Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Klanten beoordelen ons met een 9.3
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Vitamine C tekort: symptomen herkennen

Hidde Robeer

Hidde

R&D Officer 27 jul. 2022Bijgewerkt: 10 aug. 20225 min. leestijd

Vitamine C, wie is er niet groot mee geworden? Helaas is het menselijk lichaam niet in staat om zelf vitamine C te vormen. Voorzie jij je lijf van voldoende van deze bekende weerstandsvitamine? Hoe herken je eigenlijk de symptomen van een vitamine C tekort? In dit artikel leggen we het uit.  

Meer weten over je weerstand en hoe deze te ondersteunen middels een gezonde levensstijl? Alles wat je wilt weten vind je op onze gezondheidsdoelenpagina immuunsysteem.

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine C tekort: symptomen herkennen

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is vitamine C?
  • Waar is vitamine C goed voor?
  • Wanneer heb je een vitamine C tekort?
  • Vitamine C tekort symptomen
  • Een vitamine C tekort herkennen
  • Een vitamine C tekort aanvullen
  • Conclusie

Wat is vitamine C?

Vitamine C in de natuurlijke vorm wordt ook wel L-ascorbinezuur genoemd en is een wateroplosbare vitamine die in vele soorten voedsel voorkomt. Ascorbinezuur (ofwel vitamine C) is goed voor je lichaam. Zo biedt het ondersteuning aan je energieniveau en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Ook heeft het een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en draagt de weerstandvitamine bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Meer lezen? Bekijk ons blog Waar is vitamine C goed voor?

Verder is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten zijn nodig in ons lichaam voor de strijd tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deels verantwoordelijk voor het verouderingsproces.1,2 Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid. Over hoe dit eiwit – in samenwerking met een ander belangrijk mineraal – onze uiterlijke kenmerken beschermt lees je in ons eerder verschenen artikel Silicium & collageen: jouw antwoord voor huid, haar en nagels.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is onder andere goed voor:

  • Bloedvaten
  • Botten
  • Energie
  • Huid
  • Haar 
  • IJzeropname
  • Immuunsysteem
  • Mond en gebit 
  • Psychologische functies
  • Zenuwstelsel

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

Wanneer heb je een vitamine C tekort?

Om zoveel mogelijk vitamine C binnen te krijgen uit voedingsmiddelen is het belangrijk om zo vers mogelijk te eten en je groente zo kort mogelijk te koken (in weinig water). Een logische vraag is hoeveel vitamine C je per dag nodig hebt om het lichaam in de dagelijkse benodigde hoeveelheid te voorzien. 

Dit is mede afhankelijk van leeftijd, gewicht en je dagelijkse inname. Hoe ouder je bent en hoe hoger je gewicht, des te groter de behoefte. Ook stress slurpt ascorbinezuur. Een tekort aan dit nutriënt kan onder andere leiden tot vermoeidheid, een lage weerstand en droog haar. Hierover lees je meer in ons blog Hoeveel vitamine C moet je per dag innemen? 

Wil je advies over je weerstand?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

    Vitamine C tekort symptomen

    We noemden eerder al droog haar als mogelijk kenmerk van een tekort aan inname van voeding rijk aan de weerstandsvitamine.3 Vitamine C tekort symptomen merk je daarnaast aan:

    • Vermoeidheid
    • Een verminderde weerstand
    • Gewichtsschommelingen 
    • Gespleten haarpunten
    • Stijve gewrichten 
    • Bloedend tandvlees
    • Ontstaan van blauw plekken 

    Een vitamine C tekort herkennen 

    Heb je net bovenstaande lijst bekeken en gaat er een lampje bij je branden? Dan weet je wat je te doen staat wanneer je fris en fruitig de dag door wil komen. Vanaf nu je boodschappenmandje vullen met groente en fruit rijk aan vitamine C! Hier zitten echter wel een paar haken en ogen aan.  

    Een plant maakt pas vitamine C aan bij rijping in de zon. Helaas wordt fruit vaak geoogst als het nog niet rijp is. Want door het fruit te oogsten wanneer het onrijp is kan het transport langer duren. Dit betekent dat hoe langer dit duurt, hoe minder van onze weerstandsfavoriet nog aanwezig is in het fruit. 

    Een vitamine C tekort aanvullen

    Schil jij je appel, peer of kiwi voordat je het eet? Zonde van je fruit! Je verwijdert hiermee namelijk een groot deel van het afweernutriënt, want vitamine C zit voornamelijk in de schil.
    Daarnaast kan het slecht tegen verhitting en raakt het voor een deel verloren door koken, stomen, grillen en roerbakken. 

    Benieuwd welke fruitsoorten de grootste hoeveelheid van deze immuungigant bevatten? Dit lees je in ons blog Waar zit vitamine C in? 

    Naast bovenstaande factoren kan een tekort aan vitamine C ook worden veroorzaakt door een verhoogde behoefte. De C-reserves putten namelijk uit door roken, vuile lucht, fysieke inspanning, maar ook fysiologisch en psychologisch ongemak.

    Zoek je daarentegen ondersteuning in de vorm van een supplement? Lees dan ons blog Hoe herken ik het beste vitamine C supplement? 

    Conclusie

    Een vitamine C tekort heeft een negatieve invloed op onze lichaamsfuncties. Herken je schoorvoetend dat je te weinig fruit en groente rijk aan vitamine C eet? En zorgt je leefstijl voor een verhoogd verbruik? De vitamine C tekort symptomen kunnen op den duur invloed uitoefenen op vele lichaamsfuncties. Het kan daarom geen kwaad om na te gaan of je leefstijl hier een rol in speelt en of je C-waarden toereikend zijn. 

    Advies nodig over vitamine C?
    Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
    Vraag gratis advies aan
    Avatar

    Iris

    Orthomoleculair Therapeut

    Referenties
    1. National Institutes of Health. (z.d.). […] Dietary Supplements, Vitamine C, Fact Sheet for Health Professionals.
    2. Carr, A. C., Maggini, S. (2017). Vitamin C […]. Nutrients, 9(11), 1211.
    3. Naidu, K. (2003).  Vitamin C in human health […]. An overview. Nutrition Journal, 2, 7.