Vitakruid
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Marjolein Oldenburg

Marjolein

Coördinator Educatie 12 apr. 2017Bijgewerkt: 19 sep. 20224 min. leestijd

Alweer een jaar geleden is de Ortho Health Foundation van start gegaan met hun succesvolle beroepsopleiding "Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut". Tijdens deze volwaardige opleiding wordt u opgeleid tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut en u kunt direct met de opgedane kennis en praktische vaardigheden aan de slag als therapeut.

Lees verder onder de afbeelding

Opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Onderwerpen in dit artikel

  • Epigenetica
  • Wat kunt u verwachten
  • Inhoud van de opleiding
  • Praktijk starten
  • Opleidingsinstituut

De orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het lichaam met behulp van alle benodigde bouwstoffen. De juiste voeding is daarbij van het allergrootste belang. Hiervan gaat een sterk preventieve en curatieve werking uit. Een orthomoleculaire therapie kan een interventie zijn op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, het spijsverteringskanaal, de darmflora, de bloedsuikerspiegel, het immuunsysteem, het bewegingsapparaat, maar ook op de psyche van de mens. Tijdens de opleiding zal verbanden worden gezocht tussen de evolutionaire biologie, de biochemie van de orgaansystemen en de onderlinge samenhang om zo een ziektepatroon te kunnen verklaren.

De 18 lesdagen + een examen worden verdeeld over 10 maanden en u krijgt les van een aantal zeer ervaren docenten met een eigen vakgebied. Er wordt geleerd in systemen te denken en de onderlinge samenhang te onderzoeken. Praktische testmethoden zoals, anamneseformulier, laboratoriumtesten, de Haarmineralentest en casuïstiek maken onderdeel uit van deze praktische opleiding waardoor ziekte kan worden behandeld.

Epigenetica

Epigenetica bestudeert de invloed van de omkeerbare veranderingen in de functie van de genen. Deze veranderingen treden op zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern. Waar genetica de studie is naar erfelijke informatie in de nucleotidenvolgorde in het DNA, is epigenetica de studie van overerfbare veranderingen aan het DNA die niet in de nucleotidenvolgorde zijn terug te vinden. Bepaalde factoren zoals voeding, emoties en beweging brengen processen op gang die een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van gezondheid maar ook aan het ontstaan van ziekte.

Wat kunt u verwachten

Het doel van de opleiding is vooral veel praktische kennis opdoen en de toepassing van een aantal diagnostische methoden te gebruiken. Na de opleiding kunt u een praktijk starten om patiënten zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen met orthomoleculaire therapie. Het werkingsmechanisme van het lichaam is de basis van de diagnostiek en aan de hand van de oorzaak worden oplossingen aangeboden die veilig kunnen worden ingezet. U krijgt inzicht welke orthomoleculaire nutriënten nodig zijn bij de regulering van lichaamsprocessen. Een goede kennis van het werkingsmechanisme van het lichaam is hierbij essentieel en is noodzakelijk voor het gewenste therapeutische resultaat. De wetenschappelijke studies vormen de basis van de orthomoleculaire geneeskunde. U leert de onderlinge samenhang van de verschillende systemen te begrijpen waardoor u de informatie uit een anamnese kan analyseren. Met de methodiek die u geleerd wordt in deze opleiding bezit u praktische kennis om patiënten te helpen om de gezondheid te behouden en patiënten te behandelen middels orthomoleculaire therapie.

Inhoud van de opleiding

Deze éénjarige opleiding bestaat uit 18 klassikale lesdagen, gevolgd door een schriftelijk examen. De lestijden zijn van 9.30 tot 17.00 uur en tussen de middag kunt u genieten van een (h)eerlijk uitgebreid lunchbuffet met o.a. biologische salades.

In de opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut van Stichting Ortho Health Foundation worden in 18 lesdagen, twee dagen achtereen gesloten per maand, verschillende onderwerpen behandeld. Naast het eindexamen wordt de opleiding afgerond met een eindwerkstuk, welke gedurende de opleiding gemaakt dient te worden.

Praktijk starten

Na het volgen van deze opleiding bent u in staat een zelfstandige praktijk te starten om voedings- en suppletieadviezen te geven die de gezondheid helpen te verbeteren en ziekteprocessen te verminderen. Als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut heeft u voldoende inzicht in de verschillende biochemische processen in het lichaam en bent u in staat een gerichte interventie in te zetten ter bevordering van het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam om ziekteprocessen te voorkomen of te herstellen. 

Opleidingsinstituut

Deze opleiding wordt gegeven door de Stichting Ortho Health Foundation (SOHF) in Hoofddorp.