Terug naar vitakruid.nl

Hoogste pollenpiek ooit: alles over hooikoorts klachten & symptomen

26 mei 2023Bijgewerkt: 26 jun. 20246 min. leestijd

Elk jaar lijkt het alsof de hooikoorts klachten en symptomen heftiger zijn. Volgens recente onderzoeken is dit geen verbeelding, maar een realiteit die te maken heeft met de veranderende klimaatomstandigheden. In dit blog duiken we in de wereld van hooikoorts en geven we je handige tips om de pollen in de lucht ontwijken.

Lees verder onder de afbeelding. Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen geneesmiddelen of medische hulpmiddelen tegen deze indicatie.

Hoogste pollenpiek ooit: alles over hooikoorts klachten & symptomen

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is hooikoorts?
 • Hooikoorts klachten en symptomen
 • Wat te doen bij hooikoorts?
 • Tot slot

Met de komst van de lente begint voor velen ook de jaarlijkse strijd tegen hooikoorts. Terwijl we genieten van de bloeiende bloemen binnen een ontwakende natuur, zijn de hooikoorts symptomen en klachten van deze allergisch reactie alomtegenwoordig. In recente publicaties wordt een veranderd klimaat als een van de oorzaken aangewezen.1 Zo begint het pollenseizoen eerder en duurt het langer door de opwarming van de aarde. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat planten eerder en intensiever bloeien, waardoor er meer pollen in de lucht vrijkomen.2    

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van seizoensgebonden allergische rhinitis, wat betekent dat het optreedt gedurende bepaalde seizoenen. Hoewel het vroeger vooral werd geassocieerd met het hooien van akkers aan het einde van de zomer, heeft hooi zelf geen directe relatie met deze allergie. De werkelijke oorzaak van hooikoorts is namelijk een overgevoeligheid voor stuifmeel dat afkomstig is van planten, grassen en bomen en door de wind wordt verspreid. 

De boosdoener hierbij is de lichaamseigen stof histamine, een stof die wordt opgeslagen in onze mestcellen. Deze stof komt vrij wanneer ons immuunsysteem wordt aangevallen door een indringer. Het probleem is dat ons lichaam slechts een beperkte hoeveelheid histamine aankan.

Bij hooikoorts ontstaat er een allergische reactie doordat het immuunsysteem reageert op stoffen waar het normaal gesproken niet op zou reageren. Deze stoffen worden allergenen genoemd en zijn afkomstig van de pollen die tijdens het bloeiseizoen in de lucht zweven.3

Hooikoorts klachten en symptomen

Hieronder lees je veelvoorkomende hooikoorts klachten en symptomen: 

 • Niezen: herhaaldelijk en ongecontroleerd niezen is een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts. Het kan plotseling en in aanvallen optreden.
 • Jeukende neus, keel en (rode) ogen: hooikoorts kan leiden tot jeuk in de neus, keel en ogen. 
 • Loopneus: een loopneus is een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts, het neusslijmvlies produceert overmatig vocht als reactie op de allergenen.
 • Verstopte neus: naast een loopneus kan hooikoorts ook leiden tot een verstopte neus. Dit wordt veroorzaakt door zwelling en ontsteking van het neusslijmvlies.
 • Hoesten en keelpijn: sommige mensen met hooikoorts kunnen last hebben van hoesten en keelpijn als gevolg van postnasaal infuus (slijm dat vanuit de neus naar de achterkant van de keel loopt).
 • Vermoeidheid: hooikoorts kan vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van slecht slapen als gevolg van de symptomen of als gevolg van de Benauwdheid en kortademigheid: soms kun je met hooikoorts benauwdheid en kortademigheid ervaren. Komt vooral voor bij mensen met astma die ook hooikoorts hebben.
 • De ernst en combinatie van symptomen en klachten kunnen variëren van persoon tot persoon. Raadpleeg altijd een je huisarts of zorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling. 

Wat te doen bij hooikoorts?

Ben je gevoelig voor deze seizoensgebonden pollen? Met een goede voorbereiding kun je de klachten al een stuk verminderen. Allereerst is het handig om te weten welke pollen in welke periodes het meest voorkomen. 

Gras- en boompollen zijn beruchte boosdoeners, terwijl kruidenpollen vaak in de nazomer voor problemen kunnen zorgen. Raadpleeg de hooikoorts radar of de periode van graspollenellende ons ook vandaag treft. Op deze manier kun je je activiteiten beter plannen en mogelijk zware symptomen vermijden.
 

Praktische tips bij hooikoorts 

Naast het monitoren van de pollendruk – waarmee we de hoeveelheid pollen in de lucht bedoelen – zijn er nog enkele praktische tips die je kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Probeer tijdens dagen met een hoge pollendruk zo veel mogelijk binnen te blijven en houd de ramen gesloten. Door je huis schoon te houden en regelmatig te stofzuigen, beperk je de hoeveelheid pollen die zich in je woonruimte verzamelt. 

Daarnaast is het raadzaam om na een dag buiten direct je kleding te wassen en jezelf te douchen om pollenresten weg te spoelen. Er bestaan ook natuurlijke remedies die verlichting kunnen bieden, zoals het spoelen van de neus met zoutwater of het gebruik van lokale honing.

Hieronder nog een aantal tips bij hooikoorts.

1. Let op je darmflora & immuunsysteem

Een gezonde darmflora speelt een belangrijke rol bij het verminderen van allergische reacties, omdat het de immuunrespons reguleert en de histamineniveaus controleert, waardoor je overreacties kunt voorkomen. Het verbeteren van de darmflora door middel van voeding en probiotica kan helpen om een evenwichtige reactie op histamine te bevorderen en allergische symptomen te verminderen.

2. Beperk je histamine inname

Hoewel histamine een belangrijke rol speelt, kan een teveel aan histamine leiden tot allergische reacties. Dit komt omdat ons lichaam slechts een bepaalde hoeveelheid van deze stof aankan. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature histamine en over het algemeen geldt de vuistregel dat hoe ouder het voedsel is, hoe hoger het histaminegehalte. Gefermenteerde producten, zoals oude kaas, worden vaak beschouwd als "histaminebommen".

3. Verbeter je voedingsinname 

Naast het verminderen van de inname van histamine, kun je ook zorgen voor een beperkt niveau van histamine in je lichaam door je inname van vitamine C te verhogen, bij voorkeur via verse en biologische producten. Vitamine C staat bekend als een krachtige antioxidant en histamine-remmer. Andere natuurlijke remmers zijn bijvoorbeeld flavonoïden die te vinden zijn in druivenpitten.

4. Verminder stress

Een verhoogd histaminegehalte in het lichaam kan leiden tot een verhoogde afgifte van cortisol door de bijnieren, wat op lange termijn kan leiden tot bijnieruitputting. Het verminderen van stress is een manier om dit te voorkomen, hoewel er meerdere oorzaken zijn van een verhoogd stressniveau.

5. Verminder de aanraking met allergenen

Hoewel het belangrijk is om binnen te blijven als je last hebt van hooikoorts, zijn er verschillende manieren om je blootstelling aan pollen te verminderen:

 • Vermijd het drogen van wasgoed buiten.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen wanneer je buiten bent.
 • Houd de ramen gesloten, vooral in de namiddag wanneer de pollenconcentraties het hoogst zijn, en ventileer het huis vroeg in de ochtend.
 • Vermijd planten en bloemen die kruisallergieën kunnen veroorzaken.
 • Douche voor het slapengaan om pollen van je af te spoelen.
 • Kleed je bij voorkeur om op een vaste plek in huis, zoals de badkamer.
 • Gebruik een diffuser met hoogwaardige etherische oliën zoals eucalyptus, tea-tree, pepermunt, rozemarijn, kamille, citroen, lavendel, ceder en cipres.
 • Vermijd irriterende stoffen zoals sigarettenrook, parfum en verf, die de slijmvliezen prikkelen.
 • Geniet van een wandeling op het strand, omdat de pollenconcentratie daar doorgaans lager is dan op andere plaatsen.

Tot slot

Met de juiste voorbereiding en aanpassingen kun je nog steeds genieten van de prachtige lente in Nederland, zelfs als hooikoorts je parten speelt. Door onder andere de pollendruk in de gaten te houden en je omgeving pollenarm te houden, kun je de symptomen van hooikoorts onder controle houden en jezelf beschermen tegen onnodige ongemakken.

Dus, haal diep adem, pak je zonnebril en zakdoeken, en laat hooikoorts je niet weerhouden van het beleven van de lente in Nederland. Met een goede aanpak en een positieve mindset kun je deze uitdaging overwinnen en genieten van alles wat dit seizoen te bieden heeft.

Referenties
 1. Ziska, L.H., Beggs, P.J. & Smith, M. (2012). The potential impacts of climate variability and change on pollen, allergies, and asthma in the United States: a review of the literature. Current Allergy and Asthma Reports, 12(5), 445-450.
 2. Beggs, P.J. (2004). Impacts of climate change on aeroallergens: past and future. Clinical and Experimental Allergy, 34(10), 1507-1513.
 3. Hasan A. Kakli, Timothy D Riley. (2016). Allergic Rhinitis. Primary Care: Clinics in Office Practice, 43 (3), 465 – 475.