Een complete formule voor tijdens de overgang | Vitakruid

Een complete formule voor tijdens de overgang

Cover Feminosan

Vitakruid staat op de eerste plaats voor kwaliteit. Daarnaast willen wij de producten aanbieden voor een eerlijke prijs. Met die filosofie is ook Feminosan, een vooruitstrevend middel voor tijdens de overgang ontwikkeld.

De overgang, een woord met een erg negatieve bijklank voor de vrouw van middelbare leeftijd. Feitelijk is de overgang het begin van een periode waarin de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) in mindere mate geproduceerd worden. Het lichaam van de vrouw gaat langzaam van vruchtbare- naar onvruchtbare staat. Dit proces kan gepaard gaan met een aantal onaangename verschijnselen zoals: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido.

Andere formules tegen overgangsverschijnselen bevatten vaak slechts één, of hooguit twee werkzame bestanddelen. Vitakruid heeft gekozen voor een complete formule die door wetenschap wordt onderbouwd. De combinatie van de werkzame stoffen: rode klaver, hop en angelica sinensis in combinatie met OPC, is nog niet eerder in een middel tegen menopauzale symptomen verenigd, een ware revolutie dus!

Naast de overvloed aan werkzame stoffen in Feminosan, is Vitakruid ook op zoek gegaan naar nutriënten die de opneembaarheid en werkzaamheid van rode klaver, hop en angelica sinensis bevorderen. In die zoektocht is Vitakruid uitgekomen bij: magnesium, een duizendpoot voor de gezondheid, l-taurine, een schakelaar voor de mineraalhuishouding en OPC, een turbo die de werkzame stoffen effectiever laat werken.

 

Fyto-oestrogenen Fyto-oestrogenen

Het woord fyto-oestrogenen komt van het Griekse woord phyto (plant), en oestrogeen, het hormoon dat zorgt voor vruchtbaarheid in alle vrouwelijke zoogdieren. Het menselijk lichaam is niet in staat om fyto-oestrogenen te produceren. Deze stof kan dus alleen doormiddel van consumptie in ons gestel terecht komen (17). Soja wordt gezien als de meest fyto-oestrogeenrijke plant in een typisch Westers dieet. Desondanks blijkt deze meest voor de hand liggende fyto-oestrogeenbron niet altijd de beste remedie tegen overgangsverschijnselen. Soja is namelijk een bron van fytinezuur, een antinutriënt  die zich bindt aan de mineralen: ijzer, calcium, zink en magnesium (7). Hierdoor worden deze mineralen minder goed opgenomen door het lichaam. In het ergste geval kan een hoge fytinezuurconsumptie zelfs leiden tot een mineralentekort (3, 13). En alsof dat nog niet erg genoeg was, fytinezuur leidt ook nog is tot een verslechterde vitamine B3 opname (7). Een anti-voedingsstof die we uit ons voedingspatroon moeten bannen dus. Daarom heeft Vitakruid bij de formule van Feminosan gekozen voor alternatieve werkzame stoffen die geen antinutriënten bevatten, namelijk: rode klaver, hop en angelica sinensis.

Rode klaver Rode klaver

Wanneer oestrogeenniveaus dalen, zoals tijdens de menopauze, dan kunnen fyto-oestrogenen een positief effect hebben op het reduceren van symptomen gerelateerd aan oestrogeenverlies (10). Voorbeelden van deze symptomen zijn: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido. Ongeveer 70% van de vrouwen in de overgang of in de post-overgangsfase hebben last van bovenstaande symptomen en ervaren weinig verlichting van traditionele behandelmethoden (10). Uit talloze onderzoeken blijkt echter dat vrouwen binnen een aantal maanden verlichting van de overgangsverschijnselen ervaarden na het gebruik van rode klaver, zonder veel bijwerkingen (10, 12, 19, 30).

Het meest kenschetsende symptoom van de overgang is de opvlieger (28). Een ernstig gloeiend gevoel dat begint op de borst en zich in razend tempo verspreid over het hele lichaam. Ook dit onaangename verschijnsel kan aantoonbaar bestreden worden met rode klaver (30). Zo toonden van de Weijer en Barentsen in 2002 al aan dat behandeling met 80 mg rode klaver per dag leidde tot een opvliegerafname van 44% binnen enkele maanden. Feminosan van Vitakruid bevat een hoogwaardig rode klaver extract dat gestandaardiseerd is op 40%.

Hop Hop

Hop, toch vooral bekend bij de leek vanwege zijn onmisbare status bij het brouwen van bier. Desondanks mogen aan deze hennepplant ook enkele gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven. Zo wordt de humulus lupulus (hop) sinds mensenheugenis gebruikt als stressverlichter en stemmingsverbeteraar (14). Daarnaast werd in de jaren ’50 ontdekt dat hop oestrogene bestanddelen bevat. Uit recenter onderzoek blijkt zelfs dat de oestrogene activiteit in hop vele malen sterker is in verhouding tot andere fyto-oestrogene planten (14). In andere fyto-oestrogene planten zoals: soja, peulvruchten en klavers, wordt de oestrogene activiteit gelinkt aan chemicaliën bekend als isoflavonen, en dan met name daidzeïne en genisteïne. Biologen uit Japan, België en Groot-Brittannië vonden dat het meest oestrogene bestanddeel in hop 8 prenylnaringenine (8 PN) is. Dit is de fyto-oestrogeen met het hoogste potentieel ooit gevonden in planten! Uit lab studies blijkt namelijk dat de oestrogene acties van 8-PN vele malen meer potentie hebben dan daidzeïne en genisteïne (14, 16, 21).

Door het unieke en effectieve karakter van de fyto-oestrogenen die alleen in hop voorkomen mag deze natuurlijke ontspanner in een goed middel tegen overgangsverschijnselen niet ontbreken! Feminosan van Vitakruid bevat een hoogwaardig hop extract (12½:1).

Eigen biotoop Eigen Biotoop

Naast rode klaver en hop bevat ook soja veel fyto-oestrogenen. Aziatische vrouwen gebruiken deze peulvrucht al eeuwen als remedie tegen overgangsklachten. Het verschil echter met de Europese vrouw is dat de menopauzale Oosterling soja al eeuwen in haar dieet heeft, de sojaboom groeit namelijk uitsluitend in het Verre Oosten. Door dit biotopische verschil hebben fyto-oestrogenen uit soja een beter effect op de Oosterse vrouw. Daarom heeft Vitakruid gekozen voor fyto-oestrogenen uit onze eigen habitat. De rode klaver is een kruid afkomstig uit de vlinderbloemfamilie en is in het wild door heel Europa te vinden. De humulus lupulus (hop) kent zijn oorsprong zelfs nog dichter bij huis. De plant groeit alleen in Nederland en België in het wild.

Angelica sinensis Angelica sinensis

De angelica sinensis (dong quai) is een Chinees fyto-oestrogeen bevattend kruid waar al duizenden jaren welzijn stimulerende effecten aan toegeschreven worden (8). Het gebruikte deel van de dong quai plant is de gedroogde wortel, die verschillende werkzame bestanddelen bevat zoals: ferulzuur, ligusticide, angelicide, brefeldine A, butylftalide, nicotinezuur en barnsteenzuur (4, 8).

Uit onderzoek blijkt dat een preparaat met angelica sinensis effectief is tegen verschillende overgangssymptomen (18). Zo ervaarden de vrouwen in de twaalf weken durende proefperiode van dit experiment: minder slaapverstoringen, meer energie en een afname van opvliegers (18). Met name de daling van opvliegers onder de proefpersonen was opzienbarend te noemen. Onder de vrouwen in de postmenopauzale fase die aan deze studie meededen werd namelijk een afname van opvliegers van tenminste 90% gemeten(!) (18).

Trechter pil

Balans Balans van elektrolytische mineralen

Natrium, kalium, magnesium en calcium

Een evenwichtige mineralenbalans is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het transport van water en voedingsstoffen door onze celwanden is bijvoorbeeld geheel afhankelijk van mineralen. De belangrijkste elektrolytische mineralen in dit proces zijn: calcium, natrium, kalium en magnesium.  Een langdurig ontstemde mineraalhuishouding heeft een funeste uitwerking op de biochemie van het lichaam. Zo kan een disbalans resulteren in: een verstoorde vochtbalans, een verhoogde bloeddruk en een verminderd cognitief vermogen (26). L-taurine werkt in het balanceren van de mineraalhuishouding als een soort schakelaar. De aminozuurachtige stof reguleert namelijk hoeveel: natrium-, magnesium-, kalium-, en chloorionen er in een cel aanwezig moeten zijn voor een gezonde werking (26).

Magnesium Magnesium

Naast de lichamelijke symptomen van de overgang, moeten we ook zeker de geestelijke verschijnselen niet onderbelichten. Zo hebben vrouwen in de menopauze vaak last van: neerslachtigheid, stress en stemmingswisselingen (10). In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs uitmonden in een overgangsdepressie. Recent werd wederom aangetoond dat magnesium de eigenschap heeft als stressverlichter en stemmingsverbeteraar te dienen (23). Daarnaast heeft het mineraal nog talloze andere functies in ons lichaam. Zo reguleert magnesium de neurotransmitters, spiercontractie en –ontspanning en heeft het invloed op onder meer mentale functies, (hart)spierfunctie, neuromusculaire aansturing, spiertonus en bloeddruk (20, 27). Magnesium bevindt zich vooral in de beenderen en speelt een rol bij de absorptie van calcium in de botten en tanden (31). Magnesium kan dus gerust een onontbeerlijke duizendpoot voor onze gezondheid genoemd worden. Daarom mag deze mineraal dus ook niet ontbreken in een goed middel tegen overgangsverschijnselen.  

L-Taurine L-taurine

L-taurine, of 2-aminoethaansulfonzuur, werd als eerste ontdekt in een os (bos taurus) en daaraan heeft deze niet-essentiële, aminozuurachtige stof dan ook zijn naam te danken. Hoewel de amine vaak in de categorie van aminozuren wordt geplaatst, is het eigenlijk geen echt aminozuur. L-taurine bevat namelijk op de plaats van de carboxylgroep een sulfonzuurgroep waardoor het niet ingebouwd kan worden in eiwitstructuren (6). Als amine speelt de aminozuurachtige stof een essentiële rol in verschillende metabolische processen in het lichaam, waaronder het stabiliseren van celmembraan in elektrisch actieve weefsels, zoals het brein en hart (15).

L-taurine is in hoge concentraties aanwezig in het weefsel van alle dieren, en dan met name in zeedieren (6, 22). Veel lagere concentraties van het organische zuur zijn te vinden in: planten, paddenstoelen en bacteriën. Dierlijke cellen onderscheiden zich van plantaardige cellen door het ontbreken van een versterkte celwand (6). Dit heeft tot gevolg dat het reguleren van de osmotische druk en het cel volume essentieel is voor het bestaan van cellen in zoogdieren. Door de uitwisseling van natrium-, magnesium-, kalium-, en chloorionen kan de cel de osmotische druk en zo ook het cel volume regelen (24). L-taurine speelt een fundamentele rol bij deze uitwisseling, het is namelijk een osmylyt die de osmotische balans in de cel handhaaft (24). Daarnaast reguleert de aminozuurachtige stof, de intra- en extracellulaire calciumconcentratie en beschermt het cellen (bijvoorbeeld in hart en hersenen) tegen een te hoge calciumconcentratie (24).

OPC OPC

OPC (oligomere pro cyanidine) is een antioxidant die de dunne darm opneemt en vervolgens door het lichaam verspreid (1, 25, 26). Uit onderzoek blijkt dat OPC werkzaam is in ons hele gestel: hersenen, hart, huid, milt, nieren, longen, lever en het maag-darmkanaal. De belangrijkste functie vervult OPC echter in de bloedvaten (1, 25). De cyanidinesoort heeft namelijk vaatverwijdende eigenschappen, invloed op de aggregatie van bloedplaatjes en effect op de capillaire doorlaatbaarheid en kwetsbaarheid (9). Daarom wordt OPC vaak als los supplement ingezet voor soepele vaten. In deze formule van Vitakruid is eenzelfde hoeveelheid als in dergelijke preparaten aanwezig voor een gunstigere prijs.

Echter de voornaamste reden dat OPC in dit product is opgenomen is haar vermogen om andere werkzame bestanddelen beter te laten werken (11, 29). Een soort turbo-effect voor de overige nutriënten in deze formule dus. Hierdoor is  één tablet van Feminosan vaak al voldoende om overgangssymptomen te verlichten.

Feminosan

Andere formules tegen overgangsverschijnselen bevatten vaak slechts één, of hooguit twee werkzame bestanddelen. Vitakruid heeft gekozen voor een complete formule die aantoonbaar effectief is (5). Daarnaast betaalt u voor Feminosan minder dan voor een zwakker middel van de concurrent!

 • Twee bronnen van fyto-oestrogenen uit eigen biotoop (rode klaver en hop)
 • Versterkt met angelica sinensis voor optimale synergie
 • Toevoeging van gezondheidsduizendpoot magnesium
 • De schakelaar L-taurine zorgt voor balans in de mineraalhuishouding
 • Daar bovenop de OPC-turbo die de gehele formule effectiever maakt

Voor een extra boost van de gezondheid tijdens de overgang is het raadzaam om naast Feminosan ook Multi Dag & Nacht Vrouw te gebruiken.

Vitakruid wil altijd een stapje verder gaan in de bevordering van de gezondheid. Feminosan is een product geworden die deze visie onderstreept. Een totale formule die excelleert in de strijd tegen overgangsverschijnselen.

Bij het ontwikkelen van nieuwe producten kijken wij in eerste instantie naar de kwaliteit (werkzaamheid en biologische beschikbaarheid). Het is immers de missie van Vitakruid om producten te ontwikkelen die de huidige excelleren. Wanneer wij hierin denken te slagen, kijken wij naar de prijs. Wanneer het ons lukt om ons product voordeliger aan te bieden dan het product wat het meest in de buurt komt op kwaliteitsvlak, dan introduceren wij een product. Wanneer wij niet kunnen concurreren op prijsgebied, dan introduceren wij het niet.

Dit is onze merkbelofte. Met deze filosofie is ook Feminosan ontwikkeld en geïntroduceerd.

Product Feminosan

Bestellen

Referenties

 1. Aron, P. M. & Kennedy, J. A. (2008). Flavan-3-ols: Nature, occurrence and biological activity. Molecular nutrition food research, 52(1), 79-104.
 2. Bagchi, B., Bagchi, D., Stohs, S. J., et al. (2000). Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: importance in human health and disease prevention. Toxicology 2000, 148, 187-197.
 3. Beninger, R. J., Wasserman, J., Zanibbi, K., Charbonneau, D., Mangels, J., & Beninger, B. V. (2003). Typical and atypical antipsychotic medications differentially affect two nondeclarative memory tasks in schizophrenic patients: a double dissociation. Schizophrenia Research, 61(2), 281-292.
 4. Blumenthal, M. (1998). The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. American Botanical Council, Boston, 1998.
 5. Breed, L., Bettenburg, C., Dalen, R., Noe, C., O'Donnell, J., & Dibble, T. (1998). Clinical and endocrinological effects of a menopausal botanical formula. Naturopath Med 1998, 7, 73–77.
 6. Brosnan, J. T. & Brosnan, M. E. (2006). The sulfur-containing amino acids: an overview. The Journal of Nutrition, 136(6), 1636S-1640S.
 7. Dendougui, F., & Schwedt, G. (2004). In vitro analysis of binding capacities of calcium to phytic acid in different food samples. European food research and technology, 219(4), 409-415.
 8. European Scientific Co-op Phytother. (1997). Monographs on the medicinal uses of plant drugs.
 9. Fine, A. M. (2000). Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 5(2), 144-151.
 10. Geller, S. E., & Studee, L. (2006). Soy and red clover for mid-life and aging. Climacteric, 9(4), 245-63.
 11. Gonthier, M., Donovan, J. L., Texier, O., Felgines, C., Remesy, C., & Scalbert, A. (2003). Metabolism of dietary procyanidins in rats. Free Radical Biology and Medicine, 35(8), 837-844.
 12. Hidalgo, L. A., Chedraui, P. A., Morocho, N., Ross, S., & San Miguel, G. (2005). The effect of red clover isoflavones on menopausal symptoms, lipids and vaginal cytology in menopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Gynecol Endocrinol, 21(5), 257-64.
 13. Hurrell, R. F. (2003). Influence of vegetable protein sources on trace element and mineral bioavailability. The Journal of nutrition, 133(9), 2973S-2977S.
 14. de Keukeleire, D., De Cooman, L., Rong, H., Heyerick, A., Kalita, J., & Milligan, S. R. (1999). Functional properties of hop polyphenols. Basic Life Sci, 66, 739-60.
 15. Kerr, T. A., Matsumoto, Y., Matsumoto, H., Lawrence, Y. X., Hirschberger, L., Stipanuk, M. H., Anakk, S., Moore, D. D., Watanabe, M., Kennedy, S., & Davidson, N. O. (2014). Cysteine sulfinic acid decarboxylase regulation: A role for farnesoid X receptor and small heterodimer partner in murine hepatic taurine metabolism. Hepatol Res, 44(10), 218-228.
 16. Kitaoka, M., Kadokawa, H., Sugano, M., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of non-steroidal phytoestrogen (Part 1). Isolation of 8-isopentenylnaringenin and an initial study on its structure-activity relationship. Planta Med, 64(6), 511-5.
 17. de Kleijn, M. J. J., van der Schouw, Y. T., Wilson, P. W. F., Mazur, W. H. A. W., Grobbee, D. E., &  Jacques, P. F. (2001). Intake of Dietary Phytoestrogens Is Low in Postmenopausal Women in the United States: The Framingham Study. The Journal of Nutrition, 131(6), 1826–1832.
 18. Kupfersztain, C., Rotem, C., Fagot, R., & Kaplan B. (2003). The immediate effect of natural plant extract, Angelica sinensis and Matricaria chamomilla (Climex) for the treatment of hot flushes during menopause. A preliminary report. Clinical and Experimental Obstetrics & Gynecology, 30(4), 203-206.
 19. Lipovac, M., Chedraui, P., Gruenhut, C., Gocan, A., Kurz, C., Neuber, B., & Imhof, M. (2011). Effect of Red Clover Isoflavones over Skin, Appendages, and Mucosal Status in Postmenopausal Women. Obstet Gynecol, Published online 2011.
 20. Mccabe, D., Lisy, K., Lockwood, C., & Colbeck, M. (2017). The impact of essential fatty acid, B vitamins, vitamin C, magnesium and zinc supplementation on stress levels in women: a systematic review. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, 15(2), 402-453.
 21. Miyamoto, M., Matsushita, Y., Kiyokawa, A., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of non-steroidal phytoestrogen (Part 2). Estrogenic effects of 8-isopentenylnaringenin on bone metabolism.
 22. Oehlenschlager, J. (2012). J. Seafood: nutritional benefits and risk aspects. Int J Vitam.Nutr Res, 82(3), 168-176.
 23. Rajizadeh, A., Mozaffari-Khosravi, H., Yassini-Ardakani, M., & Dehghani, A. (2017). Effect of magnesium supplementation on depression status in depressed patients with magnesium deficiency: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition, 35, 56-60.
 24. Schaffer, S., Takahashi, K., & Azuma, J. (2000). Role of osmoregulation in the actions of taurine. Amino Acids, 19(3-4), 527-46.
 25. Schwitters, B. (1993). OPC in practice. Alfa Omega Editrice, 13(6). Int J Dev Neurosci, 23(6), 501-7.
 26. Sebastian, A., Harris, S. T., Ottaway, J. H., Todd, K. M., & Morris, R. C. (1994). Improved Mineral Balance and Skeletal Metabolism in Postmenopausal Women Treated with Potassium Bicarbonate. The New England Journal of Medicine, 330, 1776-1781
 27. Solomons, N. W. (1994). Modern nutrition in health and disease(Vol. 2, pp. 30-65). M. E. Shils, J. A. Olson, & M. Shike (Eds.). Philadelphia: Lea & Febiger.
 28. Stearn, M. (1998). Embarrassing problems: Straight-talking good advice. Health Press.
 29. J. Agric. Food Chem., 52(17), 5545–5549.
 30. van de Weijer, P.H. M., & Barentsen, R. (2002). Isoflavones from red clover (Promensil®) significantly reduce menopausal hot flush symptoms compared with placebo. PlumX Metrics, 42(3), 187-193.
 31. van de Wiel, A. E., Hendricus, A. M., & Cristiaans, M. (2007). Prevention of osteoporosis during menopause, involves phytotherapy treatment with estrogenic activity component and magnesium source, Espacenet, 35.