Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Sole: is Keltisch zeezout drinken gezond?

Een glas water met zout drinken klinkt je waarschijnlijk niet appetijtelijk in de oren. Toch schrijven mensen allerlei voordelen toe aan sole, oftewel water met Keltisch zeezout drinken. Is het echt gezond of moeten we dit met een korreltje zout nemen? Ontdek in dit blog alles wat je moet weten over sole en Keltisch zeezout.

Lees verder onder de afbeelding

Sole: is Keltisch zeezout drinken gezond?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is Sole?
 • Hoe gezond is zout
 • Keltisch zeezout voordelen
 • Wanneer water met Keltisch zeezout drinken?
 • Sole maken
 • Tot slot

Wat is Sole?

Sole is een drank van water waarin Keltisch zeezout is opgelost. De naam komt van een oud Keltisch woord voor 'zon'. Vroeger was het ook onder de Kelten gebruikelijk om zout water te drinken. Keltisch zeezout wordt tegenwoordig op traditionele wijze gewonnen in de Guérande-streek in Bretagne te Frankrijk. Het is minder verwerkt en bewerkt dan andere soorten zout waardoor het zijn natuurlijke mineralen en spoorelementen behoudt. Keltische zeezout wordt daarmee als een gezonder alternatief gezien dan andere zoutsoorten.

Hoe gezond is zout?

Zout is een mineraal dat belangrijk is voor het functioneren van je lichaam. Het helpt je lichaam om vocht te reguleren, je spieren te ontspannen en je zenuwen te functioneren. Zout is ook nodig voor de productie van maagzuur, dat helpt bij de vertering van voedsel. Voor de Kelten was het drinken van sole een manier om hun dagelijkse portie zout binnen te krijgen. Maar met ons huidige westerse dieet krijgen we eerder te veel dan te weinig zout binnen.

In Nederland consumeert zo'n 80 procent van de mensen te veel zout.1 Dit komt voornamelijk doordat bewerkte voedingsmiddelen veel zout bevatten. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, pizza’s, soepen, snacks en vleeswaren. Hoewel het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren, ligt het gemiddelde in Nederland op bijna 8 gram per dag.2

Het zout dat wij eten, is vaak bewerkt en bevat slechts twee mineralen: 40 procent natrium en 60 procent chloride.1 Het zout is ontdaan van zijn andere mineralen en spoorelementen wat de gezondheid niet ten goede komt.

De gezondheidsrisico's van te veel zout

Een te hoge zoutinname wordt voornamelijk in verband gebracht met een verhoging van de bloeddruk. Zout houdt vocht vast in je lichaam, wat ook zorgt voor een toename van vocht in de bloedvaten. Dit veroorzaakt een hogere druk op de vaatwanden waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Daarnaast heeft een hoge inname van zout mogelijk nadelige effecten voor je nieren, maag en botten.3

Bekijk ook ons blog over de voeding die je hart en vaten nodig hebben.

Keltisch zeezout voordelen

Keltisch zeezout en het drinken van sole zou bijdragen aan de inname van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mineralen en spoorelementen. De volgende sole voordelen zien we daarom regelmatig voorbijkomen:

 • Geeft het lichaam meer energie
 • Herstelt de zuur-base balans van het lichaam
 • Zorgt voor hydratatie van het lichaam
 • Ondersteunt de spijsvertering
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Verbetert de regulering van de bloedsuikerspiegel
 • Verbetert de slaap
 • Helpt bij spierkrampen

Echter zijn deze gezondheidsvoordelen nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Lees ook welk eten voor meer energie zorgt en hoe je met voeding je bloedsuiker kunt reguleren.

Het nadeel van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout bestaat alsnog voor een groot gedeelte uit natrium (ongeveer 33%). Bovendien zijn de andere mineralen slechts voor een klein gedeelte vertegenwoordigd. Zo bevat Keltisch zeezout nog geen één procent magnesium. Met Keltisch zeezout drinken krijg je daarom alsnog te veel natrium binnen in verhouding met andere mineralen. Groenten en fruit zijn wel een volwaardige bron van mineralen.

Lees ook ons eerder geschreven blog over hoeveel groente per dag je nodig hebt.

Wanneer water met Keltisch zeezout drinken?

Doorgaans krijg je voldoende natrium binnen via je voeding. Toch zijn er omstandigheden waarin je lichaam een groter vocht- en mineralenverlies kent en extra natrium gewenst is. Alleen water vult dit verlies niet voldoende aan waardoor het drinken van sole nuttig is. Daarnaast zijn er situaties waarin Keltisch zeezout drinken wordt afgeraden.

Wanneer wel sole drinken:

 • Na een bezoek aan de sauna. Tijdens een bezoek aan de sauna zweet je veel waardoor je in korte tijd zo'n halve tot anderhalve liter vocht inclusief mineralen verliest.
 • Bij warm weer. Wanneer je met warm weer een grote inspanning levert en veel zweet, kan een laag gehalte aan natrium in het lichaam leiden tot meer vochtverlies en uitdroging. Je ervaart dan klachten als lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid.2
 • Wanneer je ziek bent. Bij buikloop of braken verlies je veel vocht en ook zout. Door veel te drinken en extra zout te consumeren, breng je het vochtgehalte van je lichaam weer op peil en voorkom je uitdroging.2
 • Als je intensief sport. Bij intensieve en langdurige inspanning heb je een verhoogde kans op een groot verlies van natrium. Voor mannen is dit risico groter dan voor vrouwen.4 Daarnaast suggereert onderzoek dat het drinken van water met natrium voordat je gaat hardlopen het lichaam beter hydrateert dan het drinken van water zonder natrium.5 Bovendien lijkt het consumeren van water met natrium een gunstig effect te hebben op de prestatie.6

Wil je weten welke voeding je het beste eet voordat je gaat sporten? Lees dan deze 5 voedingstips.

Wanneer beter niet zout water drinken:

 • In geval van een verhoogde bloeddruk, overgewicht, problemen met je hart of nieren. Hoewel Keltisch zeezout geassocieerd wordt met het verlagen van de bloeddruk en het reguleren van de bloedsuikerspiegel is dit nog niet wetenschappelijk aangetoond.
 • Wanneer je ouder bent is het lichaam minder goed in staat om het natrium uit het lichaam te verwijderen vanwege een verminderde werking van de nieren.3
 • Als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt waarbij je veel groente en fruit consumeert, is de kans groot dat je voldoende zout en andere mineralen binnenkrijgt. Het drinken van sole is dan niet nodig.
 • Indien je veel bewerkte producten met een hoog zoutgehalte nuttigt. Een extra portie zout is dan niet gewenst.

Bekijk ook ons blog over hoeveel water per dag je moet drinken.

Sole maken

Sole maken is erg eenvoudig. Je vult een glazen pot met 1/3 grof Keltisch zeezout en 2/3 water en sluit het af. Schud vervolgens het mengsel goed tot er een klein laagje zout op de bodem blijft liggen. Het zout is dan voldoende opgelost. Neem op bepaalde momenten, bijvoorbeeld na intensief sporten of na een bezoek aan de sauna, een theelepel van de sole en voeg dit aan een glas water toe. Bewaar de sole op een koele en donkere plek in een keukenkast of in de koelkast. Aangeraden wordt om voor gebruik goed te schudden. Het blijft enkele maanden goed, tenzij er sprake is van algvorming.

Tot slot

Keltisch zeezout is een beter alternatief voor keukenzout om het eten op smaak te brengen. Het bevat, al is het in kleine mate, naast natrium en chloride ook andere mineralen. Het drinken van sole is alleen aan te raden in specifieke situaties. En last but not least: gebruik Keltisch zeezout met mate!

Advies nodig over zout?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Voedingscentrum. Vraag en antwoord gezonde voeding en voedingsstoffen: hoeveel zout mag ik eten. Geraadpleegd op 04-08-2023. 
 2. Voedingscentrum. Encyclopedie: zout en natrium. Geraadpleegd op 04-08-2023.
 3. Voedingscentrum. Vraag en antwoord aandoeningen: welke problemen kunnen er ontstaan als je te veel zout eet. Geraadpleegd op 04-08-2023. 
 4. Surapongchai, J., Saengsirisuwan, V., Rollo, I. et al. (2021). Hydration status, fluid intake, sweat rate, and sweat sodium concentration in recreational tropical native runners. Nutrients, 13(4), 823-831. 
 5. Souza, R.F. de, Oliveira, L.S. de, Matos, D. de, et al. (2018). Is sodium a good hyperhydration strategy in 10k runners? Journal of Human Sport and Exercise, 13(4), 823-831.
 6. Morris, D. M., Huot, J. R., Jetton, A. M., Collier, S. R. & Utter, A. C. (2015). Acute sodium ingestion before exercise increases voluntary water consumption resulting In preexercise hyperhydration and improvement in exercise performance in the heat. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 25(5), 456-462.