uit rode alg. Een unieke uitgebalanceerde formule waarbij de mix van nutriënten een fundamentele rol spelen bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.

En, misschien ook niet geheel onbelangrijk, wederom is dit een product dat binnen de huidige markt uitblinkt op prijsgebied.

Product Osta K2 & D3

Bestellen

Synergie SilSolutions

Product SilSolutions 500ml

Bestellen

Voordelen van de vitamine D3 en K2 producten van Vitakruid:

 • Hoogst biologisch beschikbare vormen D3 en K2 MK-7
 • D3 en K2 gecombineerd bij hoge D3 dosering
 • De Multi’s Dag & Nacht volstaan vaak in jouw D behoefte
 • Maar liefst vier D3 producten
 • Osta K2 & D3 Algae is een unicum op de markt

Vitakruid wil je uitsluitend producten aanbieden met de beste nutriënten in de hoogst beschikbare biologische vorm. Daarom bevatten alle producten in het Vitakruid assortiment uitsluitend vitamine D in de vorm D3, en K2 in de vorm menaquinon 7. Op deze manier garanderen we optimale effectiviteit van onze producten.

Daarnaast kunnen supplementen met een hoog vitamine D gehalte zorgen voor hypercalciëmie. Dit probleem lossen wij op door aan al onze hoog gedoseerde vitamine D3 producten het nutriënt K2 toe te voegen.

Dit nutriënt werkt als distributeur van al het extra calcium dat door vitamine D3 in ons lichaam terecht komt. Hierdoor komt het calcium niet in uw aderen, nieren of lever terecht, maar in uw botten en tanden.

Vitamine D3 en K2, samen het fundament van een gezond skelet. 

Vitakruid wil altijd een stapje verder gaan in de bevordering van de gezondheid. Alle vitamine D3  producten onderstrepen deze visie. Totale formules die excelleren op kwaliteits- en prijsgebied.

Referenties

 • Van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017). The synergistic interplay between vitamins D and K for bone and cardiovascular health: A narrative review. International journal of endocrinology, 2017.
 • Evenepoel, P., Claes, K., Meijers, B., Laurent, M., Bammens, B., Naesens, M., ... & Kuypers, D. (2018). Poor Vitamin K Status Is Associated With Low Bone Mineral Density and Increased Fracture Risk in End‐Stage Renal Disease. Journal of Bone and Mineral Research.
 • Hauschka, P. V. (1986). Osteocalcin: the vitamin K-dependent Ca2+-binding protein of bone matrix. Pathophysiology of Haemostasis and Thrombosis, 16(3-4), 258-272.
 • Kidd, P. M. (2010). Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy. Altern Med Rev, 15(3), 199-222.
 • Laud, C., & Arendt, J. (1981). Melatonin and biorhythms. In Melatonin: Current Status and Perspectives (pp. 177-182).
 • Schwalfenberg, G. K. (2017). Vitamins K1 and K2: the emerging group of vitamins required for human health. Journal of nutrition and metabolism, 2017.
 • Spronk, H. M. H., Soute, B. A. M., Schurgers, L. J., Thijssen, H. H. W., De Mey, J. G. R., & Vermeer, C. (2003). Tissue-specific utilization of menaquinone-4 results in the prevention of arterial calcification in warfarin-treated rats. Journal of vascular research, 40(6), 531-537.
 • Theuwissen, E., Smit, E., & Vermeer, C. (2012). The role of vitamin K in soft-tissue calcification. Advances in Nutrition, 3(2), 166-173.