Terug naar vitakruid.nl

Darm detox? 7 voedingsmiddelen voor je darmen

2 jan. 2023Bijgewerkt: 21 feb. 20247 min. leestijd

Iedereen heeft wel eens periodes waarin hij of zij te veel gegeten heeft. Wellicht heb jij de afgelopen tijd niet de meest gezonde keuzes gemaakt in jouw voeding. We leiden tegenwoordig een druk bestaan waarin stress bijna niet meer weg te denken is. Een darm detox klinkt dan als een interessant idee om weer op het juiste spoor te komen. Maar hoe pak je dit precies aan? We geven in dit blog meer uitleg.

Lees verder onder de afbeelding. Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen geneesmiddelen of medische hulpmiddelen tegen deze indicatie.

Darm detox? 7 voedingsmiddelen voor je darmen

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat houdt ontgiften of een darm detox eigenlijk in?
  • Je lichaam is gemaakt om te ontgiften
  • Welk eten is goed voor je darmen en helpt bij een (darm) detox?
  • Tot slot

De darmen zijn niet alleen de plek waar je voedsel verteert, ze spelen ook een sleutelrol bij het behoud van de algehele gezondheid. Ze bevatten ongeveer evenveel zenuwcellen als de hersenen en worden niet voor niets het 'tweede brein' genoemd. De darmen staan aan de basis van je fysieke én mentale gezondheid.

Wanneer de darmen om welke reden dan ook onder druk staan (overeten, alcohol, slaapgebrek of gezondheidsproblemen), kan je spijsvertering minder goed verlopen. Herken jij dit bij jezelf? Dan is het wellicht tijd om je darmen te ondersteunen.

Wat houdt ontgiften of een darm detox eigenlijk in?

Onze verre voorouders hebben allen op hun eigen manier detox technieken toegepast. Zo deden de inheemse Amerikanen aan zweethutten, raadde Hippocrates klysma's aan en komt er in verschillende religies een vorm van vasten voor.

Door de opkomst van de wellness-industrie is ‘een detox doen’ meer mainstream geworden. Deze term is een beetje misleidend omdat ons lichaam zelf het vermogen heeft om te ontgiften. De belangrijkste functie van de lever is het filteren en verwijderen van gif- en afvalstoffen uit het lichaam. Onder andere door middel van enzymen, zuurstof en aminozuren voert de lever gifstoffen af via de nieren (urine), darmen (ontlasting), longen (ademhaling) en huid (zweet).

Wanneer jij dus een detox wilt doen omdat je nét even wat teveel borrels hebt gehad, dan is het goede nieuws dat je dat al doet. De vraag die jij jezelf echter mag stellen is: hoe goed ondersteun jij jouw lichaam hierin?

Je lichaam is gemaakt om te ontgiften

Het ontgiftingssysteem werkt continu om ons te beschermen tegen gifstoffen uit de omgeving en afvalstoffen die het lichaam van nature produceert. Zo worden gifstoffen uit medicijnen, voedseladditieven en onze leefomgeving door enzymen omgezet tot minder schadelijke verbindingen.1 Deze verbindingen worden vervolgens via verschillende wegen, waaronder onze darmen, het lichaam uit vervoerd.

Hoewel darmen reinigen en ontgiften van nature gebeurt, betekent dat niet dat het vanzelfsprekend is dat dit altijd goed of volledig kan gebeuren. Zoals met alle lichamelijke functies kunnen de ontgiftingsmechanismen van je lichaam niet goed werken zonder de juiste brandstoffen en voeding. Het zou dan ook niet helemaal juist zijn om te beweren dat bepaalde soorten voedsel je darmen direct ontgiften. Het is het gehele plaatje van een volwaardig dieet en gezonde leefstijl die de lichaamseigen ontgiftingsprocessen ondersteunen.

Dat gezegd hebbende worden we vandaag de dag blootgesteld aan een hoeveelheid schadelijke stoffen die ons lichaam zwaar belasten. Dit maakt dat het nóg belangrijker is dat we ons lichaam hierin goed ondersteunen.

Welk eten is goed voor je darmen en helpt bij een (darm) detox?

Jouw darmgezondheid is voor een groot deel afhankelijk van wat jij eet. Vooral licht verteerbaar eten voor darmen is belangrijk tijdens een (darm) detox. Maar welk fruit is goed voor de darmen? En hoe zorgen vezels ervoor dat de ontlasting soepel verloopt? Lees hieronder verder.

1. Vezels, vezels, vezels

Vezels zijn belangrijk voor de darmen.2 Zo blijven onoplosbare vezels intact en nemen ze vocht op waardoor ze zorgen voor het volume en de soepelheid van de ontlasting. De oplosbare vezels, ook wel prebiotica genoemd, dienen als voeding voor de levende bacteriën in de darmen. Deze levende bacteriën worden sterker door de prebiotica waardoor ze hun functie goed kunnen uitvoeren.3,4

Vezels vinden we onder andere in:

  • peulvruchten zoals linzen, erwten en kikkererwten;
  • verschillende soorten fruit zoals frambozen, bessen, groene bananen en peren/appels mét schil;
  • groene bladgroenten zoals spinazie, paksoi en rucola;
  • uien, prei, wortels en artisjokken;
  • lijnzaad en chiazaad;
  • avocado + darmen = een match made in heaven. Rijk aan vezels én gezonde vetten!

2. Gefermenteerde producten

Fermentatie is een bewerkingsproces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten worden toegevoegd aan een voedingsmiddel. Hierbij verandert de smaak, geur, zuurgraad of houdbaarheid van het product. Deze micro-organismen hebben een positief effect op de bacteriën die al van nature in onze darmen aanwezig zijn.5

Eén van de meest gezonde gefermenteerde groente die je voor je darmen kunt eten is verse biologische zuurkool. Het liefst eet je de zuurkool trouwens rauw, aangezien er door verhitting veel van de levende bacteriën verloren gaan. Naast zuurkool zijn kimchi, tempeh, miso, kefir en biologische volvette yoghurt ook rijk aan deze levende bacteriën.6

3. Kruisbloemige groenten

Kruisbloemigen behoren tot de krachtigste groenten die je kunt eten om je lichaam te helpen ontgiften. Ze bevatten namelijk een aantal bioactieve stoffen die werken als afweerstoffen. Onder de kruisbloemigen vind je:

  • rucola;
  • paksoi;
  • broccoli;
  • spruitjes;
  • bloemkool;
  • Chinese kool;
  • en boerenkool.

4. Asperges

Asperges zijn een voedzame en geweldige bron van vezels.7 De groente bevat van nature inuline, wat de spijsvertering kan ondersteunen en je lichaam kan helpen optimale glucose- en insulinespiegels te handhaven.8 Asperges zijn in verband gebracht met de preventie van bepaalde gezondheidsrisico’s, met name toe te schrijven aan de combinatie van vezels en antioxidanten.9

5. Bottenbouillon

Bottenbouillon is een ‘wondermiddel’ uit de oudheid. Verschillende culturen over de hele wereld maakten duizenden jaren geleden al bottenbouillon. Meer dan 2500 jaar geleden werd in de Chinese geneeskunde bottenbouillon gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen. In het oude Griekenland raadde de vader van de geneeskunde Hippocrates het aan voor spijsverteringsproblemen en ontgifting. Tot slot stelt een Zuid-Amerikaans spreekwoord dat "een goede bouillon de doden kan doen herleven”.

Bouillon getrokken van botten van grasgevoerde runderen of biologische kippen bevat een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. Daarnaast is het rijk aan helende verbindingen zoals gelatine, collageen en de aminozuren proline, glutamine en arginine.10

6. Knoflook

De pittige smaakmaker is geliefd bij velen en heeft ook nog eens een positief effect op de darmen. Onderzoek suggereert namelijk dat knoflook de aanmaak van goede darmbacteriën kan bevorderen en sommige darmproblemen kan helpen voorkomen.11 Daarnaast lijkt knoflook schadelijke stoffen te remmen, ontgifting te bevorderen en zelfs DNA te beschermen.12 Het gaat dan met name om rauwe knoflook. Maak bijvoorbeeld een saladedressing met olijfolie en rauwe knoflook of denk aan een knoflookboter.

7. Kurkuma

Kurkuma is familie van de gemberwortel en bevat de actieve stof curcumine, verantwoordelijk voor de kenmerkende goudgele kleur. Dit specerij biedt geweldige detox ondersteuning voor je lichaam. Studies suggereren namelijk dat curcumine effectief is bij het bevorderen en stimuleren van de lichamelijke ontgifting.13 Kurkuma is een belangrijk ingrediënt van kerriepoeder en verschillende currygerechten.

Tot slot

Heb jij je íets te veel laten gaan de afgelopen tijd en voel je alsof je toe bent aan een darm detox? Dan is het goede nieuws dat jouw lichaam al hard bezig is om zich te ontdoen van al het lekkere eten. Belangrijk is wel, dat jij al jouw hardwerkende organen hierin optimaal ondersteunt. Dit kun je doen door bovenstaande voedingsmiddelen te eten, even geen alcohol te drinken, regelmatig te bewegen en bijvoorbeeld een dagje sauna te plannen.

Referenties
  1. Liska, D. J. (1998). The detoxification enzyme systems. Alternative Medicine Review, 3(3), 187-198.
  2. Klinder, A., Shen, Q., Heppel, S., Lovegrove, J. A., Rowland, I., & Tuohy, K. M. (2016). Impact of increasing fruit and vegetables and flavonoid intake on the human gut microbiota. Food & Function, 7(4), 1788-1796.
  3. Blaut, M. (2002). Relationship of prebiotics and food to intestinal microflora. European Journal of Nutrition, 41(1), i11-i16.
  4. Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435.
  5. Gupta, V., & Garg, R. (2009). Probiotics. Indian Journal of Medical Microbiology, 27(3), 202-209.
  6. Swain, M. R., Anandharaj, M., Ray, R. C., & Rani, R. P. (2014). Fermented fruits and vegetables of Asia: a potential source of probiotics. Biotechnology Research International, 2014.
  7. Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435.
  8. Ahmed, W., & Rashid, S. (2019). Functional and therapeutic potential of inulin: A comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(1), 1-13.
  9. Xiang, J., Xiang, Y., Lin, S., Xin, D., Liu, X., Weng, L., ... & Zhang, M. (2014). […] of deproteinized asparagus polysaccharide on […], 35(4), 3517-3524.
  10. Hsu, D. J., Lee, C. W., Tsai, W. C., & Chien, Y. C. (2017). Essential and toxic metals in animal bone broths. Food & Nutrition Research, 61(1), 1347478.
  11. Zhang, N., Huang, X., Zeng, Y., Wu, X., & Peng, X. (2013). Study on prebiotic effectiveness of neutral garlic fructan in vitro. Food Science and Human Wellness, 2(3-4), 119-123.
  12. Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1.
  13. Farzaei, M. H., Zobeiri, M., Parvizi, F., El-Senduny, F. F., Marmouzi, I., Coy-Barrera, E., ... & Abdollahi, M. (2018). Curcumin in liver […]: a systematic review of the cellular mechanisms of oxidative stress and clinical perspective. Nutrients, 10(7), 855.